BezHladovění.cz

Recepty na výbornou domácí pizzu na plech i z pekárny

Salámová, šunková, žampionová nebo snad s ananasem? Receptů na tu zaručeně nejlepší domácí pizzu najdete na internetu spoustu. Podívejte se s námi na průřez tím nejzajímavějším.

Historie oblíbené pečené dobroty sahá až do starověku. Jde o pokračovatele plochého chleba typu foccaccia. Pekli ho už staří Římané. Novodobá pizza, jak ji známe dnes, vznikla nejspíš v 18. století v Neapoli – a to přidáním rajčatové omáčky na plochou chlebovou placku. Svou vlastní historii má těsto americké. Je daleko silnější a také hutnější.

Výborné domácí těsto na pizzu jde udělat i bez mouky

Moderní výživové trendy opouštějí pšeničkou mouku, jakožto nekvalitní a příliš geneticky modifikovanou. Běžně se tak setkáte s recepty na pizzu nejen bez droždí, ale také bez mouky.

Populární alternativy představují těsta z:

Alternativní přípravy těsta bývají bez droždí a tím i bez kynutí. Na druhou stranu zeleninová a luštěninová těsta hůře drží tvar. Počítejte s tím při krájení.

Další varianty rychlé pizzy:

  • Z jogurtu
  • Z listového těsta

Další, nejméně zdravou, přípravu představuje těsto z rohlíků.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Klasické těsto podle Jamieho Olivera

Kdo jednou zkusí tohle rychlé těsto na pizzu, už nechce jiné,

říká Jamie Oliver na svých stránkách.

K přípravě používá:

  • 1 kg jemné italské mouky na chleba
  • 2 balení 7g droždí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Lžíci moučkového cukru
  • Lžičku mořské soli

Hotové těsto v míse zakryjte hadříkem a nechce cca hodinu kynout. Nemusíte hned péct – hotové těsto počká i v lednici. Překryjte ho igelitovou fólií.

O použití cukru se vedou letité spory. Zuzka z blogu I love Italy říká:

Některé zdroje uvádějí cukr ano, jiné říkají ne. Kde je pravda? Říká se, že pokud přidáme do těsta ještě cukr, tak pomůžeme kvasinkám rychleji pracovat a těstu rychleji kynout. Což nebývá žádoucí efekt, když už máme veškeré informace o italské pizze z předchozích odstavců. Dává to smysl řekla bych. Sama jsem jej dříve používala, takže se této rady podržím a zkusím to příště bez něj.

TIP: Perfektní těsto bez cukru umí třeba Jarka z blogu Chutě světa.

Je lepší pizza na plech, nebo z pekárny?

Speciální pekárny se těší oblibě i v domácnostech některých Italů. Jiní zase nedají dopustit na klasickou přípravu v troubě. Pravdou však zůstává, že pizza z domácí pekárny je hotová do 5 až 15 minut v závislosti na síle těsta. Přístroj ji krásně propeče a přitom nevysuší přísady navrch.

Hlavní problém pečení těsta v klasické troubě není čas, ale omezená teplota. Běžné elektrické trouby končí na 250 °C, zatímco elektrické pece v pizzeriích na 300 stupních začínají. Klasické pece na dřevo pečou dokonce při cca 450 °C.

Nejlepší recepty českých blogerů

1. Margherita podle My cooking diary

Jakou začít? Přece klasikou, jejíž základní přísady jsou jen 3: dobrá rajčatová omáčka, bazalka a mozzarella. Recept na těsto podle Kačí se moc neliší od Jamieho Olivera. Přidává však i báječný postup na rajčatovou omáčku sugo.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
12 otázek pro foodblogerku Katku (My Cooking Diary)

2. S rukolou a prosciuttem podle Foodlover

Maminka Tereza Boušková pro vás připravila recept s neodolatelnou kombinací rukoly, parmazánu a prosciutta. V pizzerii většinou vyjde tohle „kombo“ pekelně draho. Připravte si ho doma, ušetříte a vaše kuchyň se rázem zahalí do toskánské vůně…

3. Špenátová podle Monči z U nás na kopečku

Pokus o tenké těsto se tady vydařil se vším všudy. Potřebujete postup pěkně krok za krokem i s fotkami? Tady ho najdete.

4. Italská verze od Zuzky „I love Italy“

Kdo jiný by měl rozumět přípravě pizzy, než Zuzka, která v Itálii celých 6 let žila. Ve vaření místní kuchyně se zdokonalila natolik, že si ji pochvalují i sami místní. Oceníte i její tipy na výběr a zpracování mozzarelly, rajčat a mouky.

TIP: Nemáte rádi rajčata? Vyzkoušejte Zuzčinu „Quattro Formaggi“. Jde o jeden z mála druhů se základem bez rajčatové omáčky.

5. Vychytaná Margherita podle Kublanky

Kublanka alias Blanka a Jakub používají při vaření různé vychytávky. I tenhle recept pojali s důmyslností sobě vlastní. A pochvaly v komentářích na sebe nenechaly dlouho čekat. I my tleskáme, opravdu parádní jídlo.

Co vy a domácí pizza? Zkoušeli jste ji? Podle jakého receptu? Napište nám třeba na Facebooku.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

Share via
Send this to a friend