V čem jídla uchovávat, aby zůstala chutná, čerstvá a zdravá?

Jak víte, plánování a příprava jídel s předstihem je tím nejlepším způsobem, jak se co nejlépe držet zdravého či redukčního jídelníčku.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Znamená to však také, že bychom se měli naučit správnému uskladnění předem připravených pokrmů, abychom co nejdéle zachovali jejich chuť a čerstvost.

Nejvhodnějším způsobem uskladnění potravin na druhý či další den je samozřejmě kvalitní zchlazení pokrmů v lednici tak, aby v něm nedocházelo k množení bakterií.

Jídla nikdy nedávejte do lednice úplně horká a raději je nejdříve nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.

Uchovávejte hotová jídla v chladu a suchu

  • Místo v lednici, které byste měli věnovat hotovým pokrmům, je nejlépe střední či horní polička, kde se teplota pohybuje kolem 8 stupňů a je zde méně vlhkosti. Naopak nejnižší teplota (kolem 2 stupňů Celsia) v lednici se vyskytuje v dolních poličkách nad zásuvkami na zeleninu, kde je vhodné uchovávat zejména maso a ryby.
  • Ve střední polici, kde je kolem pěti stupňů je zase vhodné skladovat vajíčka a mléčné výrobky. Zásuvky ve spodní části lednice jsou pak jasně určené pro uchování zeleniny (asi 10 stupňů) a nejtepleji je ve dvířkách lednice, kam pokládejte zejména věci, které vyžadují jen mírné zchlazení.
  • Nezapomínejte také na dobré uzavření pokrmů do krabiček či přikrytí pokličkou tak, aby se vám nemíchaly pachy a následně někdy i chutě potravin v lednici.
  • Krabičky na připravené pokrmy jsou nejlepší vychytávkou, jak si kamkoliv s sebou vzít dobré zdravé jídlo a vyhnout se tak okolním nástrahám v podobě rychlých občerstvení či automatů s bagetami.
prazdna-lednice

Pořiďte si kvalitní krabičky na uskladnění vašich jídel

Investovat do kvalitních krabiček na uskladnění pokrmů se jistě vyplatí, jídlo by mělo zůstat především čerstvé a díky dobrému uzavření by si mělo zachovat co nejvíce plné chutě.

Na co se zaměřit při výběru kvalitních krabiček na potraviny?

  • Nejlepší volbou jsou zajisté krabičky s nápisem BPA free, jenž neobsahují škodlivý Bisfenol A.
  • Pro udržení maximální čerstvosti potravin je dobré využít vakuové krabičky, které zamezují přístupu vzduchu dovnitř dózy.
  • Pokud se chystáte jídlo z domova jíst až za delší dobu, pořiďte si krabičky s chladicí vložkou.
  • Využijte krabičky na jednotlivé kusy ovoce, zamezíte tak například zčernání banánu či jinému poškození vrchní slupky ovoce.
  • Hledejte krabičky z odolného plastu s kvalitním silikonovým těsněním, jež zabrání vytékání jídla.
  • Zaměřte se při výběru i na odolnost krabiček vůči vysokým teplotám a jejich vzduchotěsnost.

Některé krabičky navíc zakoupíte i se speciálním cestovním příborem, který je vyroben z kvalitního plastu. Zkuste si proto začít plánovat i vařit jídla dopředu a využijte služby praktických krabiček, do jejichž kvality se nebojte investovat.

Pár tipů jak co nejdéle zachovat čerstvost potravin:

  1. Brambory, rajčata a cibuli neskladujte v lednici, přílišný chlad jim nesvědčí a ubírá na chuti.
  2. Nezralé ovoce uchovávejte mimo lednici a banány nedávejte do lednice vůbec. Banány tak ztrácí chuť a rychleji zčernají.
  3. Potraviny omývejte až těsně před použitím, vlhkost podporuje růst plísní.
  4. Mrkev a salát nechejte v plastovém obalu, v opačném případě se začnou rychle kazit.
  5. Nedávejte jídlo do lednice horké, ale vychladlé na pokojovou teplotu.

Inspirujte se školní svačinou svých dětí a mějte vždy po ruce zdravý pokrm, jenž vám ušetří během dne mnoho času i starostí. Nezapomínejte však na kvalitní uskladnění krabiček s jídly v lednici, nebo dokonalé ohřátí některých pokrmů před jejich konzumací.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Nenechte si ujít