Vařte jako Mexičani. Tedy skoro. S drobnou obměnou můžete i z ne příliš výživného jídla vykouzlit zdravou a nutričně vyváženou dobrotu. Jak na ni? Držte se našeho receptu.
Zdravé nachos s mexickými fazolemi a quinoou
Ingredience:
- Hrst pečených rýžových chipsů s quinoou a chia semínky zn. Bombus
- 1/2 menšího batátu
- 3 lžíce uvařené quinoy
- 1/2 hrnku uvařených černých fazolí
- 1/2 plechovky krájených rajčat
- 1/2 cibule
- Stroužek česneku
- Lžíce konopného oleje (můžete nahradit avokádovým nebo olivovým olejem)
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- Špetka chilli vloček
- Špetka černého pepře
- Špetka himalájské soli
- Lžička jablečného octa
- Hrst předem namočených kešu ořechů
- Lžíce lahůdkového droždí bez sladu
- Čerstvý koriandr
- 1/2 avokáda
Postup:
- Batát oškrábejte a nakrájejte na stejně široké hranolky.
- Batátové hranolky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na cca 15 minut.
- Mezitím si připravte chilli omáčku.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na oleji zpěňte cibuli, česnek, přisypte kmín, koriandr, papriku, hořčičná semínka a chilli, po chvíli krájená rajčata a fazole. Směs podlijte trochou vody a vařte pod pokličkou 15 minut.
- Po 10 minutách přilijte do omáčky ocet, omáčku dochuťte solí a pepřem.
- Nyní se vrhněte na přípravu kešu dresinku.
- Kešu ořechy slijte a vhoďte do výkonného mixéru. Přilijte k nim trochu vody, přisypte lahůdkové droždí, špetku soli a pepře. Vše důkladně rozmixujte.
- Avokádo nakrájejte na plátky.
- Jednotlivé komponenty servírujte v následujícím pořadí: chipsy, hranolky, quinoa, chilli omáčka, kešu dresink, plátky avokáda, koriandr.
Přejeme dobrou chuť.
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 20 minut