Zdravé letní osvěžení: 8 receptů na domácí zmrzlinu bez cukru

Léto je v plném proudu a s ním i horké dny. Jsou jako stvořené pro osvěžení v podobě zmrzliny nebo nanuku. Většina kupovaných zmrzlin a nanuků ale obsahuje velké množství cukru a nekvalitních tuků, což formě do plavek moc nenahrává. Co si takhle připravit zdravější zmrzlinu doma, kterou si můžete dopřát bez výčitek? Objevte tipy na jednoduché, chutné a hlavně zdravé recepty z kuchyně nutriční specialistky.

Meruňková zmrzlina

Suroviny:

Postup:

  1. Meruňky umyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky.
  2. Všechny suroviny přemístíme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  3. Hotovou směs přendáme do uzavíratelné misky a necháme do druhého dne v mrazáku.

Mangový sorbet

Suroviny:

  • 400 g čerstvého manga
  • 100 ml vody
  • 50 ml šťávy vymačkané z pomeranče

Postup:

  1. Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru dohladka.
  2. Vzniklou směs přendáme do uzavíratelné plastové nádoby.
  3. Dáme do mrazáku asi na 2 hodiny. Nesmí zmrznout úplně. Pokud zmrzne moc, před podáváním necháme zmrzlinu trochu povolit při pokojové teplotě.
mangový sorbet

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Domácí nadýchaná zmrzlina s vanilkou a lesními plody

Borůvková zmrzlina

Suroviny:

  • 250 g borůvek
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 30 g čekankového sirupu

Postup:

  1. Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru.
  2. Přendáme do uzavíratelné plastové nádoby.
  3. Dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Cookies zmrzlina

Suroviny:

  • 80 g žervé
  • 140 g bílého nízkotučného řeckého jogurtu
  • 30 g čekankového sirupu
  • 2 celozrnné sušenky

Postup:

  1. V míse smícháme žervé, jogurt, čekankový sirup a rozdrcené sušenky.
  2. Přendáme do plastové nádoby s víkem a dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Zdravá šmoulová zmrzlina

Suroviny:

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 50 g čekankového sirupu
  • 1 rovná lžička modré spiruliny

Postup:

  1. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme.
  2. Vzniklý krém přendáme do uzavíratelné plastové nádoby a dáme do mrazáku alespoň na 3 hodiny (během této doby alespoň dvakrát promícháme).

Jahodový nanuk s tvarohem

Suroviny:

  • 300 g jahod
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 2 lžíce čekankového sirupu

Postup:

  1. Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru dohladka.
  2. Vzniklou směs nandáme do formiček na nanuky a necháme přes noc zamrazit.
  3. Druhý den můžeme podávat.
jahodový nanuk s tvarohem

Ostružinový nanuk s mátou

Suroviny:

  • 300 g ostružin
  • 40 g čekankového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • 6 snítek čerstvé máty
  • 140 g bílého nízkotučného řeckého jogurtu
  • pár kapek vanilkového aroma

Postup:

  1. Do hrnce vsypeme ostružiny, čekankový sirup, mátu a šťávu z citronu.
  2. Pomalu přivedeme k varu a necháme 3 minuty probublávat na mírném ohřevu.
  3. Směs necháme vychladnout a potom jí rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
  4. V misce vyšleháme jogurt s vanilkovým aroma.
  5. Do formiček na nanuky vrstvíme střídavě ostružinovou a jogurtovou směs.
  6. Nanuky dáme přes noc zamrazit a druhý den můžeme podávat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nejlepší recepty na domácí zmrzlinu: Od jahodové až po veganskou vanilkovou

Malinová zmrzlina s cottage sýrem

Suroviny:

  • 300 g malin
  • 300 g cottage sýru
  • 40 g čekankového sirupu

Postup:

  1. Všechny suroviny rozmixujeme dohladka v mixéru.
  2. Vzniklou zmrzlinu dáme do uzavíratelné nádoby a zamrazíme alespoň 2 hodiny.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavě sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.