Kategorie - Recepty s pohankou

Tradiční surovina starých pohanů se pyšní vysokou nutriční hodnotou. Pohanka se skládá z kvalitních sacharidů, bílkovin, vody a potřebné vlákniny. Obsahuje množství aminokyselin, vitaminy skupiny B, vitamin C a E a řadu minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Má nízkou kalorickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a dobrou sytící schopnost. Proto je dobrým parťákem při hubnutí. Díky vysokému obsahu rutinu zvyšuje pružnost cév a pomáhá bojovat se žilními problémy. Při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje srdeční činnost. Antioxidanty a bioflavonoidy brání předčasnému stárnutí buněk a snižují krevní tlak.

Je výborná k přípravě ranní kaše. K dostání je i pohanková mouka, ze které se pečou koláče, pečivo nebo třeba zdravé sušenky. Pohanku si můžete vychutnat i na slaný způsob. Výborná je v kombinaci s houbami, krůtím masem, cibulkou, česnekem a zelenými bylinkami.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Jarní pohankové rizoto

Klasické italské rizoto, přesněji řečeno risotto, je něco nepopsatelně lahodného. Na obdobný způsob lze připravit i jiné obilniny či pseudoobilniny (quinou, pohanku). Například následující recept na jarní pohankové...