Kategorie - Recepty s ostružinami

Ostružiny lákají na přímo zázračné složení. Obsahují vlákninu, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy a také spoustu vitaminů a minerálů. Jedná se zejména o draslík, hořčík, fosfor, selen, sodík, vápník, zinek, železo a vitamin A, B, C, E a K.

Podporují imunitní systém a chrání buňky před volnými radikály. Mají protizánětlivé a detoxikační účinky. Jsou skvělou prevencí chřipky, nachlazení, trávicích potíží, zánětu močových cest a kardiovaskulárních onemocnění. Jejich konzumace zrychluje metabolismus, zlepšuje trávení, působí proti stresu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ostružiny navíc umí čistit krev, zpevnit kosti a léčit kožní poranění.

Jak zpracovat ostružiny? Nejlépe si vychutnáte jen tak samotné. Pokud se vám jich ale urodí více, vykouzlíte z nich zdravý dezert, ozdobíte s nimi dort nebo uděláte domácí marmeládu. Za zkoušku rozhodně stojí ostružinový koláč, crumble, ostružinové knedlíky, zmrzlina nebo maso pečené na ostružinách.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Domácí ovocná zmrzlina

Pokud nepatříte mezi zaryté odpůrce sladkého, jistě si léto také spojíte s jednou z nejoblíbenějších dobrot – zmrzlinou. Pro naši smůlu je ale zmrzlina jedním z největších zabijáků štíhlé linie, na které...