Naše babičky se bez něj neobešly. Teď zažívá nový boom. Řeč je o tlakovém hrnci neboli „papiňáku“, který si poradí s omáčkami, polévkami, rizotem i samotným masem nebo luštěninami.
Jak funguje tlakový hrnec?
Tlakový hrnec nedovoluje páře uniknout pokličkou ven. Uvnitř tak rychle vystoupá tlak a zároveň se zvedne i teplota. Vyšší tlak oddaluje bod varu a vede ke vzniku mokré páry, která během chvilky dosáhne teploty 120–130 °C.
Vaření pod tlakem je podstatně rychlejší, ekologičtější a pokud nepoužijete zbytečně moc tuku, tak i zdravější než příprava jídel v běžném hrnci.
TIP: Tlakový hrnec vynalezl už v roce 1679 Francouz Denis Papin. Zkrátil tak přípravu oblíbených jídel z několika hodin na pár desítek minut. Šlo spíš o náhodu – vědec zasvětil celý život fyzikálnímu zkoumání páry.
Připravíte v něm:
- Hovězí, vepřové i kuřecí maso
- Luštěniny
- Brambory
- Polévky
- Zeleninové směsi
- Dětské příkrmy
Výhody tlakového hrnce
1. Rychlost a úspora
Brambory máte hotové už za 5 minut a na masovém guláši si pochutnáte po necelé hodině vaření. Oběd máte za chvíli na stole, a ještě k tomu ušetříte cennou energii.
2. Jídlo si zachová živiny
Při dlouhém vaření ve vyšších teplotách ztrácí čerstvá zelenina vitaminy a minerály. Díky rychlé přípravě dokáže tlakový hrnec zachovat v pokrmu vyšší obsah původních výživných látek.
3. Křehké maso
Vaření pod vysokým tlakem dokáže s masem přímo zázraky. I to nejtužší maso rychle zkřehne a na talíři se pak krásně rozpadá. Je proto ideální pro přípravu masových směsí i hovězí polévky.
4. Výborná chuť
Papiňák umožňuje zachování původního tvaru potravin a umocnění jejich typické chuti. Jakmile jednou ochutnáte jídlo uvařené pod tlakem, už se vám k běžnému hrnci nebude chtít vracet.
5. Čistý sporák
Protože poklička na hrnci pevně drží, nehrozí žádný únik a prskání horké vody po okolí. Váš sporák a pracovní plocha tak zůstanou v čistotě.
Jak pracovat s tlakovým hrncem?
- Naplňte nádobu vždy jen do 2/3. Pokud se chystáte vařit jídlo, které několikanásobně zvětší svůj objem, nepřekračujte raději ½ objemu hrnce. Zabráníte tak vzkypění pokrmu a zanesení ventilů v pokličce.
- Nezapomeňte přidat také trochu vody, případně i zdravého tuku. Protože tekutina během vaření neuniká ven, stačí ji použít méně než při přípravě jídla v běžném hrnci.
- Na začátku vaření zapněte sporák na nejvyšší výkon. Jakmile začne z ventilu unikat pára, snižte výkon na minimum.
- Bezprostředně po vaření hrnec neochlazujte pod studenou vodou. Odstavte jej na chladnou plotýnku, počkejte pár minut a teprve poté odpusťte přebytečnou páru a poklici sejměte.
- Vše včetně poklice a těsnění důkladně umyjte. Zejména ventily je nutné pořádně vyčistit, aby se zamezilo jejich zanesení.
Dva tipy na rychlé recepty
Hovězí guláš z papiňáku
Suroviny:
- 500 g hovězího zadního
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 125 ml vody
- 450 g brambor
- 3 velké cibule
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- Sůl podle chuti
Postup:
- Do tlakového hrnce nalijte olej a zprudka na něm osmahněte najemno pokrájenou cibuli.
- Přidejte sladkou papriku, sůl, maso nakrájené na kostičky a vodu.
- Hrnec uzavřete a plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň.
- Jakmile začne z hrnce unikat pára, plamen zmírněte a uzavřete ventil.
- Brambory očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Po 30 minutách vaření masa odstavte hrnec z plotny a nechte lehce vychladnout.
- Nyní odklopte poklici, přidejte nakrájené brambory a postup vaření zopakujte.
- Po 10 minutách dušení jsou brambory hotové a vy můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Rychlé rizoto na páře
Suroviny:
- 2 hrnky rýže
- 1 l zeleninového vývaru
- Sůl
- Kurkuma
- Pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 400 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 50 g zeleného hrášku
- 4 mrkve
- 2 papriky
Postup:
- Na dno nalijte rostlinný olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku.
- Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kousky a krátce orestujte.
- Do hrnce vložte také veškerou zeleninu, rýži, koření a zalejte vývarem.
- Hrnec uzavřete poklicí, plamen zapněte na nejvyšší stupeň.
- Jakmile zasyčí pára, ventil uzavřete, plamen zmírněte a vařte 7 minut.
- Ve chvíli, kdy je rizoto hotové, stačí vypnout plotýnku a počkat, než hrnec trochu vychladne.
Dobrou chuť!
Test 5 tlakových hrnců
Banquet tlakový hrnec ALLEGRO 3,5 l
Co umí: Nerezový papiňák s pákovým uzávěrem je určený pro všechny typy varných desek včetně indukce. Má silné sendvičové dno a dva ventily v poklici.
Klady:
- Nerezový materiál
- Skvělá cena
- Silné dno
- Lze vložit i do mikrovlnky
Zápory:
- Není určený pro mytí v myčce
- Malý objem
Tescoma tlakový hrnec BIO EXCLUSIVE+ 6,0 l
Co umí: Nerezový tlakový hrnec Tescoma o objemu 6 l je ideální pro početnou domácnost. Umožňuje vaření při vysokém i nízkém tlaku a hodí se pro všechny typy sporáků. Poklici lze snadno a bezpečně odklopit.
Klady:
- Snadné otevírání
- Velký objem
- Kvalitní nerezová ocel
- Silné třívrstvé sendvičové dno
- Čtyři bezpečnostní pojistky
- Lze využít i pro indukci
- Hrnec je možné mýt v myčce nádobí
Zápory:
- Vyšší cena
Barazzoni tlakový hrnec Amélia 12 l
Co umí: Papiňák s objemem 12 l je vhodný k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Silné dno, kvalitní nerezové zpracování a bezpečnostní pojistka zajišťují komfortní používání.
Klady:
- Několikanásobná bezpečnostní ochrana
- Třívrstvé dno
- Štědrý objem
- Nerezové provedení
- Ukazatel tlaku
- Vhodný i pro indukční vaření
Zápory:
- Vyšší cena
Tefal tlakový hrnec 4 l Secure5 Neo P2534246
Co umí: Tlakový hrnec Tefal disponuje 5 bezpečnostními pojistkami, silným dnem a snadnou manipulací. Součástí je i parní košík vhodný pro přípravu zeleniny. Vařit můžete při vysokém i nízkém tlaku a využít lze jakýkoliv typ sporáku.
Klady:
- Kvalitní nerezová ocel
- Třívrstvé sendvičové dno s hliníkovým plátem
- Vhodný pro všechny sporáky
- V ceně je i parní košík
- 5 bezpečnostních pojistek
- Jednoduchá manipulaci díky dlouhé rukojeti
- Dobrá cena
Zápory:
- Menší objem
Lamart tlakový hrnec 6 l Pression LTDSD6
Co umí: Tlakový hrnec Lamart je vyrobený z kvalitní nerezové oceli a odolného plastu. Výhodou je odolné silné dno a praktická regulace tlaku. Nechybí ani bezpečnostní ventil, ukazatel tlaku a pojistka proti přetlaku.
Klady:
- Snadná manipulace
- Vhodný pro všechny typy sporáků včetně indukce
- Ukazatel tlaku a praktický regulátor
- Nerezová ocel
- Bezpečnostní pojistka
- Dostatečný objem i pro velkou rodinu
Zápory:
- Vyšší váha
Jaké recepty z „papiňáku“ máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.