Klasické italské rizoto, přesněji řečeno risotto, je něco nepopsatelně lahodného. Na obdobný způsob lze připravit i jiné obilniny či pseudoobilniny (quinou, pohanku).
Například následující recept na jarní pohankové rizoto, které určitě musíte vyzkoušet.
Jarní pohankové risotto
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 200 g pohanky (krup)
- 1 hrnek suchého bílého vína
- ¾ litru zeleninového vývaru
- 1 hrnek mladého hrášku
- Svazek jarní cibulky
- Sůl
- Pepř
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- Hrst pažitky
- Hrst klíčků
Postup:
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky.
- Na lžíci olivového oleje ji krátce orestujeme, ne však dozlatova.
- Přisypeme k ní pohanku a promícháme ji, aby se obalila tukem a cibulí.
- Vše zalijeme vínem a necháme ho odpařit.
- Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se nám pohanka nepřismahla.
- Zhruba po 15 minutách k ní přidáme vyloupaný hrášek, jarní cibulku a přilijeme ještě zhruba 2 naběračky vývaru, vše opět mícháme, dochutíme solí a pepřem.
- Na konec do rizota vmícháme lahůdkové droždí, pažitku a poté ho necháme chvíli odstát přiklopené pokličkou.
Počet porcí: 4
Naše tipy!
- Nejlepší je rizoto podávat čerstvé.
- Často používanou veganskou „náhradou“ parmazánu na dochucení je lahůdkové droždí.
- Pokud se ovšem nevyhýbáte sýrům, nic nebrání zachovat rizotu jeho italskou klasiku.
reklama