BezHladovění.cz

Nezdravý životní styl a rakovina mají k sobě čím dál tím blíž

Nadarmo se neříká: „ Jsi to, co jíš“. Dnes je obdobných variant tohoto moudra všude plno. Zřejmě na tom něco je, že se na výživu klade čím dál tím větší důraz.

Valná většina onemocnění s hojným výskytem v populaci (diabetes, srdečně-cévní onemocnění, obezita, vysoký krevní tlak, určité typy rakoviny) totiž s naší výživou souvisí.

Strůjcem našeho zdraví je nepodceňovat prevenci a žít zdravým životním stylem, který jde shodou okolností ruku v ruce se zdravou stravou.

Rakovina je onemocnění, které představuje riziko pro nás pro všechny. Někteří mají k rakovině větší predispozice, z důvodů zdědění nejrůznějších genetických poruch a jiní menší.

V průběhu života jsme všichni vystaveni látkám s rakovinotvorným účinkem, které možné riziko vzniku tohoto nebezpečného onemocnění znásobují.

Co si pod zdravým životním stylem představit?!

Určit co přesně zdravá strana je, je ne zcela snadné, protože v každém věku má naše tělo mírně odlišné požadavky. Obecné principy však zůstávají stejné.

Kostrou zdravého životního stylu je výživa. Skladba jídelníčku by měla být pestrá, aby nám poskytovala všechny potřebné živiny, minerální látky a vitamíny. A často opomíjený dostatečný pitný režim.

Dále by stravování mělo být pravidelné a držet se pokynů racionální výživy.

Vhodná a pravidelná fyzická aktivita harmonizuje náš nervový systém, ovlivňuje příznivě psychiku a působí proti vzniku depresí.

Stres je dalším z faktorů, které negativně ovlivňují naše zdraví. Ke zdravému stylu musí být nutně zahrnuta i správná duševní hygiena, kterou lze navodit relaxací, meditací, dechovým cvičením, hudbou, kvalitním spánkem.

Každému pomáhá něco jiného, ale účel je stejný, navodit duševní rovnováhu, zamezit působení negativních vlivů na naší pohodu, a lépe zvládat stresové situace.

Omezit kontakt s toxickými a karcinogenními látkami. Mezi takové patří například zanechat kouření, nevystavovat se silnému UV a radioaktivnímu záření a alkohol. Cirhóza jater může dát velmi snadno vzniku rakovině jater.

Rakovina a souvislost s naším stravováním

Rakovina tlustého střeva a konečníku, odborně můžeme najít pod názvem kolorektální karcinom, je pro občany České Republiky jedním z největších postrachů.

Není divu, v České Republice se zaznamená téměř 8 000 případů ročně, a ČR se tímto umisťuje mezi první místa ve Světě. Jde o nejčastější nádorové onemocnění žen a mužů.

Dietní opatření směřující k prevenci těchto nádorů se soustřeďují převážně na zvýšení příjmu zeleniny, luštěnin a celozrnného pečiva s vyšším obsahem vlákniny, omezení živočišných tuků (vybírat z libových kusů masa, snaha vyřadit z jídelníčku tučné uzeniny) a vyšší konzumace ryb.

Kromě stravovacích doporučení je vhodné sledovat poměr mezi přijatou energií a energetickým výdejem, jednoduše řečeno, držet si optimální zdravou váhu vzhledem k naší výšce a tělesné konstituci.

Dopad nezdravého životního stylu na zdraví

Nezdravá životospráva má širokosáhlý dopad na lidské zdraví. Z nádorových onemocnění se nezdravý životní styl podílí na vzniku rakoviny plic, rtů, dutiny ústní, hltanu a hrtanu, v tomto případě převážně z důvodu vdechování látek s rakovinotvorným účinkem (např. tabákový kouř).

Dále nádorová onemocnění jater, jícnu, žaludku, slinivky břišní, močového měchýře, ledvin a zmíněné rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Onemocněním se s rostoucím věkem asi nevyhneme, ale řadu problémů a projevů můžeme oddálit, zmírnit, nebo dokonce úplně vymýtit. V žebříčku hodnot se postupně namísto jiných přání dostávají slova: „hlavně hodně zdraví“, tak proč tomu štěstí nevyjít trochu naproti.

Zdravý životní styl se odráží nejen na naší psychice, ale i fyzickém vzhledu
a tím pádem na kvalitě našeho života.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend