Zpovídáme Kačku Tichou (Tichovy dobroty)

Fitness trenérku a výživovou poradkyni Kačku Tichou dobře znají diváci Snídaně s Novou i fanoušci televizní show Master Chef, kde se probojovala až do finále. Má za sebou spoustu radostných i méně vydařených období. O tom všem si popovídáme v dnešním rozhovoru.

1. Kačko, děkujeme, že sis našla čas na rozhovor. Začneme pěkně postupně. Máš za sebou gymnaziální léta, studium na taneční konzervatoři i několik let v marketingu. To je slušný rozptyl. Můžeš tahle období shrnout? Co ti dala, vzala?

Já napřed moc děkuji za rozhovor :-). Jsem člověk, který věří, že se má zkusit všechno, aby věděl, co ho vlastně baví a co mu vyhovuje a navíc každá práce ho obohatí nějakým způsobem a posune dál.

Svůj směr jsem našla až kolem 30tky, kdy jsem začala dělat to, co mě opravdu baví a na co mám myslím vlohy 🙂 a co víc si přát, než to, když se člověk může živit tím, co ho baví nejvíc?

2. Co tě vedlo k tomu pak úplně „přešaltovat“ a udělat si trenérský kurz?

Vyhoření. I když jsem pozitivní člověk a troufám si říct, že mám téměř stále dobrou náladu, tak se mi to stalo a já už nemohla dál. Nechtěla jsem mít šéfy, dělat pořád někomu „poskoka“ a tak jsem se jednou vzbudila a věděla, že do práce už nedojdu. Neměla jsem sílu.

Stále ale všude říkám, že mi nejvíce pomohl manžel, který mi umožnil se nestresovat a vrátit se do školy a vytvořil mi ideální podmínky. Jsem mu neskonale vděčná.

3. Do toho přišel Master Chef. Jaký byl hlavní impuls se přihlásit?

Umíral mi tatínek na rakovinu. A řeknu to zcela upřímně. Opila jsem se a v televizi běžela upoutávka a poslední možnost se přihlásit. Já věřila, že by to taťkovi mohlo pomoct, kdyby mě viděl v televizi. Pak volala produkce a já si to ani nepamatovala. Bylo to nejnáročnější období…já navíc do té doby vařila opravdu jen rohlík s máslem:-))))

Chtěla jsem lidem ukázat, že může vařit každý, když je to od srdce a že to není žádná věda, když člověk chystá dobroty pro ty, co má rád.

pizza Kačky Tiché

4. Dá se říct, že Master Chef naplno odstartoval tvou kariéru výživové poradkyně a fitness trenérky, nebo už jsi předtím měla dost klientů?

Měla jsem naštěstí od začátku naprosto plný stav. Je to ale tím, že jsem ke svým klientům upřímná a nestydím se o všem mluvit otevřeně, zároveň ale po MCH přišly nabídky na různá vaření a projekty týkající se jídla.

Jinak já rozhodně nejsem výživová poradkyně a ani se tak neprofiluju. A štve mě, že v dnešní době je poradce každá druhá….

5. Líbí se mi tvůj osobní přístup ke klientům. Pořád platí, že si je zveš na cvičení i vaření domů? Jak taková „hodinka“ s tebou vypadá? Je to vůbec hodinka?

Ano 🙂 Chtěla jsem jiný koncept – soukromí, osobní přístup, domácí prostředí, pohodu. To nabízím a vše se odehrává u mě doma. Mám hodně maminek, ale i žen s různými poruchami příjmu potravy a doma máme klid. Navíc se i ženy cítí líp.

Většinou děláme takový mix, vaříme, povídáme, cvičíme…vždy se snažím naslouchat tomu, co je potřeba a opravdu každou klientku řešit individuálně. Často se pak staneme přítelkyněmi.

6. Máš víc klientů na výživu, nebo na cvičení? Asi máš nejraději, když spolu řešíte obojí…?

Opravdu je to takový mix a to mě právě baví, že se nenudím. Nemohla bych dělat jen to či ono, ale baví mě ta pestrost.

7. Poprvé jsem od tebe slyšela pojem orthorexie. Můžeš ho přiblížit našim čtenářům? Přibývá takových lidí? Vypadá to tak…

Bohužel se díky své práci setkávám s tolika poruchami. Snad každá žena řeší váhu a zjev…Je to daň dnešní době. Však i miminka se narodí každé jiné, malé, velké, vlasaté, okaté…a postupem času chceme všechny vypadat stejně. Mít 170 cm a 50 kilo. Takže se trápíme, myslíme neustále na jídlo, zabírá nám to hodiny drahocenného času, který nám již nikdo nevrátí….je to smutné.

Hltáme skupiny a rady lidí, které sledujeme na sociálních sítích, protože věříme, že ten člověk objevil zlatý grál a my konečně zhubneme a budeme šťastné…většinou jsou to buď lži, nebo překroucená realita.

