BezHladovění.cz

Jahody, aneb sladké pokušení s minimem kalorií

Jsou malé, červené a pro jejich chuť je miluje snad každý z nás. Jahody patří mezi nejoblíbenější druh ovoce vůbec, proto je jistě na místě věnovat i jim několik slov.

Jahody totiž nejsou jenom skvělou letní pochoutkou, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví. Sezóna jahod už je v plném proudu a letos je prý jejich úroda mnohem bohatší než kdy jindy.

Pokud i vy tedy nedáte na jahody dopustit, jistě si nezapomeňte nějaké co nejdříve dopřát, protože jahodová sezóna je neodvratně tady.

Jahody hrají prim

Jahody jsou právem označovány za nejchutnější a nejprospěšnější ovoce vůbec, protože i přes svoji lahodně sladkou chuť neoplývají mnoha kaloriemi a proto si je můžeme dopřát i při redukční dietě.

Samozřejmě to neznamená, že když sníme kilo natrhaných jahod tak to s naším energetickým příjmem nezamává, ale pokud se budeme držet normálního doporučovaného množství dvou porcí ovoce denně, což je asi 200 gramů, tak si jahody můžeme s chutí dopřát.

Výborné jsou nejenom samotné, ale určitě každý z nás zná starou dobrou klasiku, kterou nás naučili jíst už naše babičky. Víte, o čem je řeč? Ano, o jahodách rozmačkaných s mlékem a cukrem.

Tato výborná klasika nikdy nezklame, ale pokud držíte dietu, zkuste si tentokrát cukr odepřít anebo místo něj použít alespoň med či stévii. Ušetříte se tak zbytečných kalorií a navíc se budete postupně učit odvykat si na příliš sladkou chuť, což do budoucna jistě není k zahození.

Z jahod také můžete upéct výborný a zdravý jahodový koláč, dnes velmi populární muffiny anebo je prostě jen tak uzobávat z misky. Způsob konzumace je jen a jen na vás, ale mějte na paměti, že nejvíce prospěšných látek je v jahodách, pokud jsou ještě čerstvé a nejlépe nezpracované.

Co nám jahody přinášejí?

Ptáte se, co je na jahodách tak ukrutně zdravého? Pojďme se těmto lahodným letním plodům podívat na kloub. O jahodách je všeobecně známo, že obsahují vysoké množství vitamínu C, kterého mají více než většina jiných druhů ovoce.

Vitamín C je v našem jídelníčku nezastupitelný, jelikož sehrává roli jako významný antioxidant, chránící naše tělo před tvorbou volných radikálů vlivem oxidativního stresu.

Vitamín C je ale také velmi důležitý pro správné vstřebávání kolagenu, či zdraví našich dásní. Jahody dále obsahují i některé vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro většinu fyziologických pochodů v našem těle a bez nichž bychom fungovat nemohli.

Najdeme zde pak i stopové množství provitaminu A, který kromě antioxidačních vlastností pomáhá po určité transformaci v našem těle udržet zdravý zrak a působí i preventivně na náš imunitní systém.

Nutričně významná potravina

Jahody jako ovoce obsahují i některé minerální látky, jako je draslík, což je prvek nezbytný pro nervosvalový systém a dále vápník, jehož důležitost pro naše kosti je asi každému dobře známá.

V jahodách najdeme i železo, proto se jeho konzumace doporučuje lidem s chudokrevností, nebo ženám v těhotenství a při menstruaci, kdy je potřeba tohoto prvku zvýšená. Fosfor obsažený v tomto ovoci je nezbytný pro zdravé zuby a kosti, jeho příjem v optimálním poměru s vápníkem je pro nás také důležitý.

Díky mnoha nutričně prospěšným látkám a žádnému tuku jsou jahody vhodné ke konzumaci při mnoha metabolických a kardiovaskulárních onemocněních, ale také jsou příznivé pro lidi trpící revmatickými problémy nebo dnou. Jahody také působí příznivě na náš nervový systém a psychiku a to nejenom díky jejich perfektní chuti.

Alergici pozor!

Kromě jiného jahody také obsahují kyselinu citrónovou, šťavelovou a salicylovou, která je součástí pro mnohé velmi známého léku – acylpirinu.

Díky obsahu této kyseliny mohou být jahody pro některé lidi alergenní, konzumujte je tedy vždy raději se zvýšenou opatrností. Projevem alergie je většinou kopřivka, která kromě svědění nezpůsobuje větší obtíže.

Na jahody by si také měli dát pozor lidé se šetřící dietou po některých zažívacích či střevních onemocněních, protože malá zrníčka, která jahody obsahují ve zvýšené míře, mohou značně dráždit naše střeva.

Kromě výše zmiňovaného vitamínu C obsahují jahody i antioxidanty které nazýváme polyfenoly, jejich přítomnost v jídelníčku je tedy i skvělou prevencí proti nádorovému bujení.

Přestože jsou jahody vhodné jako doplněk redukčního jídelníčku, nikdy je neberte jako náhradu veškerého jídla. Na internetu se jistě dočtete spoustu doporučení ohledně jahodových dietních dnů, při kterých konzumujete ve zvýšené míře pouze jahody.

Tyto ovocné diety sice vaše tělo možná jednostranně očistí, ale mohou vám do budoucna způsobit nechtěný jojo efekt, či v horším případě, při dlouhodobém dodržování i zdravotní komplikace. Držte se životního motta „střídmost nade vše“ a věřte, že ze všeho ve vašem jídelníčku si vaše tělo vždy vezme jen to dobré.

Jahody, aneb sladké pokušení s minimem kalorií
5 (100%) 1 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.