S nízkoenergetickými dietami už pracují i lékaři, říká výživový specialista Ing. Lukáš Vrána

Specialista na výživu Lukáš Vrána považuje jídlo spolu s fyzickou aktivitou a pozitivním myšlením za hlavní pilíře zdravého životního stylu. Školí, učí, jak zhubnout na bázi formula LED u The 1:1 Diet a vyvíjí suplementy stravy pro wefood.eu nebo spolupracuje s trenéry, například z moosepower.cz.

Lukáši, váš harmonogram vypadá poměrně nabitě, co máte v plánu třeba dneska a zítra?

Dnes (neděle) plánuji odpoledne kolo, je sice docela vlhko (a všude bahno :D) , ale jak se říká, není špatné počasí, ale špatné oblečení. Večer mě ale bude čekat čištění všeho, protože jezdím spíše enduro a v okolí mám docela dost sjezdů. Zítra, jelikož je začátek týdne, mě čeká spíše práce na PC, úprava tiskové zprávy, článek a podobně. Víc o mé práci najdete třeba na mém osobním webu Lukáš Vrána.

Vysvětlíte princip redukce hmotnosti na bázi LED formula?

Jedná se o jeden ze solidně ověřených postupů na redukci hmotnosti (vedle např. bariatrie, farmakoterapie, VLED a LED). Zkratka pochází z výrazu „Low Energy Diet“, což označuje postupy s energetickým rozsahem 800–1200 kcal/den. Slovo „formula“ pak značí, že pro provedení se používají komplexní produkty, které garantují adekvátní přísun bílkovin a dalších esenciálních látek. 

Může se zdát, že návrhová energie je nízká, ale za posledních několik let byla vydána řada studií, která právě LED a formula LED velmi úspěšně použila. Samotná formulace těchto postupů v moderním slova smyslu sahá do let 1977–1981, existuje zde tedy více než 40 letá praxe. 

Česká verze formula LED byla dokonce vyvinuta koncem 80. let. Samotná redukce je ale pouze začátkem, hmotnost je třeba stabilizovat a dále je vhodné dodržovat určitou prevenci, která by měla obnášet 2 až 3 kontroly hmotnosti za rok. 

Tyto postupy také nejsou vhodné pro každého, je důležité, často ve spolupráci s lékařem, posoudit zdravotní stav. Na druhou stranu jde vše přizpůsobit a s každým je nutné zacházet individuálně. 

S manželkou provozujete jednu z poboček programu The 1:1 Diet (dříve Cambridge Diet). Co konkrétního klienty učíte a jak spolupráce probíhá?

Jsem i školitelem programu The 1:1 Diet pro ČR a SK, jsem zodpovědný i za jeho aplikaci. Program má 3 fáze, které je nutné projít a které také vycházejí ze studií. Přípravu, samotnou redukci hmotnosti a poté stabilizaci a dlouhodobé udržení hmotnosti. 

Program se skládá z Kroků, které definují množství přijímané energie, počet komplexních produktů, doporučenou pohybovou aktivitu a pitný režim. 

Platí, že čím je vyšší Krok, tím méně produktů a více energie klient má. V Kroku 6 pak každý klient obdrží jídelníček z běžných potravin sestavený na míru, a to podle jeho volby: racionální, nebo low carb. 

V průběhu celého postupu, který počítáme spíše na měsíce, je každý klient edukován, aby byla získaná hmotnost pokud možno trvalá. Spolupráce zpočátku probíhá na týdenní bázi, kdy na každé schůzce je klient měřený na bioimpedančním přístroji (v naší poradně InBody 270) a je s ním konzultován postup. 

Po nějakém čase lze tyto kontroly dělat po 14 dnech, ale toto záleží na potřebách klienta. Samozřejmě, neomezuji se pouze na formula LED, dělám i klasické jídelníčky: jak pro běžnou populaci, tak pro sportovce, kteří mají úplně jiné nároky.

The 1:1 Diet
Ing. Lukáš Vrána přednáší o nejnovějších trendech ve výživě.

Výživové plány tvoříte běžným lidem i atletům, hokejistům a jiným sportovcům. Mají tyto dvě skupiny hodně odlišné jídelníčky? V čem hlavním se rozcházejí?

Jak jsem již naznačil, nároky se určitě liší. Prvním parametrem je návrhová energie, která je na úplně druhé straně spektra v porovnání s redukčními plány. Dalším parametrem je celkový trojpoměr makroživin – vyšší množství bílkovin podle typu sportu, osobní preference sportovce k poměru sacharidů/tuků. Nedílnou součástí je i návrh suplementace, protože i spotřeba mikroživin je na jiné úrovni.

Zkušenosti jste sbíral od řady odborníků, třeba Mariana Jelínka, osobního trenéra Jaromíra Jágra. Co vás naučil?

