BezHladovění.cz

Překyselení organismu

Stále častěji se v dnešní době mluví o překyselení organismu jako o nejnebezpečnější civilizační nemoci. Odkyselování organismu a zásaditá dieta slibuje uzdravení ve velmi krátké době a je novinkou ve světě hubnutí a zdraví. Sledování pH moči lakmusovým papírkem se stalo hitem v alternativních výživových metodách.

Můžeme věřit tomu, že pokud tělo důkladně odkyselíme, veškeré zdravotní problémy zmizí?

Dynamická rovnováha kyselin a zásad v lidském organismu je podstatou acidobazické rovnováhy (ABR). Porozumění tohoto problému vyžaduje představu o biochemických a fyziologických dějích v lidském těle.

Co je to pH?

Definici pH známe jako záporný logaritmus vodíkových iontů. Hodnota pH se určuje na stupnici od 1 do 14. Neutrální hodnota je pH 7,0, kterou má čistá voda. Pokles pH pod 7,0 znamená posun na stranu kyselou (roste kyselost). Vzestup pH nad 7,0 naopak znamená posun na stranu zásaditou. Pro zjištění hodnoty pH se nejčastěji používají lakmusové papírky s indikátorem barvy.

Jaká je hodnota pH v našem těle?

Hodnota pH jako součást celkové homeostázy neboli stálosti vnitřního prostředí je pro náš organismus nesmírně důležitá a organismus se ji snaží udržet v normální hodnotě. V lidském těle je pH na straně slabě zásadité, konkrétně pH 7,35 – 7,45.

Lidské tělo nesnáší kyselé vnitřní prostředí. Pokles pH pod hodnotu 6,9 je neslučitelný se životem stejně jako vzestup pH nad 7,8.

Poruchy acidobazické rovnováhy

acidóza (kyselost) – organismus je jí ohrožován nejčastěji

  • metabolická  –  vyvolána nahromaděním kyselých látek v krvi
  • respirační – nejčastěji vzniká sníženou ventilací (omezené dýchání)

alkalóza (zásaditost)

  • metabolická  – nejčastěji vzniká zvýšenou ztrátou kyselin (typicky zvracení žaludečního obsahu)
  • respirační – rozvíjí se jako důsledek poklesu schopnosti plic vyloučit nadbytek oxidu uhličitého. Příčina je buď centrální (v dýchacím centru, např. po předávkování hypnotiky či anestetiky), nebo spočívá v poruše plic.

Acidobazickou rovnováhu pomáhají udržovat plíce, ledviny a játra

Organismus lidského těla se jakýmkoliv změnám pH zarputile brání a vyvinul účinné mechanismy, kterými se pH vrátí do normálního stavu.

Mechanismy návratu mohou být následující:

  • tlumení výkyvů pH pufrovými (nárazníkovými) systémy (hydrogenkarbonátový, fosfátový, hemoglobinový a bílkovinný pufr)
  • činnost tělesných orgánů (plicní ventilace a exkreční činnost ledvinami)
  • metabolická aktivita jater

Fenomén překyselení organismu

Vyznavači teorie zásadité diety píší o tom, že překyselení organismu vzniká především špatnými stravovacími návyky. Řídí se tím, že nesprávnou stravou se naše tělo dostává do trvalého stavu překyselení a to je příčinou vzniku nejrůznějších chorob. Což není pravda. Zakladatel tohoto směru určil, že náš jídelníček by měl tvořit 80 % zásaditých potravin a 20 % kyselých potravin. Překyselení organismu údajně dochází především při nadměrné konzumaci masa, cukru a alkoholu. Tento alternativní směr výživy rozděluje potraviny na 2 skupiny:

  • Zásadotvorné potraviny

ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón, rajčata, jablečný ocet, mladý ječmen, čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango, sušené fíky, rajčata, mrkev, hrušky, celer, řepa, zeleninová nať, hlávkový salát, kapusta, černá melasa, nepasterizované olivy, jablečný ocet, med, fazole, hrozinky, pomeranče, plzeňské pivo, banány, jablka, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, nepražené a nesolené ořechy, syrové brambory

  • Kyselinotvorné potraviny

vepřové, telecí, hamburgery, hovězí, ústřice, uzeniny, cukr, krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje, bílá rýže, vinný a běžný ocet, mléko, ryby, ostatní maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr, rebarbora, přírodní a divoká rýže, čočka, oves, pivo, víno, těstoviny, pečivo z bílé mouky, celozrnný chleba, margarín, ořechy, máslo, smetana, ječmen, tvaroh, měkký sýr

Vysvětlení

U zdravého člověka k podstatným výkyvům pH vnitřního prostředí nedochází a to díky uplatnění nárazníkových systémů, činností plic a ledvin. Jen při velmi intenzivní práci či cvičení nebo v průběhu závažných chorob. Vzniká tak nebezpečí acidózy (poklesu pH) anebo méně často alkalózy (vzestup  pH). K acidóze dochází při onemocnění ledvin (ledvinné nedostatečnosti) a u dekompenzované cukrovky (ketoacidóza). Acidóza se může vyvinout při hladovění nebo nadměrné svalové námaze a to tak, že organismus nestačí štěpit nadbytečnou kyselinu mléčnou.

Překyselení organismu je pojem, který medicína zná jen ve smyslu vyšší tvorby žaludečních šťáv. To je vyvoláno především nesprávným výběrem některých potravin, nepravidelností v jídle a stresem. Pro snížení tvorby kyselin lékař často předepisuje antacida. Nelze tedy tuto skutečnost chápat jako překyselení celého organismu.

Určitě se nemusíte zatěžovat tím, jestli jíst zásadité nebo kyselé potraviny. Lidský organismus si umí s nadbytky kyselin velmi dobře poradit. Aby došlo opravdu k překyselení organismu, muselo by dojít k vážnému onemocnění jater, ledvin, nebo plic. Při hubnutí nebo při nesprávném životním stylu chybí pestrost, vyváženost a pravidelnost jídelníčku a nezáleží na tom, jestli budete jíst zásaditou dietu.

Reference:

  • BLAHA, M. et al., Vnitřní lékařství, I. díl, 1997, 270 s. ISBN 80-7013-256-6.
  • KAŇKOVÁ, K. et a., Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy, LF MU Brno 2007, ISBN 978-80-210-3112-8.
  • ŘEHOŘ, A. Fenomén odkyselování, bakalářská práce, FSS MU, 2012, 50 s.
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči, 2. vydání, Grada Publishing, a.s., Praha, 2008, 544 s. ISBN 978-80-247-2844-5.
  • LEDVINA, K. et al., Biochemie pro studující medicíny, II. díl., Praha: Karolinum, 2006, ISBN 80-246-0851-0.
Překyselení organismu
3 (60%) 7 hlasů

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.