Jak víte, plánování a příprava jídel s předstihem je tím nejlepším způsobem, jak se co nejlépe držet zdravého či redukčního jídelníčku.
Znamená to však také, že bychom se měli naučit správnému uskladnění předem připravených pokrmů, abychom co nejdéle zachovali jejich chuť a čerstvost.
Nejvhodnějším způsobem uskladnění potravin na druhý či další den je samozřejmě kvalitní zchlazení pokrmů v lednici tak, aby v něm nedocházelo k množení bakterií.
Jídla nikdy nedávejte do lednice úplně horká a raději je nejdříve nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
Uchovávejte hotová jídla v chladu a suchu
- Místo v lednici, které byste měli věnovat hotovým pokrmům, je nejlépe střední či horní polička, kde se teplota pohybuje kolem 8 stupňů a je zde méně vlhkosti. Naopak nejnižší teplota (kolem 2 stupňů Celsia) v lednici se vyskytuje v dolních poličkách nad zásuvkami na zeleninu, kde je vhodné uchovávat zejména maso a ryby.
- Ve střední polici, kde je kolem pěti stupňů je zase vhodné skladovat vajíčka a mléčné výrobky. Zásuvky ve spodní části lednice jsou pak jasně určené pro uchování zeleniny (asi 10 stupňů) a nejtepleji je ve dvířkách lednice, kam pokládejte zejména věci, které vyžadují jen mírné zchlazení.
- Nezapomínejte také na dobré uzavření pokrmů do krabiček či přikrytí pokličkou tak, aby se vám nemíchaly pachy a následně někdy i chutě potravin v lednici.
- Krabičky na připravené pokrmy jsou nejlepší vychytávkou, jak si kamkoliv s sebou vzít dobré zdravé jídlo a vyhnout se tak okolním nástrahám v podobě rychlých občerstvení či automatů s bagetami.
Pořiďte si kvalitní krabičky na uskladnění vašich jídel
Investovat do kvalitních krabiček na uskladnění pokrmů se jistě vyplatí, jídlo by mělo zůstat především čerstvé a díky dobrému uzavření by si mělo zachovat co nejvíce plné chutě.
Na co se zaměřit při výběru kvalitních krabiček na potraviny?
- Nejlepší volbou jsou zajisté krabičky s nápisem BPA free, jenž neobsahují škodlivý Bisfenol A.
- Pro udržení maximální čerstvosti potravin je dobré využít vakuové krabičky, které zamezují přístupu vzduchu dovnitř dózy.
- Pokud se chystáte jídlo z domova jíst až za delší dobu, pořiďte si krabičky s chladicí vložkou.
- Využijte krabičky na jednotlivé kusy ovoce, zamezíte tak například zčernání banánu či jinému poškození vrchní slupky ovoce.
- Hledejte krabičky z odolného plastu s kvalitním silikonovým těsněním, jež zabrání vytékání jídla.
- Zaměřte se při výběru i na odolnost krabiček vůči vysokým teplotám a jejich vzduchotěsnost.
Některé krabičky navíc zakoupíte i se speciálním cestovním příborem, který je vyroben z kvalitního plastu. Zkuste si proto začít plánovat i vařit jídla dopředu a využijte služby praktických krabiček, do jejichž kvality se nebojte investovat.
Pár tipů jak co nejdéle zachovat čerstvost potravin:
- Brambory, rajčata a cibuli neskladujte v lednici, přílišný chlad jim nesvědčí a ubírá na chuti.
- Nezralé ovoce uchovávejte mimo lednici a banány nedávejte do lednice vůbec. Banány tak ztrácí chuť a rychleji zčernají.
- Potraviny omývejte až těsně před použitím, vlhkost podporuje růst plísní.
- Mrkev a salát nechejte v plastovém obalu, v opačném případě se začnou rychle kazit.
- Nedávejte jídlo do lednice horké, ale vychladlé na pokojovou teplotu.
Inspirujte se školní svačinou svých dětí a mějte vždy po ruce zdravý pokrm, jenž vám ušetří během dne mnoho času i starostí. Nezapomínejte však na kvalitní uskladnění krabiček s jídly v lednici, nebo dokonalé ohřátí některých pokrmů před jejich konzumací.