BezHladovění.cz

RECEPT: Velikonoční sekaná zdravě a rychle

Domácí sekaná se připravuje z mletého masa. Většinou z mixu hovězího a vepřového. Pokud zvolíte libovější kousky masa a celozrnnou strouhanku, získáte vyvážený a zdravý pokrm.

Zkuste tuto „luxusnější“ verzi velikonoční sekané. Obsahuje vařená vejce, která o svátcích zbydou v každé domácnosti.

Velikonoční domácí sekaná z mletého masa

Ingredience:

  • 640 g mixu libového hovězího a vepřového mletého masa (například plece)
  • 100 g strouhanky z celozrnného pečiva
  • 3 vařená vejce
  • 3 syrová vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hrstka sušené majoránky
  • Špetka drceného kmínu
  • Řepkový olej
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Maso dejte do větší mísy, přidejte prolisovaný česnek, hořčici, trošku soli, majoránku, kmín, pepř a syrová vejce.
  3. Přidejte cca 100 g strouhanky. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla pevná a celistvá směs.
  4. Pokud je směs tekutější, přidejte ještě strouhanku.
  5. Formu na chleba vymažte troškou oleje.
  6. Do formy dejte polovinu masové směsi, na směs položte uvařená vajíčka.
  7. Druhou polovinou masové směsi vajíčka zakryjte.
  8. Namočte si ruce ve vodě a sekanou nahoře ještě uhlaďte, aby měla hezký tvar.
  9. Dejte péct do trouby na 50 minut.
  10. Podávejte se šťouchanými brambory či celerem.

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Ke svátkům jara se báječně hodí také zdravé recepty z jehněčího masa.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.

Share via
Send this to a friend