reklama
prodietix-5299209258-2017-03-16-970x210-uprava.jpg
BezHladovění.cz

Pizza, hamburger, káva…jsou opravdu tak nezdravé, jak jsme mysleli?

Každý den na nás útočí potraviny, které se tváří jako zdravé, ale ve skutečnosti nejsou. Například většina jogurtů, müsli nebo slazené sušené ovoce. Funguje to ale i naopak: Tyto potraviny a nápoje považujeme za nezdravé neprávem!

1.  Italská pizza

Fast-foody pošramotily pověst této italské speciality. Ne vše, co je kalorické, je i nezdravé. Všechny základní suroviny od rajčat až po bazalku mají zdravý základ. Když vyrazíte čas od času na kvalitní pizzu, nic hrozného se nestane. Dejte si pozor na salámové a sýrové pizzy, které jsou kaloričtější.

2.  Hamburger

Má podobný osud jako pizza. V základu neobsahuje nic špatného. Když si hamburger uděláte z kvalitního masa, přidáte čerstvou zeleninu třeba s hořčičnou omáčkou a vložíte je například do špaldové bulky, máte raz dva hotový zdravý a hodnotný oběd.

Tofu burgery s pórkem

TIP: Vyzkoušejte náš recept na zdravý tofu burger s pórkem!

3.  Káva

Doby, kdy káva platila za návykový stimulant, jsou ty tam. Vědci vyvrátili, že by zvyšovala hrozbu rakoviny nebo kardiovaskulárních potíží. Naopak – některé výzkumy hovoří dokonce o snížení rizika některých druhů nádorů, diabetu 2. typu i pomáhání kávy při hubnutí. Obsahuje také cenné antioxidanty v podobném množství jako zelený čaj. Pití 3–5 šálků kvalitní kávy denně dnes není považováno za problém.

4.  Vajíčka

Mnozí vajíčka vynechávají kvůli vyššímu obsahu cholesterolu. Vajíčka však zároveň obsahují fosfolipidy, které vstřebávání cholesterolu brání. Za zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi stojí spíše jiné faktory: nevhodné složení tuků v jídelníčku nebo genetická zátěž.

Vejce naopak obsahují kvalitní bílkoviny, tuky, vitamíny řady B i vitamín D, které riziko kardiovaskulárních chorob snižují.

zdravá vajíčka

5.  Řepkový olej

Používáte v kuchyni raději dražší oleje a těm „obyčejnějším“ se vyhýbáte? Chyba – právě řepkový olej obsahuje z běžně dostupných druhů nejvíce omega 3-mastných kyselin. Mýty o jeho nevhodnosti pocházejí z dob dávno minulých, kdy řepkový olej obsahoval i škodlivé kyseliny.

6.  Majonéza a tatarka

Spojením zmiňovaných vajíček a řepkového oleje vzniká většina běžně prodávaných majonéz a tatarských omáček. Neobsahují tedy v základu nic nezdravého, naopak dobrý poměr omega 3- a 6-mastných kyselin. Ale nic to nemění na energetické vydatnosti a tučnosti těchto pochoutek.

domácí majonéza

7.  Čokoláda – horká i klasická

Čokoláda jakožto cukrovinka dlouho platila za hříšnou. Dnes však víme, že má i nespočet zdravotních výhod: od snižování krevního tlaku přes prevenci mrtvice až po snižování chuti na sladké a tučné pokrmy. Dokonce prý lidé, kteří si dopřávají kvalitní čokoládu – zejména tmavou – mívají nižší hmotnostní index.

horká čokoláda a antioxidanty

TIP: Podle studie odborníků z Cornell University je skvělá i horká čokoláda – obsahuje 2× víc antioxidantů než zelený čaj!

8.  Sůl

Léta nás lékaři varují před solí kvůli riziku zvýšeného krevního tlaku a následků v podobě mrtvice nebo infarktu. V určité míře ale tělo sůl potřebuje – zabraňuje dehydrataci a zajišťuje tím správný přenos nervosvalových impulzů. Některé zdroje uvádějí i vliv na odbourávání stresu nebo prevenci deprese.

TIP: Maximální denní doporučená dávka soli je 5 g.

9.  Margarín

O preferencích margarínu vs. másla se také vedou letité spory. 30 let trvající studie z Harvardu prokázala, že nenasycené tuky z margarínů mohou být pro tělo lepší než nasycené tuky z másla. My říkáme – obojího s mírou!

10.  Alkohol

O rizicích nadměrného pití alkoholu rozhodně nepolemizujeme. Čím dál více studií ale prokazuje zdravotní benefity jeho občasné konzumace. Podle nich mají lidé, kteří pijí cca 1 skleničku vína týdně, v pozdějším věku nižší rizika poruch paměti a myšlení. Červené víno navíc obsahuje tzv. resveratrol, silný antioxidant, který pomáhá například zvyšovat hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.

různé druhy vína

Nebojte se proto potravin, jejichž názvy znějí nezdravě – hlídejte hlavně kvalitní složení a zásadu „všeho s mírou“.

K článku nás inspiroval: Foodnetwork.ca

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama