Rádi zkoušíte nové zdravé potraviny? Seznamte se slzovkou, prastarou bezlepkovou obilovinou, přezdívanou Perla východu. Vyniká úžasnými detoxikačními a léčivými účinky.
Již staří Egypťané nebo Palestinci dobře věděli o úžasných vlastnostech této rostliny, známé také jako „Jobovy slzy“. Jde dokonce o jednu z nejdéle pěstovaných obilovin na Zemi. Využívá se k léčbě řady nemocí od kožních ekzémů až po záněty kloubů.
Čas zahájit detox
Slzovka neboli semena divoké trávy, podobná třeba ječmenu, mají na náš organismus vysoce čistící účinky. Zařazení do jídelníčku tak pomůže například v jarní detoxikaci, do které se mnoho z nás každoročně pouští.
Slzovka obecná se tradičně využívá i v čínské medicíně, a to k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Podle čínské medicíny zbavuje hlenů a celkově posiluje imunitní systém.
Další účinky slzovky obecné
Podporuje správnou funkci sleziny, což je jeden z hlavních lymfatických orgánů našeho těla. Proto se těmito zázračnými semeny léčí celá řada endokrinních poruch. Mají také příznivý vliv na pokožku, vlasy i nehty.
Pomáhá také:
- při léčbě alergií, zejména kožních.
- při bolestivé menstruaci u žen.
- udržovat zdravou hladinu cholesterolu.
- při otocích, bolestech svalů a kloubů.
- při zánětech močového měchýře.
- správnému chodu zažívacího systému – ulevuje od průjmů i střevních parazitů.
- ochraně dýchacích cest před záněty.
- jako prevence osteoporózy nebo rakovinného bujení.
Doporučená denní dávka
Ideální jsou 3 lžíce vařené slzovky, tedy zhruba 40 g denně.
TIP: Čekáte miminko? Pozor. Častá konzumace slzovky se v těhotenství nedoporučuje. Váže na sebe vodu, a údajně tak snižuje i množství plodové vody.
Průměrné výživové údaje ve 40 g (denní dávce) slzovky
Energetická hodnota | 650 kJ/155 kcal |
Tuky | 2,96 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 26,84 g |
– Z toho cukry | 1,52 g |
Bílkoviny | 5,32 g |
Vláknina | 1,44 g |
Jak využít slzovku při vaření?
Obdobně jako třeba rýži, bulgur, jáhly či kuskus. Jediný rozdíl je v tom, že jí vzhledem k silným účinkům smíme méně naráz. Ideální je přidat ji ke klasickým přílohám a smíchat například se zmiňovanou rýží nebo bulgurem. Počítejte s jemně nasládlou chutí.
Skvěle hodí jako přísada do různých polévek, kaší či zapečených směsí. Můžete ji využít i k zahuštění omáček nebo polévek. V Indii se slzovka využívá také k výrobě mouky, nebo různých pochutin.
TIP: Z vařené slzovky si můžete utřít také pomazánku nebo připravit výborné placičky. Skvěle ochutí také tradičního staročeského kubu.
Přípravu zvládnete během pár minut
Slzovka se vaří klasicky ve vroucí vodě doměkka. Před vařením ji propláchněte a hodinu namočte. Příprava pak půjde rychleji. Doba přípravy záleží na tom, jak velká semena si vyberete. Kuchaři přidávají do vody kousek řasy, například wakame. Obohatíte tím pokrm o další minerály. Pokud se chystáte vařit slzovku naslano, přidáním cibule nebo kořenové zeleniny „stáhnete“ její přirozeně nasládlou chuť.
TIP: K vaření se více hodí větší semena než ty menší. Obsahují více výživných látek.
Kde slzovku koupit?
V prodejnách zdravé výživy, nebo pohodlně online.
Tip na zdravý recept: Rychlé slzovkové „rizoto“
Ingredience:
- 1 cibule
- 40 g slzovky
- 100 g rýže
- 1 menší cuketa
- ½ dýně
- 1 mrkev
- Olivový olej
- Parmazán dle chuti
Postup:
- Slzovku orestujte na pánvi na cibulce a přidejte nakrájenou mrkev, dýni a cuketu.
- Směs chvíli obdělejte, potom podlijte vodou.
- Přidejte rýži a vařte, dokud slzovka, rýže a zelenina nezměknou.
- Na konec přidejte trochu nastrouhaného parmazánu, který nechejte ve směsi rozpustit.
Dobrou chuť!