Pod označením salát se často skrývá na kousky nakrájená zelenina zalitá koupeným majonézovým nebo octovým dresinkem. Co takhle zkusit něco jiného? Se zajímavou kombinací ingrediencí a domácí zálivkou už žádný salát...
Kategorie - Recepty s dýní
Dýně ukrývá množství vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se hlavně o betakaroten, vitaminy skupiny B, vlákninu, draslík, vápník a železo.
Díky vysokému obsahu draslíku má dýně pozitivní vliv na svalový aparát. Vitamin A udržuje ve formě náš zrak i kůži a vláknina se stará o zdraví střev. Jelikož je dýně plná antioxidantů, působí jako zpomalovač stárnutí a pomáhá předcházet revmatoidní artritidě a různým civilizačním chorobám. Nízká kalorická hodnota potěší všechny, kteří si hlídají váhu.
V našich obchodech se nejčastěji setkáte s dýní Hokkaidó, máslovou, špagetovou a muškátovou. Hodí se k přípravě slaných i sladkých jídel. Připravte z nich polévku, pyré, rizoto, kompot i omáčku na těstoviny. Výborně chutná dýně upečená v troubě se špetkou zelených bylinek.