Luštěniny jsou cenným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, sacharidů, vitaminů skupiny B, fosforu i železa. Naopak neobsahují téměř žádný tuk.
Hrách navíc neodmyslitelně patří k Vánocům. Pokud tedy nevíte, co na štědrovečerní tabuli za předkrm, tady máte náš tip:
Hummus ze žlutého hrachu s pažitkou a citrónem
Ingredience:
- 250 g žlutého půleného hrachu
- 2 polévkové lžíce tahini pasty
- Šťáva z půlky citrónu
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Nasekaná pažitka
Postup:
- Hrách přes noc namočte do vody.
- Druhý den slijte vodu.
- Hrách opět zalijte novou vodou, osolte a vařte doměkka.
- Když je hrách uvařený, přidejte k němu tahini pastu, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a dle chuti pepř.
- Vše rozmixujte dohladka.
- Nakonec přidejte posekanou pažitku a důkladně ji do hummusu vmíchejte.
- Podávejte s pečivem či jen tak se zeleninou.
Počet porcí: 6
TIP: Hummus můžete ozdobit oříšky, semínky, baby špenátem či bylinkami. Moc fajn je zakápnutí olivovým olejem.
Vyzkoušejte také klasický hummus z cizrny ozvláštněný jemně nasládlou chutí batátů.