Vybírání správných potravin je pro obyčejné lidi někdy pořádný oříšek.
V domnění, že nakupujeme zdravé a dietní potraviny, se však na nás z regálů usmívají skrytí záškodníci.
Které výrobky se tedy vydávají za něco, co nejsou?
Dejte si při nákupu pozor na následující položky a vaše tělo vám v budoucnu o to víc poděkuje.
Skryté kalorie
Jednou z největších nástrah je nepochybně cukr. Skryté kalorie na nás koukají ze všech stran, a to v produktech, ve kterých bychom je čekali nejméně.
Co třeba vitamínová bomba ve formě džusu? Většina džusů v supermarketech se navíc vyrábí z koncentrátů, ve kterých se množství vitamínů mnohonásobně snižuje.
Pokud si uděláte domácí čerstvý fresh, tak uděláte lépe, ale 45 kaloriím na pouhých sto mililitrů tohoto nápoje se beztak nevyhnete.
Džusy popíjejte s mírou, ovocný cukr je sice lepší než obyčejný bílý, ale energetická hodnota není o nic menší.
Pseudopotraviny
Dalším postrachem lidí v redukčním režimu jsou pseudocereálie, které obsahují daleko více kalorií, než si dokážete představit.
Pokud kupujete müsli a myslíte si, že zdravější snídani si dopřát nemůžete, jste na omylu.
Müsli bývá často upravováno velmi nezdravě, a navíc se v kupované krabici vyskytuje nadbytek cukru. Pokud si ráno bez cereálií s mlékem nedokážete představit, zkuste si připravit müsli domácí.
Stačí smíchat pár lžic ovesných vloček s trochou oříšků, semínek či sušeného ovoce a bez výčitek můžete přidat i víceprocentní kvalitní čokoládu.
Nejenom, že tak budete vědět, co vkládáte do úst, ale navíc i ušetříte.
Život s lehkostí
Podobnou hrozbou jsou i light výrobky, které jsou sice ochuzené o tuk, ale často jako náhradu obsahují přehnané množství cukru a všemožných nebezpečných éček, zahušťovadel či umělých sladidel.
Množství umělých sladidel v dostupných výrobcích je sice schválené a bezpečné, ale jejich přehnanou konzumací si rozhodně neprospějeme.
Zkuste si místo light jogurtu s umělými přísadami koupit tučnější bílý, dochutit ho ovocem či medem a prospějete tak i svému zdraví.
Velký boom teď zažívají i limonády bez cukru, které jsou vzhledem k narůstající obezitě vhodnější než nápoje slazené bílým cukrem, ale ani s jejich popíjením bychom to neměli přehánět.
Kromě velkého množství sladidel obsahují i jiné nebezpečné látky.
V oblíbené cocacole je to například kyselina fosforečná, která přispívá k řídnutí našich kostí a následné osteoporóze. I v tomto případě se tedy řiďte heslem: „všeho s mírou“.
Klamavé výrobky
Co takhle dát si rýžový chlebíček? I pufované výrobky jsou pro naši dietu skrytou hrozbou, zejména pokud jich spořádáme větší množství.
Pufované chlebíčky nás nezasytí, a proto málokdo z nás zůstane u jednoho kousku. Z prvotně nízkokalorického kousku se tak stává dietní hrozba v podobě prázdné energie bez jakéhokoli nutričního přínosu pro naše zdraví.
Chcete si udělat zdravou večeři? Salát bude zajisté správná volba. Zapomeňte však na kupované zálivky plné tuku a cukru a raději si udělejte domácí jogurtový dresink.
Uděláte dobře nejenom své štíhlé linii, ale vyhnete se i nebezpečným éčkům.
Trans-nenasycené mastné kyseliny
Že jsou rostlinné tuky zdravější než obyčejné máslo? I zde se vyskytuje mnoho pro a proti, měli bychom zohlednit ty nejdůležitější.
Velký pozor bychom si měli dát především na tuky ztužené procesem hydrogenace, kdy vznikají trans-nenasycené mastné kyseliny, často nebezpečnější než klasické nasycené.
Tyto kyseliny se vyskytují i v jiných potravinách jako jsou různé sušenky, brambůrky a sladkosti a přispívají k ucpávání cév a vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Při nákupu si tak raději hlídejte etikety, většina margarínů u nás má množství těchto škodlivých tuků velmi snížené.
Velkým obloukem se při nákupu vyhýbejte uzeninám s nízkým procentem masa (pod 90%), pro jejich trvanlivost obsahují spoustu éček a nebezpečných přísad, škodlivých vašemu zdraví ve velké míře.
Dále obsahují sůl, která se kromě uzenin vyskytuje také v instantních pokrmech (polévky, těstoviny, čínské nudle) a kořenících směsích.
Sůl v našem organismu dělá pěknou neplechu. V České republice je spotřeba soli na osobu téměř trojnásobná, než by bylo vhodné.
Snížením konzumace soli se tak můžeme vyhnout vzniku cévních mozkových příhod, kardiovaskulárních onemocnění a jiných zabijáků dnešní populace.
Nikdy nezapomínejte, že zdraví máme jen jedno.