Pohanka vyniká tak úžasnými vlastnostmi, že by byla škoda na ni zanevřít. Stačí jen najít ty správné recepty. Možností je spousta – od nejrůznějších rizot, kaší až k sekané či karbanátkům. Zkuste je!
„Pseudoobilovina“ pohanka pomáhá hubnutí a celkově představuje cenný zdroj řady živin od kvalitních bílkovin přes komplexní sacharidy až po vlákninu. Dodává i řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (hořčík, fosfor, draslík, vápník…).
Pohankové karbanátky
Ingredience:
- 1/2 hrnku pohanky typu kroupy
- 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
- 2 jarní cibulky
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- Hrst čerstvé petržele
- 4 lžíce hrachové mouky, nebo více dle potřeby
- Sůl
- Pepř
- Kmín
K podávání
- Listové saláty, mungo klíčky atd.
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Pohanku propláchneme, zalijeme jeden a půl násobkem vody.
- Přivedeme k varu, vaříme zhruba 3 minuty a necháme dojít.
- Chia semínka zalijeme vodou a odložíme stranou.
- Mezitím si oloupeme mrkev a najemno ji nastrouháme.
- Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka.
- Přidáme nasekanou petržel, sůl, pepř, kmín, uvařenou pohanku, chia semínka, hrachovou mouku a zpracujeme v kompaktní hmotu.
- Případně přidáme další mouku, aby hmota hezky držela pospolu.
- Rukama tvarujeme karbanátky.
- Poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme 20 minut.
Počet porcí: 2
TIP: Podáváme s novými bramborami, nebo směsí listových salátků s klíčky (například mungo).
Přejeme dobrou chuť!