Obsah článku:
Co nám podzim přináší?
Podzim je období mnoha svátků, tradic a s tím spojených slavností. Je obdobím vinařů a sádků.
Na Svatováclavské slavnosti se zase peče husa s knedlíky, pouťové koláče, na Dušičky 3. listopadu dušičkové pečivo.
Tradice je určitě velmi důležité uchovávat a oživovat, ale pokud zde řešíme otázku, jaké aktivity či pokrmy zařadit v tomhle ročním období, abychom dobře nabudili metabolismus ke spalování, musím vás zklamat, ale běhání po burčáku sem nepatří.
Být k sobě příliš striktní také ovoce nepřináší, proto dbejte na rčení: Všeho s mírou!
Co je dobré na podzim jíst?
Přechod z léta na podzim a z podzimu na zimu je vždycky rizikový z hlediska epidemiologického.
Jsme náchylnější k nejrůznějším virózám, proto je budování imunity v tomto období potřebné i z hlediska prevence.
Jsme-li zdraví a plní energie, kilogramy jdou daleko snáze dolů. A je známo, že tím co jíme, tyto jmenované faktory velmi ovlivňujeme!
Podzimní tipy
Červená řepa
Z hlediska živin je červená řepa jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny, má vysoký obsah kyseliny listové a celkově obsahuje všechny podstatné živiny a minerální látky.
Má detoxikační účinky, které navodí pročištění našeho těla a usnadní spalování. Povzbuzuje i tvorbu žluči a činnost žaludku.
Dýně neslouží pouze k „Halloweenské“ dekoraci
Málokoho překvapí, že dýně patří ke klasickému podzimnímu stravování. U nás ale zrovna do tradiční české kuchyně nezapadá. Většině se stále vybaví asociace dýně a amerického svátku Halloweenu.
Dýni však můžeme využít od slupky po semínka! Nyní se díky prolínání jednotlivých kultur po celém světě, cestování, zvyšující se atraktivitě exotických jídel a potravin, začínají tyto jinde běžné potraviny a pokrmy dostávat i k nám.
Mírné zpestření našich poměrně těžkých českých jídel můžeme brát jedině za pozitivní zprávu!
Dýně má malou energetickou hodnotu, je vitaminovou bombou a hodí se téměř k čemukoli pro své možnosti technologického zpracování.
Ingredience na dýňové smoothie: dýně, nízkotučné mléko (neslazené vanilkové mléko), pár kapek vanilkového extraktu, banán, špetka skořice.
Veškeré ovoce nakrájíme na drobnější kousky a společně s ostatními ingrediencemi spojíme v mixéru v lahodný nápoj.
Jablko
Nepřijde vám jablko jako žádný zvláštní objev? Potom zkuste obměnit způsob, jakým tohle antioxidanty nabité ovoce konzumujete!
Patří mezi dietní pokrm pro svůj velký obsah vody a vlákniny, díky kterým v žaludku nabobtná. Tím pádem nejen zasytí, ale může na sebe navázat i toxické látky.
Čaj z křížal, sušených švestek a ostružin. Výborně tím můžeme využít vlastní zdroje ze zahrádky, zahřát se a dostat do sebe hodnotné látky.
Sušením ovoce bezprostředně po sklizni si ovoce zachovává potřebné vitaminy i antioxidanty. Navíc jím zaženete chuť na sladké, protože ovoce v čaji je sladké samo o sobě ažaž a výborně zasytí.
Káva nebo zelený čaj
Oba tyto teplé nápoje obsahují látky (polyfenoly), které dokážou rozproudit metabolismus.
Kdo se hýbe, spaluje raz dva!
S příchodem chmurného období přichází i podzimní splíny. Není nic lepšího než povzbudit našeho „ducha“ cvičením. Pravidelné sportování totiž obecně urychluje spalování.
Kdo je ranní ptáče, může si trochu přivstat a jít si zaběhat. Neskutečně to nakopne metabolismus a následná vydatná snídaně se spaluje daleko lépe.
K tomu všemu patří samozřejmě rady, které přesto, že je většinou znáte, stojí zato zopakovat! Měli bychom jíst pravidelně, několikrát denně po menších porcích.
Hladovění spalování naopak zpomalí.