Pak jsou ženy nešťastné, proč na ně to nefunguje, proč zázračně nehubnou, vyhazují peníze a ztrácí čas nesmysly…honíme se pořád za nějakou dokonalostí a vlastně ani nevíme, co to dokonalé je. A proto to nikdy nenajdeme a pokud se z toho začarovaného kruhu nedostaneme, nikdy nebudeme šťastné. Ono je opravdu důležité srovnat psychiku a pak to jde samo.

8. S jakým nejčastějším problémem v oblasti stravy za tebou lidé přicházejí?

Děsí mě, kolik maminek po porodu trpí špatnou psychikou. Proto u sebe na FB Tichovy dobroty a Instagramu mluvím o všem otevřeně. Sama jsem nedávno rodila a teď bojuji každý den. Kojím a můj syn roste jako z vody. Zároveň ale, ať dělám, co dělám, tak nezhubnu ani deka J

Takže se snažím sportovat, tělo ale reaguje úplně jinak než před porodem, má jiné potřeby. Jsem jen člověk J a občas si taky postesknu. Naštěstí se vždycky rychle srovnám a děkuju za to, co mám.

Nikdy se ale nevzdám, nebudu se litovat. Moje tělo mi dalo krásnýho syna Vojtu a smysl života 🙂 A věřím, že poporodní kila pak sama odejdou. Že tělo je tak chytré, že ví, proč si je drží.

9. Co když přijde klient vegetarián, vegan…Přijmeš ho i tak?

Ano, určitě. Respektuji každého rozhodnutí. Spíš jde teď ale o dietní pokusy a ne úplně o přesvědčení…To je potřeba vždy zjistit, proč se člověk začal tak stravovat. Co mi ale vadí, je, když do toho pak rodiče nutí své děti. Každý má mít možnost volby sám za sebe.

10. V tvých receptech nenajdeme bílou mouku, cukr…jakým surovinám se obecně vyhýbáš?

Já jsem vynechala tyto suroviny již několik let zpět, kdy jsem neměla ponětí o tom, že existuje LC styl stravování. Potřebovala jsem postupně a trvale zhubnout. Jsou to dle mého suroviny, co nám nic nedají. Mluvím ale o bílém cukru a mouce. Občas velmi ráda peču ze špaldové, pohankové, kukuřičné či žitné mouky. Stejně tak jsem milovnice medu, ovoce…co nemám ráda, tak zpracované potraviny a polotovary.

Věřím, že když se člověk řídí těmito pravidly, tak nemůže být tlustý a nemocný. Každému ale vyhovuje něco jiného a je potřeba naučit se naslouchat svému tělu. Obecně jsem ale zastánce vysokotučné stravy a pečlivě vybírám zdroje sacharidů. Obecně se lidé bojí zdravých tuků a to je velká škoda.

Také věřím, že vše na zemi má nějaký smysl a v ovoci je koncentrace zdraví, stejně tak luštěniny nejsou na světě taky jen tak. Není potřeba se jich bát. Já třeba teď při kojení jím každý den dvě šlehačky na šlehání, kvanta ovoce a můj syn měl zatím jen jednu koliku a to když jsem se donutila sníst maso. A to jsem předtím maso a uzeniny milovala…takže teď reaguji na potřeby svého těla, svého syna a opět věřím, že mi to v dobrém vrátí.

dezert Kačky Tiché

11. V rychlosti ještě ke cvičení. Jde říct nějak obecně, jak u tebe vypadá vstupní trénink a co se potom děje dál?

Většinou vše probereme, musím zjistit, kde je zakopaný pes 🙂 a já říkám, že 90 % je psychika a zbytek jídlo. A pak 90 % jídlo a 10 % pohyb. Každá klientka chodí, jak potřebuje. Někdo potřebuje jen nakopnout, někdo chce chodit 3× týdně. Je to opravdu hodně individuální.

12. Máme poslední otázku. Využiju ji na osobnější notu: Jak se ti daří skloubit novou roli maminky s prací? Je čas i na další plány, třeba pokračování v tvé kuchařce?

Musím říct, že jsem nikdy dřív neměla tolik práce, tolik nabídek a hrozně si toho vážím. Díky firmě Meggle mám Vylehčené bistro a fanoušci ode mě v létě mohli ochutnat na festivalech mou kuchyni.

Ještě mě najdou 2. 9. na FOOD festivalu na Ladronce :-). Naštěstí mě neskutečně baví být s Vojtou, tak děláme všechno společně a nebo mi pomáhá opět můj muž, když třeba hlídá během mých ochutnávek u mě doma. Jinak vše zvládám se synem a naopak on je můj hnací motor.

Na podzim mi vyjde tak trochu jiná kuchařka, tak se taky moc těším. Dlouho jsem čekala, až nastane ta správná doba a vyplatilo se.

Věřím, že když je člověk pokorný, vděčný za každou šanci a příležitost, tak svůj sen skládá celý život jako mozaiku, střípek po střípku, korunku ke korunce. Jako tento rozhovor, za který moc děkuji (btw. Můj syn mi sedí na klíně, taky ho během toho kojím…je to sranda:-))

Kačko, i my moc děkujeme a přejeme spoustu dalších osobních i pracovních radostí!