Zamilovali jste si sladké kaše, a hledáte inspiraci na nové recepty? Jeden tu pro vás máme. Bezlepková pohanková kaše z ořechového mléka rozhodně stojí za malý hřích.
Pohanková kaše s kořeněnou hruškou
Ingredience cca na 2 porce:
Kořeněné hrušky
- 2 střední hrušky
- 1 lžíce melasy
- 1 lžíce javorového sirupu
- Šťáva z ½ citrónu
Pohanková kaše
- Cca 100 g pohanky typu „kroupy“
- 2–3 hrnky mléka např. z lískových ořechů
- Špetka soli
- Špetka vanilkového prášku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička javorového sirupu
Na dokončení
- Lískové ořechy
- Kakaové boby
- Melasa
Postup:
- Pohanku přes noc namočíme, aby šlo vaření rychleji. Den předem si můžeme upéct i hrušky.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Hrušky zbavíme slupky, jádřince a nakrájíme na čtvrtiny.
- Rozložíme do pekáče a pokapeme směsí melasy, javorového sirupu a citrónové šťávy.
- Pečeme zhruba 20 minut.
- Z namočené pohanky slijeme vodu, přendáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, dochutíme solí, vanilkovým práškem, skořicí a javorovým sirupem.
- Pomalu vaříme a mícháme, dokud kaše nezhoustne.
- Případně můžeme přidat ještě trochu mléka. Záleží, jakou máte rádi konzistenci.
- Odstavíme z plotny.
- Rozdělíme do misek, doplníme hruškami, posypeme lískovými ořechy, kakaovými boby, pokapeme melasou a ihned podáváme.
Dobrou chuť!
TIP: Zkuste také jáhlovou kaši s karamelizovaným kokosem.
reklama