BezHladovění.cz

Recept na domácí sušené maso. Ušetříte a ještě si víc pochutnáte!

Najdete ho dnes snad v každém supermarketu, na benzínkách i v obchodech se zdravou výživou jako skvělý zdroj bílkovin. Domácí sušené maso ale stejně chutná nejlépe.

Představuje skvělou svačinku i pamlsek v jednom. A to nejen ve variantě pro psy, ale s trochou koření i pro nás dvounohé strávníky. Dlouho vydrží, skvěle chutná, jen cena bývá poměrně vysoká. Navíc si nikdy nemůžeme být jisti, co obsahuje kupované sušené maso za soli a další konzervanty. Nasušte si raději vlastní!

Odkaz starých Indiánů

Zdá se být novinkou dnešní doby, ale není tomu tak. Maso sušili a hojně v jídelníčku využívali již staří severoameričtí Indiáni. Proces sušení tehdy představoval skoro jedinou možnost, jak uchovat maso ke konzumaci po delší dobu. Odsud také synonymum pro tuto pochoutku – jerky (v originále ch´arki).

Energie a bílkoviny sbalené na cesty

Sušené maso nabízí řadu výhod:

  • Má dlouhou dobu trvanlivosti a nechá si líbit i převoz mimo chladničku.
  • Obsahuje vysoké procento bílkovin. Díky tomu nás dobře zasytí.
  • Hodí se kamkoliv na cesty nebo jako svačinka do práce. Rozhodně zdravější alternativa než snacky plné prázdných kalorií.

Kdo by si měl dát na sušené maso zajít chuť?

Pozor, kupované produkty bývají hodně solené. Vysoký obsah sodíku ve stravě nesvědčí zejména těm, kdo trpí vysokým krevním tlakem, dále dětem, seniorům a dalším citlivým jedincům. Jednou za čas může být sušené maso dobrým zpestřením jídelníčku, ale neměli bychom ho jíst pravidelně. Zvláště pokud se jedná o vysoce dosolovaný produkt.

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Jak si připravit sušené maso mnohem levněji a zdravěji?

domácí sušené maso

Recept na domácí sušené maso

Co budete potřebovat?

  • Libové hovězí maso, stačí přední (můžete použít i krůtí nebo vepřové) – cca 1,5 kg
  • 3 stroužky česneku
  • Sójovou omáčku (už obsahuje sůl, nemusíte ji přidávat zvlášť) nebo barbecue omáčku dle chuti
  • Špetka soli a pepře na dochucení
  • Co nejostřejší nůž

Postup:

  1. Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe vám to půjde, když jej předem pokrájíte na plátky, které dáte cca na 30 minut zmrazit.
  2. Maso nakrájené na tenké plátky vložte do uzavíratelného sáčku.
  3. Přidejte utřený česnek, sůl, pepř a sójovou nebo barbecue omáčku.
  4. Sáček uzavřete a pořádně protřepte tak, aby se omáčka dostala skutečně všude.
  5. Dejte na několik hodin marinovat do lednice. Nejlépe přes celou noc.
  6. Poté maso vyjměte ze sáčku a dejte sušit za nízké teploty buď do sušičky, nebo do obyčejné trouby cca na 10 hodin za nízké teploty kolem 50–60 stupňů.
  7. Vysušené maso poznáte podle toho, že se začne lámat. Vyndejte jej, nechejte vychladnout a dejte do uzavíratelné dózy.

TIP: Maso skladujte v suchu a temnu. Vydrží vám až několik týdnů. Ve většině domácností však mizí mnohem dřív, než by se stihlo zkazit…

3 tipy, jak využít domácí maso při vaření

  1. K rychlému dochucení zeleninových salátků. Promění je v plnohodnotné jídlo plné bílkovin.
  2. Jako posypku na těstoviny – například jako zdravější alternativu slaniny ve špagetách carbonara.
  3. K dochucení zeleninových polévek – třeba zelňačky nebo pórkovky.

Dobrou chuť doma i na cestách, kam si sušené maso můžete zabalit jako svačinu!

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama