BezHladovění.cz

Přelstěte své chutě na sladké!

Čas od času si každý z nás rád dopřeje nějakou tu sladkost, ale jste si jistí, že tuto slabost máte opravdu pod kontrolou?

Někdy je totiž velice tenká hranice mezi občasnými prohřešky a pojídáním sladkostí od rána do večera. Ona se ta jedna tyčinka ztratí, říkáte si, a za dvě hodiny máte zálusk na bonbony vašeho kolegy.

A co takhle dezert po večeři? Ano, ale pouze výjimečně, nikoli každý den. Pokud se pojídání sladkostí stává vaší každodenní rutinou, tělo vám tím jednoduše chce říct – něco je špatně.

Za každou chutí na sladké je totiž nedostatek určitého prvku v organismu. Může se jednat o minerální látky i základní živiny, nebo i o deficit obyčejného spánku.

Čím méně, tím více

Chutě na sladké začínají přerůstat přes hlavu zvláště tehdy, když se snažíte shodit nějaká ta kila navíc. Jednoduše, čím více si toho při redukčním režimu zakážete, tím více po tom budete nakonec toužit.

Nezbývá tudíž nic jiného, než na to jít chytře a naučit se své chutě obelstít, nebo vědět, jak je neškodně uspokojit.

Pomocníkem vám může být i doplněk stravy – koncentrovaný chrom v tabletách, který snižuje celkové chutě k jídlu. Koupíte ho dnes už v každé lékárně a vaši peněženku to rozhodně nezruinuje.

Ráno dělá den

První věc, na kterou byste se měli zaměřit, je uvědomění si, kdy chutě na sladkosti přicházejí.

Nemůže to být třeba jenom z hladu? V takovém případě si hlídejte pravidelný jídelníček, s dostatečným přísunem všech živin jako jsou sacharidy, bílkoviny a mononenasycené kyseliny ve zdravých tucích.

Správně byste každý den měli přijímat 3 hlavní jídla, plus dvě svačiny v podobě ovoce či mléčného výrobku.

Velkým problémem bývá také to, že lidé nesnídají, i když mnohdy ví, jak důležité první jídlo dne je. Pokud se ráno nenasnídáte, během dne budete dostávat nečekané chutě a pociťovat daleko větší hlad, nežli obvykle.

Rozhodně stojí za to, se na skladbu stravy více zaměřit. Zabráníte tím i kolísání glykémie, která chutě na cukrovinky způsobuje.

Zjednodušeně, glykémie je hladina cukru v krvi, kterou můžeme ovlivnit tím, co jíme. Rozlišujeme potraviny s vysokým a s nízkým glykemickým indexem, kdy vhodné jsou pokrmy s nízkým glykemickým indexem, po kterých nám glykémie prudce nestoupá a následně neklesá.

Řadí se sem například většina ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, maso, nebo ořechy.

V praxi to znamená, že po konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem nemáme náhlé a neodolatelné chutě skočit po něčem čokoládovém a netočíme se tak v začarovaném kruhu plném sladkostí.

Stres, napětí a zase ten stres

Psychika dokáže s naším tělem doslova zamávat, a tak bychom se měli snažit takovým situacím co nejvíce předcházet.

Všichni víme, že v dnešní uspěchané době to není úplně jednoduché. Vzpomeňte si sami například na svá studentská léta, kdy jste se v noci ládovali životabudiči v podobě čokoládových tyčinek a zapíjeli to energetickými nápoji.

Po takto probdělých nocích přišel na oplátku předzkouškový stres, kdy jste zase nebyli schopni pozřít ani sousto a následná euforie v podobě litrů alkoholu.

Tímto způsobem se přirozeně většina z nás vyrovnává s nepohodou.  Měli bychom být schopni, umět se sebou v těchto situacích pracovat, protože pro naše tělo to může být opravdový zápřah.

Místo cukrovinek zařadit ovoce, na mozek si dopřát hrst ořechů a kofein doplnit třeba zeleným čajem s medem. To zní lépe, nemyslíte?

Spánek nad zlato

Ne nadarmo se říká, že spánek je lék na všechno. Ano, i bezesné noci mohou za naše nepředvídatelné nálety na okolní cukrárny během následujícího dne.

Pokud si naše tělo dobře neodpočine, bude se snažit spánkový deficit doplnit přirozeně jinak. Co třeba v podobě cukru?

Když už nemáte příležitost se pořádně vyspat a chutě na sladké vás přepadnou v nevhodnou chvíli, zkuste je zahnat kouskem ovoce, nebo třeba plátkem chleba s kouskem drůbeží šunky.

Polysacharidy obsažené v pečivu se budou vstřebávat do těla pomaleji a zabrání tak dalšímu vlčímu hladu na dalších pár hodin.

Shrnutí na konec

Nejprve se tedy začněte soustředit na pravidelnost stravování, celkovou pohodu a kvalitní spánek, později se můžete pokusit postupně zařazovat méně sladké pochoutky.

Když si protentokrát kávu osladíte pouze jednou lžičkou cukru namísto tří a místo banánku v čokoládě si dáte raději čerstvý banán a dvě kostičky kvalitní hořké čokolády, naučíte vaše tělo zvyknout si na kvalitu, nikoli na kvantitu.

Později vás nepřekvapí, že jste dostali chuť na šťavnaté jablko, a ne na pytlíček přeslazených bonbonů, které se usmívají už týden z nejvyšší poličky u vás v kuchyni.

Nezapomeňte ale, že všeho moc škodí a každý z nás by si měl dovolit občas pořádně zhřešit!

Přelstěte své chutě na sladké!
5 (100%) 1 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.