RECEPT: Pohanka s houbami, špenátem a parmazánem

Pohanka je velmi zdravá surovina. Je zdrojem kvalitních bílkovin i nerozpustné vlákniny. Také se těší vysokému obsahu minerálních látek, jako je mangan, zinek, selen a měď. Obsahuje vitamin B1 a B2, E i vitamin C.

Vyzkoušejte ji v tomto jednoduchém, ale chuťově vynikajícím receptu!

Pohankové rizoto s houbami, špenátem a parmazánem

Ingredience:

  • 375 g pohanky
  • 50 g sušených hub
  • 125 g hnědých žampionů
  • 100 g čerstvého listového špenátu
  • 80 g parmazánu
  • 1 cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup:

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte je vodou, aby nabobtnaly.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, takto stejně nakrájejte i česnek a chilli papričku.
  3. Nabobtnané houby vyjměte z vody (tu ale nevylévejte) a pokrájejte je nadrobno.
  4. Žampiony nakrájejte na čtvrtky.
  5. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
  6. Na oleji orestujte cibuli, česnek a chilli papričku.
  7. Když je cibule sklovatá, přidejte pokrájené žampiony a také je orestujte.
  8. Poté přidejte pohanku, kterou také orestujte.
  9. Nyní přilijte bílé víno a nechte jej opařit.
  10. Poté pohanku zalijte vodou, ve které byly namočeny sušené houby,  přidejte sůl a přikryjte pánev poklicí.
  11. Pohanku vařte cca 15 minut doměkka a vstřebání vody.
  12. Listový špenát operte a přidejte jej k pohance. Promíchejte, ale už pohanku nevařte, špenát by měl jen trochu povolit.
  13. Parmezán nastrouhejte a přidejte také do pohanky, opět promíchejte.
  14. Ihned podávejte.

Počet porcí: 4

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Nemáte rádi houby? Vyzkoušejte pohankové rizoto s hráškem a klíčky.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.