Domácí sekaná se připravuje z mletého masa. Většinou z mixu hovězího a vepřového. Pokud zvolíte libovější kousky masa a celozrnnou strouhanku, získáte vyvážený a zdravý pokrm.
Zkuste tuto „luxusnější“ verzi velikonoční sekané. Obsahuje vařená vejce, která o svátcích zbydou v každé domácnosti.
Velikonoční domácí sekaná z mletého masa
Ingredience:
- 640 g mixu libového hovězího a vepřového mletého masa (například plece)
- 100 g strouhanky z celozrnného pečiva
- 3 vařená vejce
- 3 syrová vejce
- 4 stroužky česneku
- 1 kávová lžička dijonské hořčice
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Hrstka sušené majoránky
- Špetka drceného kmínu
- Řepkový olej
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Maso dejte do větší mísy, přidejte prolisovaný česnek, hořčici, trošku soli, majoránku, kmín, pepř a syrová vejce.
- Přidejte cca 100 g strouhanky. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla pevná a celistvá směs.
- Pokud je směs tekutější, přidejte ještě strouhanku.
- Formu na chleba vymažte troškou oleje.
- Do formy dejte polovinu masové směsi, na směs položte uvařená vajíčka.
- Druhou polovinou masové směsi vajíčka zakryjte.
- Namočte si ruce ve vodě a sekanou nahoře ještě uhlaďte, aby měla hezký tvar.
- Dejte péct do trouby na 50 minut.
- Podávejte se šťouchanými brambory či celerem.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Ke svátkům jara se báječně hodí také zdravé recepty z jehněčího masa.