12 otázek pro foodblogerku Katku (My Cooking Diary)

Nejúspěšnější česká foodblogerka Kačí alias My cooking diary nám mimo jiné prozradila, jak na tom byla se svými kulinářskými schopnosti na samém počátku, která jídla patří mezi její nejoblíbenější, i jak se dlouhodobě udržuje formě.

1. Když jsi s vařením začínala, dopouštěla ses nějakých chyb, před kterými bys chtěla ostatní varovat?

Já myslím, že dělat chyby je úplně normální, a to naprosto ve všem, co je pro nás nové. Takže chyby jsem určitě dělala a dělám je doteď.

Nejsem žádnej profík a rozhodně nejsem schopná uvařit všechno. Ale chyby jsou strašně super věc. Díky nim se posouváme dál, takže spíš všem doporučuju se nebát, zkoušet pořád dokola a nenechat se chybami odradit.

2. Vzpomeneš si, kdy se pro tebe vaření stalo opravdovou životní náplní?

Asi ve chvíli, kdy se z toho stala práce na plný úvazek. V tu chvíli jsem si uvědomila, že to asi není jen tak. Je to asi tři roky zpátky.

3. Zlepšovala jsi/zlepšuješ své kulinářské schopnosti způsobem „pokus omyl“, nebo sis nechala/si necháš předem poradit od zkušenějších kuchařů?

Nejvíc je to asi právě způsobem pokus omyl, ale chodím taky hodně ráda na nejrůznější kurzy vaření, kde se vždycky naučím spoustu nových a užitečných věcí.

4. Odnášíš si z kurzů nějaké recepty, nebo je většina z nich výsledkem tvé vlastní fantazie a preferovaných chutí?

Mám takovou kombinaci receptů na blogu. Velká část je moje fantazie, ale občas se nechám inspirovat buď právě na nějakém kurzu vaření, nebo v restauraci/bistru.

Ono všechny recepty už stejně byly vymyšlený, takže ambice na to, že vymyslím něco převratnýho si opravdu nedělám.

Snažím se spíš dávat na blog ty osvědčený a několikrát vyzkoušený recepty. Záleží mi hlavně na tom, aby to fungovalo.

čočkové kari

5. Dosáhnout dokonalého spojení chutí může být někdy pořádným oříškem. Jak těžký úkol je to pro tebe samotnou?

Já už vím, jaký koření a jaká chuť mě nejvíc baví, takže poslední dobou to pro mě už tak těžký není.

Ze začátku se ale člověk opravdu musí naučit dobře dochucovat. Je to nejdůležitější část vždycky. Na tom se podle mě pozná, jestli má člověk pro jídlo cit nebo ne.

6. Velkým trendem je poupravovat původní receptury do zdravé podoby. Inklinuješ k tomu také, nebo improvizuješ jen v případě svých vlastních receptů?

Určitě už jsem pár takových receptů pozměnila, ale jsou recepty, které si ve zdravé verzi prostě představit neumím a ani to nechci zkoušet. Třeba koprovka nebo ovocný knedlíky.

Obojí jde určitě udělat ve zdravější verzi, ale já to miluju v té původní. Některý recepty si podle mě tyhle experimenty prostě nezaslouží.

7. Existuje jídlo, ke kterému sis doposud nenašla vztah?

Dodnes nejím houby a štve mě to. Tolik krásnejch receptů, co se s nimi dá udělat. To samý olivy.

8. Vymyslelas někdy dobrý recept, který ti časem zevšedněl? A naopak, kterého jídla se stěží přejíš?

Už mi celkem zevšedněly kuřecí křídla, který jsou snad nejoblíbenější recept z blogu. Vařím ho opravdu jenom proto, že ho ostatní vyžadujou.

Jinak se asi nikdy nepřejím cizrnového/luštěninového kari. Mohla bych to jíst pořád.

kuřecí křídla

9. Kdy tě napadlo se vařením a blogováním živit, a co s sebou takové rozhodnutí přinášelo?

Ono to přišlo vlastně samo. Dostala jsem nabídku na spolupráci, která mi zajistila pravidelný příjem, a tak jsem to zkusila.

Nejdřív jsem myslela, že až spolupráce skončí, půjdu zase normálně do práce. Pak přišly ale další a další nabídky a čas na klasickou práci už nezbýval.

10. Co tě udržuje v permanentní radosti z práce foodblogerky, influencerky?

No, přiznám se, že už jsem měla za tu dobu pár krizí. Jsem ten typ člověka, co potřebuje dělat každou chvíli něco jinýho. Proto jsem se rozhodla vydat kuchařku, proto se snažím cestovat a přinášet inspiraci i z jiných oblastí, než je jenom vaření.

I v blogování totiž člověk spadne lehce do stereotypu. Každopádně radost mi dělá nekonečná zpětná vazba od čtenářů.

11. Zmínila jsi kuchařku, která se těší mimořádnému úspěchu. Jaké zajímavé projekty tě čekají letos?

Mám za sebou třetí ročník akce Food Blog Market, kde s ostatními blogerkami vaříme pro veřejnost.

Jinak nové projekty si myslím, že začnou spíš až další rok. Teď se budu snažit vrátit zpátky ke klasickýmu blogování. Chci plnit znovu blog novými recepty a tipy na místa, kam skočit na jídlo.

12. Na závěr se nemůžeme nezeptat, jak se jako vášnivá kuchařka a milovnice dobrého jídla udržuješ v tak perfektní formě?

Upřímně musím říct, že teď toho pro sebe zas tolik nedělám. Každopádně se snažím jíst vyváženě – většinou zdravě, ale občas si bez výčitek dopřát cokoliv, na co mám chuť.

A když je čas, tak si doma vždycky třeba na dvacet minut zacvičím. Nejsem ale ten typ člověka, co chodí denně do fitka a mučí se dietama.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho nových nápadů na vlastní seberealizaci, ať už skrze sociální sítě či plánované projekty!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.