BezHladovění.cz

Které potraviny můžeme zmrazit, a které nikoli? Jaký způsob je ten správný?

Zmražení je pohodlný způsob, jak ukládat přebytek či naopak zbytek potravin na pozdější přípravu.

Je však důležité zmrazit každý druh jídla tak, aby byla zajištěna jeho čerstvost a kvalita.

Je také třeba dávat pozor, aby se nespálilo mrazem a zachovala se jeho struktura. Přečtěte si, který způsob je pro který druh potravin nejvhodnější.

Základní postup

Nezbytné je pevné utěsnění

Obal jídla (nádoba, igelitový sáček apod.) pevně utěsněte. Pokud bude vystaveno vzduchu, vyschne nebo se může spálit.

Nejlepší je uložit jej do kvalitního mrazicího sáčku či plastové nádoby, popř. mrazicí nebo hliníkové folie (alobalu).

Před utěsněním vytlačte všechen vzduch a u potravin jako jsou omáčky nebo obsahující hodně šťávy a tekutin se ujistěte, že mají v obalu dostatek prostoru.

Nezapomeňte obal označit štítkem a datem.

Horká jídla nechte vychladnout

Teplé, horké a čerstvě uvařené pokrmy nechte před zmražením vychladnout, dokud z nich nepřestane vycházet pára, tak si nebudou v mrazáku udržovat vlhkost.

Uložte jídlo tak, aby se zmrazilo rychle

Čím rychleji se zmrazí, tím lépe si uchová svou chuť a svěžest. Proto neskladujte mnoho pokrmů naráz, ale ukládejte je do balíčků po menších porcích (kusech), zejména, jde-li o jídla vařená všechna v jednom velkém hrnci. Až bude potřeba, také se rychleji rozmrazí.

Každý balíček umístěte do mrazáku tak, aby měl kolem sebe dostatečný prostor. Cirkulace studeného vzduchu kolem rovněž urychlí proces zmrazování.

Jak zmrazit zeleninu

Nejlepší je ji před zmrazením blanšírovat (nejprve prudce ohřát a pak hned zchladit), takže enzymy v ní nezpůsobí ztrátu chuti a barvy. Tak vydrží zmrazená až rok, jinak je to jen 3-6 měsíců.

Různé druhy zeleniny potřebují různě dlouhou dobu, než se uvaří. U chřestu, brokolice, fazolí a zelí je to asi 3 minuty, u růžičkové kapusty, velkých mrkví a lilku asi 5.

Pánev s vodou přiveďte k varu a pak do ní vložte menší kousky (popř. je dejte do cedníku a ponořte do hrnce s vroucí vodou). Po výše uvedené době zeleninu okamžitě přendejte do mísy s ledovou vodou.

Usušte ji papírovými ručníky a uložte v sáčku nebo nádobě do mrazáku.

Houby je také nutné před zmrazením tepelně upravit.

Ovoce

Většina druhů vydrží v mrazáku 8-12 měsíců, citrusové 4-6. Aby za tu dobu nezhnědlo a zůstalo svěží, opláchněte každý kus pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kousky.

U třešní, jablek a banánů je při mrazení potřeba přidat kyselinu askorbovou, meruňky, broskve, nektarinky, jahody a ananas uskladněte v sirupu z 1 dílu cukru a 2 dílů vody.

Maso

Před zmrazením odstraňte kosti a viditelný tuk. Tím se uvolní nadbytečné plyny a tekutiny a maso zůstane čerstvé a kvalitní.

Každý druh vydrží v mrazáku jinou dobu, záleží na množství tekutin v něm. Plátky a odřezky 2 týdny, uzená šunka a slanina měsíc, vařené maso 2 měsíce, mleté čtvrt roku, steaky apod. až rok.

Které další potraviny lze zmrazit a které raději ne?

Se správným postupem můžete nechat zmrazit všechno možné – zbytky, potraviny vařené dohromady ve velkém hrnci, tekutá jídla (polévky, pyré, dětská výživa), zpracované pokrmy a sladkosti (pizza, koláče, sušenky, lasagne, pudink, nákyp), ryby a mořské plody, pečivo, těsto, strouhanku, máslo či fazole.

Navzdory všeobecnému přesvědčení rovněž smetanu, podmáslí a měkké sýry (ačkoli jim to může mírně změnit strukturu).

Zmrazování není vhodné pro vařená vejce, želé, saláty, jogurty, šlehačky, majonézy a nízkotučné mléčné výrobky.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

Share via
Send this to a friend