RECEPT: Tofu burgery s pórkem

Leden bývá ve food časopisech ve znamení Asie. Sezóna lokálních surovin je na bodu mrazu, a tak přichází ideální čas na to, využít všemožné exotické suroviny.

Bez studu, že podvádíme domácí pěstitele, můžeme sáhnout po mangu, avokádu i dalších variantách.

Tentokrát to ale nebude na sladkou notu. Dáme si veganské tofu burgery. Možná ohrnete nos, že tofu není váš šálek čaje. Burgery jsou ale parádně dochuceny sójovou omáčkou, pórkem a sezamem.

Je proto nepravděpodobné, že aby vám nezachutnaly. Navíc s domácí řepovou houskou jsou naprosto nepřekonatelné.

Ingredience:

  • 1 lžička drceného lněného semínka + 3 lžičky vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek
  • 1 mrkev
  • 1 balení tofu natural (200 g)
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce cizrnové mouky
  • Okurka hadovka
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžička sójové omáčky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Lněné semínko smíchejte s vodou a nechte ho stranou bobtnat.
  3. Na lžičce olivového oleje restujte pórek dosklovita.
  4. Tofu pomocí vidličky rozmačkejte a mixujte spolu s pórkem, na jemno nastrouhanou mrkví, lněným semínkem, solí, pepřem, sójovou omáčkou, sezamovým olejem v hladkou – kompaktní hmotu.
  5. Směs zahustěte sezamovými semínky a cizrnovou moukou a pomocí rukou či lžičky klaďte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Tvarujte placičky a pečte je v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
  7. Poté je opatrně otočte a pečte dalších 10.
  8. Mezitím si připravte housky, ideálně domácí.
  9. Smíchejte tahini se sójovou omáčkou.
  10. Přepůlené housky potřete ochucenou tahini pastou, poklaďte plátky okurky a tofu burgerem.

Počet porcí: 4

TIP: Pokud nemáte cizrnovou mouku, nevadí. Použijte jakoukoliv jinou.

Tahini pasta je nejlepší domácí. Jednoduše si ji připravíte sami rozmixováním sezamových semínek.

Řepové housky

Ingredience:

  • 3 lžičky chia semínek + 1 hrnek vody
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek vloček
  • 1 lžička soli
  • 1 malá červená řepa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst dýňových semínek
  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Chia semínka smíchejte s vodou a odložte stranou.
  3. Řepu nastrouhejte najemno.
  4. Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku se špaldovou, vločkami a solí.
  5. Přilijte směs chia semínek s vodou, olivový olej, řepu.
  6. Vše důkladně smíchejte a zpracujte v tužší těsto. Dle potřeby přidejte mouku či vodu.
  7. Těsto rozválejte v širší váleček, rozdělte jej na osm dílů a pomocí pomoučených rukou ještě dotvarujte v menší bochánky.
  8. Bochánky potřete olivovým olejem a posypte semínky.
  9. Housky pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut.

Počet porcí: 8

Dobrou chuť!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...