Květáková pizza je zdravou alternativou a obměnou klasické pizzy. Na rozdíl od té italské neobsahuje vůbec žádnou mouku, takže ani lepek. Těsto tvoří pouze květák, vejce a sýr.
Náplň na pizzu zvolte klasicky podle své chuti. Základem bývá rajčatová omáčka, rajčata, mozzarella a bazalka. Přidat však můžete i šunku, žampiony či jinou zeleninu.
Květáková pizza bez mouky
Ingredience na 1 pizzu
- 1 střední květák
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 120 g čedaru
- 125 g mozzarelly light
- Cherry rajčátka dle chuti
- 1 rajčatová passata (protlak)
- 1 stroužek česneku
- 1 kávová lžička olivového oleje do rajčatového protlaku
- Sůl
- Čerstvá bazalka
Postup:
- Květák rozdělte na růžičky a uvařte doměkka.
- Když je květák uvařený, rozšťouchejte ho šťouchadlem na kaši.
- Ke květákové kaši přidejte vejce, olivový olej a nastrouhaný čedar.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Plech vystelte pečicím papírem a rovnoměrně na něj do tvaru kruhu naneste květákovou směs.
- Plech s květákovou plackou dejte do trouby péct na 20 minut.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku.
- Do passaty prolisujte česnek, přidejte špetku soli a olivový olej. Promíchejte.
- Když je květáková pizza hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
- Na vychladlý korpus rozetřete passatu, na tu položte pokrájená cherry rajčátka a kousky mozzarelly.
- Dejte ještě zapéct na 10 minut do trouby.
- Hotovou pizzu nechte chvíli vychladnout, poté ozdobte bazalkou a podávejte.
TIP: Květáková pizza není tak pevná jako klasická. Nedá se jíst rukama, pouze příborem. Servírujte ji tedy opatrně.