BezHladovění.cz

Nejlepší kuře na paprice podle babiček i českých šéfkuchařů

Kombinace kuřecího masa, smetanové omáčky a mleté papriky představuje sázku na jistotu. V různých obměnách je používají kuchaři a hospodyně po celém světě. Podívejte se s námi na nejlepší české recepty.

Výhody kombinace kuře + mletá paprika

  • Finančně nenáročné jídlo, které chuťově uspokojí i náročné strávníky.
  • Mletá paprika má spoustu zdravotních výhod.

Slepice, nebo kuře na paprice?

V české kuchyni se můžete setkat také s názvem slepice na paprice. Tento recept nám odkázala tradiční rakousko-uherská kuchyně. Hospodyně za tereziánské doby zpracovávaly opravdu všechno maso – včetně starších slepic, které už nesnášely vejce. Hutná omáčka totiž pojistí křehkost masa.

Dnes k vaření používáme spíše mladší maso – kuřecí. Princip však zůstává stejný: Jemná omáčka dochucená a zabarvená sladkou paprikou, případně čerstvou zeleninou.

Mletá paprika a hubnutí

Sladká i pálivá mletá paprika představují díky přírodnímu alkaloidu kapsaicinu ideální startér pro spalování tuků. Efektivnější v tomto směru jsou pálivé druhy, ale ani sladké koření není k zahození. Jen to raději nepřehánějte, nebo prožene vás.

Přírodní lékárna v jediné lžičce

Koření mletá paprika dodává celý koktejl vitamínů – především A, dále C, E, K a téměř kompletního spektra vitamínů skupiny B. Dále dodává minerály jako železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek, měď nebo mangan.

TIP: Jedna čajová lžička obsahuje téměř 20 mg omega-3 a 150 mg omega-6 mastných kyselin.

Díky kombinaci stopových prvků, vitamínů a zmiňovaných rostlinných barviv nabízí celé spektrum zdravotních výhod:

  • Podporuje krvetvorbu, cévy a pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi
  • Nakopává nejen trávení, ale celé tělo k lepším výkonům
  • Brzdí stárnutí a hlídá zdravý zrak
  • Působí jako prevence onkologických onemocnění a předčasného stárnutí
  • Pomáhá při akné a vypadávání nebo zvýšené lámavosti vlasů

TIP: Kupujte tu nejlepší papriku, jakou v obchodě mají. Jen tak si pojistíte dobrou chuť i pozitivní účinky. Zdeněk Pohlreich doporučuje papriku nejlépe maďarskou nebo španělskou.

Slepice na paprice podle babiček

Vilém Brabec ve Velké kuchařce z roku 1968 vaří pěkně poctivě z jednoduchých surovin:

Ingredience pro 6 osob:

  • 1 vařená nebo dušená slepice
  • 80 g slaniny
  • 150 g cibule
  • 10 g mleté papriky
  • Půl hrnku smetany (dnes se používá spíše smetana ke šlehání)
  • Cca 20 g hladké mouky
  • Vývar ze slepice, lžíce octa, trocha soli

Postup:

  1. Uvařenou slepici vykostěte a nakrájejte na porce.
  2. Opečte na troše oleje slaninu, pokrájenou cibuli osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte sladkou papriku, ocet a porce masa.
  4. Osolte, podlijte trochou vývaru a chvíli poduste.
  5. Maso vyndejte na talíř a šťávu nechte trochu vyvařit.
  6. Zaprašte moukou, podlijte vývarem a povařte.
  7. Na závěr přidejte zakysanou smetanu.
  8. Přidejte maso a vše společně provařte.

Pro omáčku výraznější chuti poduste ve směsi zelenou nebo červenou papriku a oloupaná, pokrájená rajčata.

Jako přílohu naše babičky podávaly rýži, noky, těstoviny nebo brambory.

Tipy Kuchařky pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová, autorka oblíbené Kuchařky pro dceru, dnes chystá recept trochu jinak. Kuře naporcuje a opeče na tuku. Cibuli pak obdělává na výpeku z masa – získá tak lepší chuť. Doporučuje dbát také na kvalitu použité papriky. Máte-li k dispozici maďarskou, sáhněte po ní. K doladění pokrmu používá tučnější a chutnější smetanu ke šlehání.

TIP Kuchařky pro dceru: Kuře na paprice podává v lehce rozmixované omáčce s napěněnou smetanou.

Rychlé kuře na paprice hotové za pár minut

Původní recept našich babiček trvá se vším všudy přes 2,5 hodiny. Nemáte tolik času? Naložte si kuřecí maso pokrájené na nudličky na cca hodinku do oleje. Hezky vám změkne. Opečte ho na cibuli, přidejte papriku a zalijte smetanou ke šlehání. Chuťový efekt nikdy nebude takový, ale zase ušetříte čas.

Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha

V jednom z dílů populární série Ano, šéfe! prozradil svůj oblíbený recept i Zdeněk Pohlreich:

Pracuje s už vykostěným masem – konkrétně kuřecími prsy s kůží. K zahuštění používá jíšku z másla a hladké mouky. Upozorňuje, že sladkou papriku vždy musíme smíchat s tukem, aby se chuť plně rozvinula. Používá k tomu máslo. Omáčku před podáváním mixuje.

TIP podle Kluků v akci: Máte rádi česnek, rozmarýn a žampiony? Přidejte je do omáčky. Spolu s čerstvou červenou paprikou či kapií dodají klasické smetanové omáčce výraznější chuť i barvu.

Kuře na paprice podle Romana Pauluse

Jako jedno z nejoblíbenějších jídel má kuře v omáčce i Roman Paulus:

Vývar chystá z kuřete i s kostmi, aby se maso nevysušilo. Jako přílohu doporučuje karlovarské knedlíky, těstoviny nebo rýži.

Jaký recept na kuřecí máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend