Pod označením salát se často skrývá na kousky nakrájená zelenina zalitá koupeným majonézovým nebo octovým dresinkem. Co takhle zkusit něco jiného? Se zajímavou kombinací ingrediencí a domácí zálivkou už žádný salát...
Kategorie - Recepty s lilkem
Vysoký obsah vody a vlákniny společně s nulovým obsahem tuku dělá z této zeleniny ideální potravinu pro hubnutí. Dodá tělu důležitou kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, železo, vitamin C a vitaminy skupiny B.
Podporuje očistu jater. Zejména na jaře je vhodný k detoxikaci organismu. Má močopudné účinky a podporuje léčbu močových kamenů. Pozitivně ovlivňuje činnost srdce a celý kardiovaskulární systém. Dopřávat by si ho měli i lidé s poruchami paměti, protože příznivě působí na mozkové buňky.
Lilek vždy tepelně upravte, protože v syrovém stavu obsahuje toxickou látku solanin. Loupat ho nemusíte, pod slupkou ukrývá nejvíce vitaminů a minerálů. Vyzkoušejte lilek pečený, grilovaný či vařený. Nejznámější pochoutkou je oblíbené ratatouille, kde se výborná chuť lilku snoubí s rajčaty, cuketou, česnekem a zelenými bylinkami.