BezHladovění.cz

Lokální i tradiční recepty z mletého masa: Kterým začnete?

Karbanátky, chilli con carne, hamburgery, masové kuličky…už se vám sbíhají sliny? Mrkněte na tradiční i méně obvyklé recepty z mletého masa z kuchyní šikovných českých blogerek a kuchařů.

Škoda špatné pověsti mletého, shodují se kuchaři

Hvězdný Zdeněk Pohlreich i ostatní známí kuchaři opakovaně obhajují pověst mletého masa – pokazily ji supermarkety, které namelou do pochybné směsi „co se dá“. Kvalitě nepřidají ani polystyrenové vaničky, na nichž namletý polotovar hodiny leží ve vlastní šťávě.

Základ Středomořské kuchyně

Například v Řecku tvoří mleté základ většiny pokrmů. Ať už melou drůbež, skopové nebo jehněčí, každý pokrm má svou nezastupitelnou chuť, kterou u surového masa bez bylinek nikdy nedosáhnete.

TIP: Zjistěte víc o zdravé a chutné středomořské dietě.

Jak na domácí mleté maso?

Ty tam jsou časy, kdy hospodyňky musely pro mletí skládat a následně složitě vymývat gigantický ruční mlýnek. Dnes maso jemně naseká i kvalitní stolní mixér nebo sekáček. Sekáček zachová delší vlákna a zachová více šťávy. Namelte si čerstvého masa klidně více a zamrazte na další použití.

TIP: Maso pře sekáním pokrájejte na větší kostičky. Budete rychleji hotovi a pošetříte vlákna.

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Tradiční recepty

Masové kuličky z vepřového

Kauza nekvalitních kuliček z řetězců rychlého občerstvení pošramotila renomé této rychlé a snadné dobroty. Zachraňuje ho třeba Kačka z Colors of Low Carb. Masové kuličky připravuje z vepřové plece nebo ramínka se směsí cibule, česneku a bylinek. Jak sama říká, použít můžete jakýkoli druh masa – ideální chutě vykouzlí jejich kombinace, kterou si musíte sami vyzkoušet.

TIP: Mleté kuličky se výborně hodí i do rajské omáčky podle Pojdmevarit.cz.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

plněné papriky s rajskou omáčkou

Když už jsme u rajské, do ní neodmyslitelně patří plněné papriky. Čím? Přece mletým. Výborné plněné papriky umí třeba šéf ze Slepičárny. V tomto klasickém staročeském receptu (ale se slovenskými paprikami J) nejlíp chutná mix hovězího s vepřovým masem.

Karbanátky s mixem ovesných vloček

karbanátky s mixem ovesných vloček

Receptů na karbanátky (nesprávně česky karbenátky) najdete na internetu tisíce. Od těch vegetariánských (falafel, čočkové, pohankové) až po různé masové. Z těch nás nejvíc zaujaly pečené karbanátky od Andy´s diary s vločkami a parmazánem.

Domácí sekaná

domácí sekaná

Také reputaci sekané pokazily nekvalitní polotovary s příměsí všeho možného. Přitom jde o rychlé, zdravé jídlo. Velikonoční sekanou s vajíčkem uprostřed pro vás připravila Kate z blogu miluji.cz.

Chilli con carne

chilli con carne

Tradiční texaská specialita stojí na kombinaci fazolí a mletého hovězího, nebo směsi s vepřovým. Známým trikem je přidání kousku kvalitní hořké čokolády. Chutě propojí a celé chilli con carne kouzelně provoní.

Mleté špízy s bramborami z jednoho hrnce

mleté špízy s bramborami z jednoho hrnce

Duo máma a syn z Pojďme vařit pro vás připravilo i rychlý recept z jednoho hrnce. Vytvarujte kuličky, přidejte bylinky, slaninu, brambory a dejte péct. Tak snadné to je!

Chuťovky pro náročné

Řecká musaka

řecká musaka

Gyros a musaka, to je základ řecké kuchyně. Musaku výborně umí třeba Andrea z V kuchyni vždy otevřeno. Vždyť také do Řecka docela často jezdí. Nebudeme vám lhát, příprava není úplně blesková. Musíte připravit bešamel, nakrájet a upéct lilky…ale výsledek vám to všechno vrátí.

Plněné vinné listy Dolmadakia

plněné vinné listy Dolmadakia

Kdo ochutnal, tvrdí, že jde o jedno z nejlepších řeckých jídel. Najdete ho pod různými názvy – dolmades, dolmadakia aj. Základ tvoří vinné listy plněné rýží. Do směsi jde přidat i mleté maso libovolného druhu. Můžete podávat jako předkrm i hlavní chod, ve studené i teplé verzi.

A jaký recept z mletého masa máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama