Tlakový hrnec: Za pár minut uvaří, co dřív trvalo hodiny

Naše babičky se bez něj neobešly. Teď zažívá nový boom. Řeč je o tlakovém hrnci neboli „papiňáku“, který si poradí s omáčkami, polévkami, rizotem i samotným masem nebo luštěninami.

Jak funguje tlakový hrnec?

Tlakový hrnec nedovoluje páře uniknout pokličkou ven. Uvnitř tak rychle vystoupá tlak a zároveň se zvedne i teplota. Vyšší tlak oddaluje bod varu a vede ke vzniku mokré páry, která během chvilky dosáhne teploty 120–130 °C.

Vaření pod tlakem je podstatně rychlejší, ekologičtější a pokud nepoužijete zbytečně moc tuku, tak i zdravější než příprava jídel v běžném hrnci.

TIP: Tlakový hrnec vynalezl už v roce 1679 Francouz Denis Papin. Zkrátil tak přípravu oblíbených jídel z několika hodin na pár desítek minut. Šlo spíš o náhodu – vědec zasvětil celý život fyzikálnímu zkoumání páry.

Připravíte v něm:

  • Hovězí, vepřové i kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Brambory
  • Polévky
  • Zeleninové směsi
  • Dětské příkrmy

Výhody tlakového hrnce

1. Rychlost a úspora

Brambory máte hotové už za 5 minut a na masovém guláši si pochutnáte po necelé hodině vaření. Oběd máte za chvíli na stole, a ještě k tomu ušetříte cennou energii.

2. Jídlo si zachová živiny

Při dlouhém vaření ve vyšších teplotách ztrácí čerstvá zelenina vitaminy a minerály. Díky rychlé přípravě dokáže tlakový hrnec zachovat v pokrmu vyšší obsah původních výživných látek.

3. Křehké maso

Vaření pod vysokým tlakem dokáže s masem přímo zázraky. I to nejtužší maso rychle zkřehne a na talíři se pak krásně rozpadá. Je proto ideální pro přípravu masových směsí i hovězí polévky.

4. Výborná chuť

Papiňák umožňuje zachování původního tvaru potravin a umocnění jejich typické chuti. Jakmile jednou ochutnáte jídlo uvařené pod tlakem, už se vám k běžnému hrnci nebude chtít vracet.

5. Čistý sporák

Protože poklička na hrnci pevně drží, nehrozí žádný únik a prskání horké vody po okolí. Váš sporák a pracovní plocha tak zůstanou v čistotě.

Jak pracovat s tlakovým hrncem?

  • Naplňte nádobu vždy jen do 2/3. Pokud se chystáte vařit jídlo, které několikanásobně zvětší svůj objem, nepřekračujte raději ½ objemu hrnce. Zabráníte tak vzkypění pokrmu a zanesení ventilů v pokličce.
  • Nezapomeňte přidat také trochu vody, případně i zdravého tuku. Protože tekutina během vaření neuniká ven, stačí ji použít méně než při přípravě jídla v běžném hrnci.
  • Na začátku vaření zapněte sporák na nejvyšší výkon. Jakmile začne z ventilu unikat pára, snižte výkon na minimum.
  • Bezprostředně po vaření hrnec neochlazujte pod studenou vodou. Odstavte jej na chladnou plotýnku, počkejte pár minut a teprve poté odpusťte přebytečnou páru a poklici sejměte.
  • Vše včetně poklice a těsnění důkladně umyjte. Zejména ventily je nutné pořádně vyčistit, aby se zamezilo jejich zanesení.

Dva tipy na rychlé recepty

Hovězí guláš z papiňáku

Suroviny:

  • 500 g hovězího zadního
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 125 ml vody
  • 450 g brambor
  • 3 velké cibule
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Do tlakového hrnce nalijte olej a zprudka na něm osmahněte najemno pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte sladkou papriku, sůl, maso nakrájené na kostičky a vodu.
  3. Hrnec uzavřete a plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň.
  4. Jakmile začne z hrnce unikat pára, plamen zmírněte a uzavřete ventil.
  5. Brambory očistěte a nakrájejte na kostičky.
  6. Po 30 minutách vaření masa odstavte hrnec z plotny a nechte lehce vychladnout.
  7. Nyní odklopte poklici, přidejte nakrájené brambory a postup vaření zopakujte.
  8. Po 10 minutách dušení jsou brambory hotové a vy můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Rychlé rizoto na páře

Suroviny:

  • 2 hrnky rýže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Sůl
  • Kurkuma
  • Pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 50 g zeleného hrášku
  • 4 mrkve
  • 2 papriky

Postup:

  1. Na dno nalijte rostlinný olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kousky a krátce orestujte.
  3. Do hrnce vložte také veškerou zeleninu, rýži, koření a zalejte vývarem.
  4. Hrnec uzavřete poklicí, plamen zapněte na nejvyšší stupeň.
  5. Jakmile zasyčí pára, ventil uzavřete, plamen zmírněte a vařte 7 minut.
  6. Ve chvíli, kdy je rizoto hotové, stačí vypnout plotýnku a počkat, než hrnec trochu vychladne.

Dobrou chuť!

Test 5 tlakových hrnců

Banquet tlakový hrnec ALLEGRO 3,5 l

Banquet tlakový hrnec ALLEGRO 3,5 l

Co umí: Nerezový papiňák s pákovým uzávěrem je určený pro všechny typy varných desek včetně indukce. Má silné sendvičové dno a dva ventily v poklici.

Klady:

  • Nerezový materiál
  • Skvělá cena
  • Silné dno
  • Lze vložit i do mikrovlnky

Zápory:

  • Není určený pro mytí v myčce
  • Malý objem

Tescoma tlakový hrnec BIO EXCLUSIVE+ 6,0 l

Tescoma tlakový hrnec BIO EXCLUSIVE+ 6,0 l

Co umí: Nerezový tlakový hrnec Tescoma o objemu 6 l je ideální pro početnou domácnost. Umožňuje vaření při vysokém i nízkém tlaku a hodí se pro všechny typy sporáků. Poklici lze snadno a bezpečně odklopit.

Klady:

  • Snadné otevírání
  • Velký objem
  • Kvalitní nerezová ocel
  • Silné třívrstvé sendvičové dno
  • Čtyři bezpečnostní pojistky
  • Lze využít i pro indukci
  • Hrnec je možné mýt v myčce nádobí

Zápory:

  • Vyšší cena

Barazzoni tlakový hrnec Amélia 12 l

Barazzoni tlakový hrnec Amélia 12 l

Co umí: Papiňák s objemem 12 l je vhodný k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Silné dno, kvalitní nerezové zpracování a bezpečnostní pojistka zajišťují komfortní používání.

Klady:

  • Několikanásobná bezpečnostní ochrana
  • Třívrstvé dno
  • Štědrý objem
  • Nerezové provedení
  • Ukazatel tlaku
  • Vhodný i pro indukční vaření

Zápory:

  • Vyšší cena

Tefal tlakový hrnec 4 l Secure5 Neo P2534246

Tefal tlakový hrnec 4 l Secure5 Neo P2534246

Co umí: Tlakový hrnec Tefal disponuje 5 bezpečnostními pojistkami, silným dnem a snadnou manipulací. Součástí je i parní košík vhodný pro přípravu zeleniny. Vařit můžete při vysokém i nízkém tlaku a využít lze jakýkoliv typ sporáku.

Klady:

  • Kvalitní nerezová ocel
  • Třívrstvé sendvičové dno s hliníkovým plátem
  • Vhodný pro všechny sporáky
  • V ceně je i parní košík
  • 5 bezpečnostních pojistek
  • Jednoduchá manipulaci díky dlouhé rukojeti
  • Dobrá cena

Zápory:

  • Menší objem

Lamart tlakový hrnec 6 l Pression LTDSD6

Lamart tlakový hrnec 6 l Pression LTDSD6

Co umí: Tlakový hrnec Lamart je vyrobený z kvalitní nerezové oceli a odolného plastu. Výhodou je odolné silné dno a praktická regulace tlaku. Nechybí ani bezpečnostní ventil, ukazatel tlaku a pojistka proti přetlaku.

Klady:

  • Snadná manipulace
  • Vhodný pro všechny typy sporáků včetně indukce
  • Ukazatel tlaku a praktický regulátor
  • Nerezová ocel
  • Bezpečnostní pojistka
  • Dostatečný objem i pro velkou rodinu

Zápory:

  • Vyšší váha

Jaké recepty z „papiňáku“ máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.