Mariana Jelínka si nesmírně jako člověka vážím, velmi mi pomohl v začátcích (to už bude hodně přes 10 let). Jsem rád, kdykoliv mu mohu pomoci v oblasti výživy, konzultací nebo přednáškou pro jeho klienty. Od něj jsem se naučil, jaký je vůbec přístup ke sportovcům, jak probíhá spolupráce z jeho strany, jaké jsou jejich požadavky a jak to chodí třeba právě v hokeji 😊. Nemohu také vynechat jeho přednášky, které mohu jedině doporučit. 

Aktuálně pracujete i na vývoji suplementů stravy pro firmu wefood.eu, kterou jste spoluzakládal. Na jakých produktech teď konkrétně pracujete a jak se daří? 

V naší firmě se zaměřujeme na vývoj a výrobu práškových směsí. Představit si pod tím můžete produkty, jako jsou proteiny, MRP, aminokyseliny, ale i různé tobolky. Vyrábíme i pro jiné značky. Zde bych určitě zmínil značku KMON, která vzešla právě ze spolupráce s The 1:1 Diet. 

Poslední mnou vyvíjené produkty, které vznikly nedávno a které teprve vyjdou (snad nic neprozradím), budou limitované verze kolagenů značky KMON (příchutě raději nechám pod pokličkou, jedna z nich ale bude taková „zimní“).

Na trhu je jinak obecně bouře, suroviny šly nahoru plošně a často je jejich cena vyšší než dvojnásobná.

vývoj suplementů
Výzkum a vývoj doplňků stravy je zdlouhavý, ale zajímavý, proces.

Založil jste také Asociaci pro funkční potravinu. Představíte čtenářům tento projekt a co jim může přinést?

Asociace je poměrně novým projektem, i když rozhodnutí přišlo už před několika lety. Cílem je vzdělávání. Začali jsme tedy s kurzem „Výživový poradce“ s akreditací MŠMT. Kurzy jsem již dělal v minulosti, v rámci asociace je cílem přinášet osvětu nejen pro specialisty, ale i pro veřejnost. Projekt je ale stále v plenkách, budeme spouštět teprve druhý běh akreditovaného kurzu.

Spolupracujete i s trenéry, třeba moosepower.cz. Oni řeší tréninkové plány a upravují je podle toho, jak klient hubne nebo přibírá. Říkám to správně? Jaká je vaše role v tomto případě? 

Ano, říkáte to přesně tak. Pokud klient redukuje hmotnost pomocí LED/formula LED, je nutné změnit i tréninkový plán. V tomto případě pracujeme s hobíky, tak se tomuto musí přizpůsobit celý postup.

Proto v průběhu první redukční fáze trenéři upraví typ tréninku, aby jej klient „udýchal“ a zátěž se potom zvyšuje postupně v dalších fázích. Je to vhodné i pro klienta, protože se ze začátku zbaví zátěže tvořené nadbytečnou tukovou tkání a výkon začne zvyšovat až s adekvátní tělesnou hmotností.

Zjednodušeně, nejdříve mu sundáme ten batoh se zátěží a pak ho začneme teprve honit po dráze 😊. 

Blíží se konec roku. Jak vy osobně řešíte Vánoce z pohledu výživy a co radíte klientům?

Doma to máme asi podobně jako ostatní. Není tolik důležité, co děláme poslední týden v roce, jako co se děje těch zbývajících 51. Takže nějaké cukroví si dám, kapr na stole bude také, salát preferuji „cibulák“, který je poměrně vylehčený (nepoužívá se majonéza). 

Na druhou stranu si udělám čas na snowboarding, a pokud bude alespoň trochu vhodné počasí (nebude pršet), tak určitě kolo. 

Ing. Lukáš Vrána
Odpočinek musí být. Nejlíp ten aktivní.

Prozradíte i nějaké plány na příští rok? Z osobní i pracovní sféry…

Z osobní sféry je to asi dostat se více na hory za sněhem do zahraničí a na freeride, protože covid mi toto docela narušil. Chci se také posunout na kole, takže zvětším asi skoky a dropy, zkusím další překážky v bikeparcích. 

Z pracovní sféry si myslím, že jednou z priorit budou další lékařské kongresy, protože za poslední rok začínám vnímat změnu i ze strany lékařů. 

Studie se k nim už dostaly, nízkoenergetické diety jsou zahrnuty i ve skvělé knize „Základy klinické obezitologie, 3., zcela přepracované a doplněné vydání“, která vyšla v únoru 2022 a je potřeba se začít přesouvat od teorie k praxi. Začínáme také domlouvat s některými lékaři spolupráci na kazuistikách, protože třeba právě pro diabetiky 2. stupně může být velmi zajímavá možnost remise, ve studiích dosahující i 61 % v oblasti formula LED.

To zní skvěle! Držíme palce, ať se daří ve všech oblastech. A děkujeme za úžasnou práci, kterou děláte.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.