BezHladovění.cz

Výborné recepty na krevety podle českých kuchařů a blogerů

Lahodné krevety představují výborný zdroj nenasycených tuků a dalších živin. Většinou chutnají i těm, kdo ryby nemusí. Snadno tak doplníte omega 3-mastné kyseliny a další důležité látky i bez potravinových doplňků.

Ukázkové složení z pohledu zdravé stravy

Krevety mají ve 100 g jen 1 g tuku, ale za to velmi kvalitního. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají redukovat záněty v těle a snižují riziko srdečních chorob nebo bolestí kloubů. Odborníci je doporučují také v boji proti vysokému cholesterolu.

Další výhody:

  • Jde o nízkotučnou, ale vysoce výživnou potravinu (s obsahem energie zhruba 391 kJ/100 g).
  • Obsahují zhruba 20 % vysoce kvalitních bílkovin.
  • Dodávají cenné vitaminy A a E, vápník, fosfor nebo draslík.

Pozor na množství sodíku

Milujete krevety a nejradši byste je jedli ob den? Pozor. Výživné mořské plody obsahují také poměrně vysoké množství sodíku. Strava s nadbytkem sodíku zvyšuje riziko osteoporózy, vysokého krevního tlaku nebo srdečně-cévních chorob. 

TIP: Americká vláda doporučuje podle Food.ndtv.com dospělým jíst zhruba 200 g vařených mořských plodů týdně.

Výhody krevet při vaření

  • Představují všestrannou ingredienci k vaření, dušení i grilování.
  • Skvěle chutnají jen tak na másle nebo jako součást oblíbených směsí z „jednoho hrnce“ – třeba paelly nebo nudlí se zeleninou.
  • Mražené plody zkrotí během minuty v horké vodě i úplný začátečník.

Indové tyto všestranné mořské plody oslavují téměř jako hrdiny. Najdete je proto v řadě populárních indických receptů jako je kari, vindaloo nebo tikka masala.

Jak vybírat v obchodě nebo na trhu

Čerstvé krevety nemají být cítit rybami. Měly by vypadat svěže s lehce vlhkým povrchem. Suchý nebo popraskaný povrch značí špatné nebo delší skladování, než by bylo vhodné. Čerstvé mořské plody spotřebujte do 24 hodin od nákupu.

Jak na loupání krevet

Loupat můžete před, nebo po vaření. Některé recepty vyžadují použití čerstvých mořských plodů. Pokud to ale není vyloženě nutné, loupejte až po uvaření. Jde to lépe a rychleji.

  1. Chytněte uvařenou krevetu za tělo a druhou rukou za hlavu.
  2. Otáčejte hlavičkou, dokud se neoddělí.
  3. Nařízněte krunýř a opatrně sejměte zbytky skořápky.

TIP: Nejsnazší přípravu mají mražené krevety. Bývají předvařené. Stačí je lehce spařit a oloupat. Nemusíte tak řešit střevní obsah. Pokud zpracováváte čerstvé plody, měli byste střívko předem odstranit. Najdete ho překvapivě na zádech, ne na břiše.

Jak na to vysvětluje Roman Paulus pro Kulinářskou akademii Lidlu:

Tipy na prověřené recepty z krevet

Právě snadná příprava a univerzálnost dělá z těchto mořských plodů hit i mezi kuchaři. Třeba Petr Zvěřina ze show MasterChef nám v rozhovoru řekl:

Recept na krevety, co dělám, je vcelku jednoduchý. Zajímavé je na něm spojení francouzské kuchyně (variace beurre blanc) a Asie (chilli pasta, koriandr, zázvor, limetka, česnek).

Když někde udělám degustační menu a jsou v něm tyhle krevety, tak za mnou lidi velmi často chodí spontánně do kuchyně s pochvalou.“

Krevety podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich v knížce Moje domácí kuchyně doporučuje jednoduché česnekové krevety s rajčaty a špagetami nebo jinou pastou. Raz dva hotový recept, který provoní celou kuchyni. Kromě základních surovin si vystačíte už jen s máslem, chilli a svazkem hladkolisté petrželky.

Na česnekovém másle podle Smooth and Cooking

Další vyladěný recept s česnekem a mořskými plody doporučuje oblíbená blogerka Kateřina. Bílé víno, balsamico a tymián báječně „mořské chutě“ doplňují. Podávejte třeba s mixem salátů a ciabattou.

Pad thai podle Cat and Cook

Voňavé pad thai představuje základ tradiční thajské kuchyně. Přestože obsahuje poměrně dost ingrediencí, včetně třeba tamarindové pasty nebo mungo klíčků, zvládne ho uvařit i začátečník. Největší oříšek bývá právě sehnat všechny ingredience. Jde to buď online, nebo v čím dál víc oblíbených koutcích s exotickými surovinami. Najdete je ve všech větších supermarketech.

Baví vás i delší vaření? Zkuste spaghetti fruti di mare podle Cat and Cook. Spojení se slávkami a sépií rozhodně stojí za to.

Batátový krém podle Neplechy na plechu

Mořské plody se skvěle hodí také do polévek. Hlavně krémových, pěkně hutných plnohodnotných hlavních chodů. Zkuste třeba batátový krém s celerem a další zeleninou.

Salát s mangem, liči a granátovým jablkem podle Ondry z blogu Denis Henry

Chcete trávit u plotny co nejméně času? Přichystejte si lehký salát s mangem, liči a mořskými plody. Zvlášť ho oceníte v horkých letních dnech nebo kdykoli, když potřebujete zchladit a osvěžit.

Limetkové Taco podle Cukrfree

Zbyly vám krevetky z jiného vaření, nebo prostě jen hledáte rychlý recept? Zkuste taco s avokádem a chilli. Výborná, lehoučká kombinace třeba k rychlé večeři.

A jaký recept z krevet máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama
reklama
reklama