BezHladovění.cz

Tlakový hrnec: Za pár minut uvaří, co dřív trvalo hodiny

Naše babičky se bez něj neobešly. Teď zažívá nový boom. Řeč je o tlakovém hrnci neboli „papiňáku“, který si poradí s omáčkami, polévkami, rizotem i samotným masem nebo luštěninami.

reklama

Jak funguje tlakový hrnec?

Tlakový hrnec nedovoluje páře uniknout pokličkou ven. Uvnitř tak rychle vystoupá tlak a zároveň se zvedne i teplota. Vyšší tlak oddaluje bod varu a vede ke vzniku mokré páry, která během chvilky dosáhne teploty 120–130 °C.

Vaření pod tlakem je podstatně rychlejší, ekologičtější a pokud nepoužijete zbytečně moc tuku, tak i zdravější než příprava jídel v běžném hrnci.

TIP: Tlakový hrnec vynalezl už v roce 1679 Francouz Denis Papin. Zkrátil tak přípravu oblíbených jídel z několika hodin na pár desítek minut. Šlo spíš o náhodu – vědec zasvětil celý život fyzikálnímu zkoumání páry.

Připravíte v něm:

  • Hovězí, vepřové i kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Brambory
  • Polévky
  • Zeleninové směsi
  • Dětské příkrmy

Výhody tlakového hrnce

1. Rychlost a úspora

Brambory máte hotové už za 5 minut a na masovém guláši si pochutnáte po necelé hodině vaření. Oběd máte za chvíli na stole, a ještě k tomu ušetříte cennou energii.

2. Jídlo si zachová živiny

Při dlouhém vaření ve vyšších teplotách ztrácí čerstvá zelenina vitaminy a minerály. Díky rychlé přípravě dokáže tlakový hrnec zachovat v pokrmu vyšší obsah původních výživných látek.

3. Křehké maso

Vaření pod vysokým tlakem dokáže s masem přímo zázraky. I to nejtužší maso rychle zkřehne a na talíři se pak krásně rozpadá. Je proto ideální pro přípravu masových směsí i hovězí polévky.

4. Výborná chuť

Papiňák umožňuje zachování původního tvaru potravin a umocnění jejich typické chuti. Jakmile jednou ochutnáte jídlo uvařené pod tlakem, už se vám k běžnému hrnci nebude chtít vracet.

5. Čistý sporák

Protože poklička na hrnci pevně drží, nehrozí žádný únik a prskání horké vody po okolí. Váš sporák a pracovní plocha tak zůstanou v čistotě.

Jak pracovat s tlakovým hrncem?

  • Naplňte nádobu vždy jen do 2/3. Pokud se chystáte vařit jídlo, které několikanásobně zvětší svůj objem, nepřekračujte raději ½ objemu hrnce. Zabráníte tak vzkypění pokrmu a zanesení ventilů v pokličce.
  • Nezapomeňte přidat také trochu vody, případně i zdravého tuku. Protože tekutina během vaření neuniká ven, stačí ji použít méně než při přípravě jídla v běžném hrnci.
  • Na začátku vaření zapněte sporák na nejvyšší výkon. Jakmile začne z ventilu unikat pára, snižte výkon na minimum.
  • Bezprostředně po vaření hrnec neochlazujte pod studenou vodou. Odstavte jej na chladnou plotýnku, počkejte pár minut a teprve poté odpusťte přebytečnou páru a poklici sejměte.
  • Vše včetně poklice a těsnění důkladně umyjte. Zejména ventily je nutné pořádně vyčistit, aby se zamezilo jejich zanesení.

Dva tipy na rychlé recepty

Hovězí guláš z papiňáku

Suroviny:

  • 500 g hovězího zadního
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 125 ml vody
  • 450 g brambor
  • 3 velké cibule
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Do tlakového hrnce nalijte olej a zprudka na něm osmahněte najemno pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte sladkou papriku, sůl, maso nakrájené na kostičky a vodu.
  3. Hrnec uzavřete a plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň.
  4. Jakmile začne z hrnce unikat pára, plamen zmírněte a uzavřete ventil.
  5. Brambory očistěte a nakrájejte na kostičky.
  6. Po 30 minutách vaření masa odstavte hrnec z plotny a nechte lehce vychladnout.
  7. Nyní odklopte poklici, přidejte nakrájené brambory a postup vaření zopakujte.
  8. Po 10 minutách dušení jsou brambory hotové a vy můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Rychlé rizoto na páře

Suroviny:

  • 2 hrnky rýže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Sůl
  • Kurkuma
  • Pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 50 g zeleného hrášku
  • 4 mrkve
  • 2 papriky

Postup:

  1. Na dno nalijte rostlinný olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kousky a krátce orestujte.
  3. Do hrnce vložte také veškerou zeleninu, rýži, koření a zalejte vývarem.
  4. Hrnec uzavřete poklicí, plamen zapněte na nejvyšší stupeň.
  5. Jakmile zasyčí pára, ventil uzavřete, plamen zmírněte a vařte 7 minut.
  6. Ve chvíli, kdy je rizoto hotové, stačí vypnout plotýnku a počkat, než hrnec trochu vychladne.

