Kategorie - Recepty s paprikou

Paprika obsahuje velké množství vitaminu C, provitamin A, lykopen a vlákninu. Nachází se v ní také kapsaicin, který určuje stupeň pálivosti. Čím více kapsaicinu plod má, tím je pálivější.

Díky lykopenu má silné antioxidační účinky, bojuje s volnými radikály a chrání tělo před vznikem nádorů. Vláknina podporuje trávení a působí preventivně proti zácpě. Paprika obsahuje minimum kalorií, a proto se hodí i do redukčních diet. Máte potíže s trávením? Pak plod oloupejte a zbavte se její slupky, která je hůře stravitelná. Kapsaicin podporuje činnost srdce, tiší bolest a má pozitivní vliv na štítnou žlázu.

Papriku si vychutnáte syrovou i tepelně upravenou. Výborná je v zeleninových salátech, plněná mletým masem a zapečená v troubě nebo jako součást různých masových a zeleninových směsí.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Tofu čína s cuketou

Chcete svůj bezmasý jídelníček rozšířit o další zdravé jídlo plné přirozených chutí? Vyzkoušejte čínu bohatou na zeleninu a rostlinnou bílkovinu, s minimem tuku a kvalitními sacharidy. Zeleninová čína s cuketou a tofu...