10 otázek pro foodblogerku Alenu (Dobroty do bříška)

Alena je kromě foodblogerky především maminkou dvou malých dětí, díky kterým změnila přístup k jídlu a objevila nový pohled na vaření. Ráda zkouší nové recepty, nebojí se přijímat výzvy a čas strávený v kuchyni je pro ni zálibou.

1. Před více jak rokem sis založila web, kde veřejně sdílíš své recepty a zkušenosti, jež s vařením souvisí. S jakými ambicemi jsi do práce foodblogerky šla?

K založení webu mě „donutila“ kamarádka Andrea. V začátcích mi hodně pomohla s jeho vznikem. Mé ambice v tomto směru nebyly nijak veliké.

Mé recepty, zpočátku uveřejněné na FB profilu, sklidily u kamarádů a známých kladné ohlasy, proto jsem se rozhodla poskytnout je i širší veřejnosti.

Web byl tedy jednak jakousi mojí osobní kuchařkou, ale také inspirací všem.

2. Založení blogu může být ve finále ziskem i riskem. Chopit se této výzvy vyžaduje nutnou dávku kuráže. Jsi odvážná, nebo máš v běžném životě raději pocit jistoty?

Přiznávám, že založení blogu bylo krokem do neznáma, a tak trochu riskem. Věděla jsem ale, že v tomto směru nemám co ztratit.

Ráda zkouším nové věci a přijímám výzvy. Vždy přitom zhodnocuji i případná rizika, na základě kterých dělám finální rozhodnutí.

3. Jídlo je pro tebe vášní, radostí a skvělým společníkem zároveň. Bylo tomu vždycky tak, nebo jde o vztah, jemuž předcházely roky trápení a odříkání?

O jídlo jako takové jsem se začala více zajímat po narození dětí. Zaměřovala jsem se na kvalitu a správnou skladbu jídla. Od té doby jsem objevila pro mě zatím neprozkoumaný svět kvalitních a zdravých potravin.

Jídlo a jeho vaření je mou zálibou. Uvědomila jsem si, že je třeba zaměřit se právě na kvalitu potravin, skladbu jídla a jeho rozvržení do menších porcí během celého dne.

řepová zelňačka se zázvorem

4. Co bys poradila ženám majícím negativní vztah k jídlu, aby si jej naopak zamilovaly?

Pokud jde o můj přístup k jídlu, tak já jídlo a především vaření beru jako činnost, u které relaxuji. Pro někoho je každodenní vaření jídla nutností, ale pro mě je příjemným zpestřením dne.

Záleží na surovinách a variabilitě. U jídla doporučuji využít jeho barevnost a možnosti dochucení třeba bylinkami, čerstvými i sušenými. Jíme i očima, tak je potřeba, aby se na nás jídlo z talíře „smálo“.

5. U rad ještě chvíli zůstaňme. U svých dětí dbáš na osvojení si správných stravovacích návyků. Jak podle tebe dítě přimět ke zdravé a nutričně vyvážené stravě plné ovoce a zeleniny?

Mám dvě děti a na každé se musí v jídle tak trochu jinak. Dcerka nemá problém prakticky se všemi druhy ovoce nebo zeleniny, u syna je to spíše o jeho oblíbených druzích. Myslím, že je důležité na to pamatovat, už když se začíná s prvními příkrmy. Je dobré vyzkoušet co nejvíce druhů ovoce a zeleniny.

V dnešní době není problém opatřit si kvalitní suroviny. Přiznám se ale, že jsem zastáncem spíše lokálních potravin. Ty exotické beru jako zpestření.

U dětí se snažím o pestrost a variabilitu v jídle. Není od věci je zapojit do přípravy, aby viděly, z čeho jejich jídlo vzniká.

6. Zdravou a netoxickou stravu považuješ za naprostý základ. Co tě přimělo se na některé potraviny jako zdroje toxinů blíže zaměřit?

Nejen v případě jídla, ale i v celém svém životě se snažím o jakousi zlatou střední cestu. Nezastávám extrémy. Pokud jde o můj pohled na jídlo a potraviny jako zdroje toxinů, začala jsem tomu věnovat více pozornosti po narození dětí.

Využívám ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů, s chutí si doma upečeme kváskový chléb nebo s dětmi domácí sušenky. Na druhou stranu nemám problém zajít do obchodu a koupit si kvalitní surovinu.

Tabbouleh aneb bylinkový salát s petrželkou a rajčaty

7. Kolem kvality potravin je dnes spousta otazníků a rozporuplných názorů. Jakým zdrojům informací věříš a jak dalece se jimi řídíš?

Jak už jsem avizovala v předcházející odpovědi, pokud jde o jídlo, volím zlatou střední cestu. Co se zdrojů informací týče, v dnešní době je jich mnoho. Ráda si přečtu zajímavý článek od nutričního terapeuta či specialisty na výživu, podívám se na zajímavou reportáž apod.

Někdy mi však přijde, že informací je zbytečně moc a člověk by pak nedělal nic jiného, než že by kontroloval, co smí a co nesmí jíst.

8. Řešíš kvalitu potravin i v restauracích nebo někde, kde jsi zákazníkem, hostem?

Do jisté míry řeším, třeba při výběru restaurace jako takové. Když vím, že se někam chystám, ráda se podívám na jídelní lístek a projdu jídla, která nabízí. Už ten vám může hodně napovědět.

9. Kromě potravin jako takových je tvým zájmem i skladování a uchovávání bylinek a koření. Kdy jsi tyto informace začala detailněji studovat?

Po založení blogu jsem navázala spolupráci s několika subjekty. Jedním z nich byla společnost zabývající se výrobou a distribucí koření. Jak naše spolupráce pokračovala, začala jsem se o tuto problematiku více zajímat.

Přiznám se, že jsem sama do té doby měla jisté rezervy. Člověk se ale pořád učí a tak jsem ráda, že mi můj koníček stále přináší nové poznatky a zkušenosti.

10. Blogem jsme začaly a stejně tak s ním skončíme. Svých čtenářů si vážíš, a tak pro ně na webu čas od času pořádáš i nějakou tu soutěž. Jsi ty sama soutěživý typ nebo dary raději dáváš?

Řekla bych, že jsem spíše hravý typ. 🙂 Baví mě pro návštěvníky blogu dělat různé soutěže, stejně tak se ale já sama ráda zapojuji do jiných soutěží. Mám radost, pokud na mě na konci čeká výhra.

Děkujeme za milý rozhovor a do budoucna přejeme, ať v životě více získáváš a méně ztrácíš!