Dobrou chuť!

Test 5 tlakových hrnců

Banquet tlakový hrnec ALLEGRO 3,5 l

Banquet tlakový hrnec ALLEGRO 3,5 l

Co umí: Nerezový papiňák s pákovým uzávěrem je určený pro všechny typy varných desek včetně indukce. Má silné sendvičové dno a dva ventily v poklici.

Klady:

  • Nerezový materiál
  • Skvělá cena
  • Silné dno
  • Lze vložit i do mikrovlnky

Zápory:

  • Není určený pro mytí v myčce
  • Malý objem

Tescoma tlakový hrnec BIO EXCLUSIVE+ 6,0 l

Tescoma tlakový hrnec BIO EXCLUSIVE+ 6,0 l

Co umí: Nerezový tlakový hrnec Tescoma o objemu 6 l je ideální pro početnou domácnost. Umožňuje vaření při vysokém i nízkém tlaku a hodí se pro všechny typy sporáků. Poklici lze snadno a bezpečně odklopit.

Klady:

  • Snadné otevírání
  • Velký objem
  • Kvalitní nerezová ocel
  • Silné třívrstvé sendvičové dno
  • Čtyři bezpečnostní pojistky
  • Lze využít i pro indukci
  • Hrnec je možné mýt v myčce nádobí

Zápory:

  • Vyšší cena

Barazzoni tlakový hrnec Amélia 12 l

Barazzoni tlakový hrnec Amélia 12 l

Co umí: Papiňák s objemem 12 l je vhodný k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Silné dno, kvalitní nerezové zpracování a bezpečnostní pojistka zajišťují komfortní používání.

Klady:

  • Několikanásobná bezpečnostní ochrana
  • Třívrstvé dno
  • Štědrý objem
  • Nerezové provedení
  • Ukazatel tlaku
  • Vhodný i pro indukční vaření

Zápory:

  • Vyšší cena

Tefal tlakový hrnec 4 l Secure5 Neo P2534246

Tefal tlakový hrnec 4 l Secure5 Neo P2534246

Co umí: Tlakový hrnec Tefal disponuje 5 bezpečnostními pojistkami, silným dnem a snadnou manipulací. Součástí je i parní košík vhodný pro přípravu zeleniny. Vařit můžete při vysokém i nízkém tlaku a využít lze jakýkoliv typ sporáku.

Klady:

  • Kvalitní nerezová ocel
  • Třívrstvé sendvičové dno s hliníkovým plátem
  • Vhodný pro všechny sporáky
  • V ceně je i parní košík
  • 5 bezpečnostních pojistek
  • Jednoduchá manipulaci díky dlouhé rukojeti
  • Dobrá cena

Zápory:

  • Menší objem

Lamart tlakový hrnec 6 l Pression LTDSD6

Lamart tlakový hrnec 6 l Pression LTDSD6

Co umí: Tlakový hrnec Lamart je vyrobený z kvalitní nerezové oceli a odolného plastu. Výhodou je odolné silné dno a praktická regulace tlaku. Nechybí ani bezpečnostní ventil, ukazatel tlaku a pojistka proti přetlaku.

Klady:

  • Snadná manipulace
  • Vhodný pro všechny typy sporáků včetně indukce
  • Ukazatel tlaku a praktický regulátor
  • Nerezová ocel
  • Bezpečnostní pojistka
  • Dostatečný objem i pro velkou rodinu

Zápory:

  • Vyšší váha

Jaké recepty z „papiňáku“ máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma od 2000 Kč při nákupu ochranných pomůcek na Mediskont.cz
Doprava zdarma od 2000 Kč při nákupu ochranných pomůcek na Mediskont.cz
Test na COVID, jednorázové rukavice, roušky a respirátory, jednorázové oděvy, obličejové štíty, dezinfekce na ruce, antibakteriální ubrousky, produkty za velkoobchodní ceny.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům