Pohanka je velmi zdravá surovina. Je zdrojem kvalitních bílkovin i nerozpustné vlákniny. Také se těší vysokému obsahu minerálních látek, jako je mangan, zinek, selen a měď. Obsahuje vitamin B1 a B2, E i vitamin C.
Vyzkoušejte ji v tomto jednoduchém, ale chuťově vynikajícím receptu!
Pohankové rizoto s houbami, špenátem a parmazánem
Ingredience:
- 375 g pohanky
- 50 g sušených hub
- 125 g hnědých žampionů
- 100 g čerstvého listového špenátu
- 80 g parmazánu
- 1 cibule
- 1 dcl bílého vína
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
- Sušené houby dejte do misky a zalijte je vodou, aby nabobtnaly.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, takto stejně nakrájejte i česnek a chilli papričku.
- Nabobtnané houby vyjměte z vody (tu ale nevylévejte) a pokrájejte je nadrobno.
- Žampiony nakrájejte na čtvrtky.
- V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
- Na oleji orestujte cibuli, česnek a chilli papričku.
- Když je cibule sklovatá, přidejte pokrájené žampiony a také je orestujte.
- Poté přidejte pohanku, kterou také orestujte.
- Nyní přilijte bílé víno a nechte jej opařit.
- Poté pohanku zalijte vodou, ve které byly namočeny sušené houby, přidejte sůl a přikryjte pánev poklicí.
- Pohanku vařte cca 15 minut doměkka a vstřebání vody.
- Listový špenát operte a přidejte jej k pohance. Promíchejte, ale už pohanku nevařte, špenát by měl jen trochu povolit.
- Parmezán nastrouhejte a přidejte také do pohanky, opět promíchejte.
- Ihned podávejte.
Počet porcí: 4
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Nemáte rádi houby? Vyzkoušejte pohankové rizoto s hráškem a klíčky.