Bezhladoveni.cz

Hlavička, perníčky, jidáše: velikonoční recepty, které možná neznáte

Mazanec s beránkem patří mezi velikonoční stálice. Typické krajové dobroty však také stojí za vyzkoušení. Zpestřete si svátky jara hlavičkou, jidášky nebo medovými perníčky.

reklama

Velikonoční hlavička neboli nádivka

velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka z prvních bylinek patří k jaru už po staletí. Do nádivky se správně přidává také jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso z hlav mladých zvířat. Proto se v jižních Čechách ujalo pojmenování „hlavička“.

Suroviny:

  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 9 starších celozrnných rohlíků, nebo 2 starší bagetky
  • 6 vajec
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky pokrájené pažitky
  • 2 lžičky pokrájené petrželky
  • Hrst čerstvých kopřiv
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

Postup:

  1. V misce smíchejte rozšlehaná vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  2. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte je mléčnou směsí. Přebytečné mléko z rohlíků vymačkejte a slijte.
  3. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte k rohlíkům.
  4. Rovnou přidejte i všechny najemno nasekané zelené bylinky a prášek do pečiva.
  5. Směs pořádně promíchejte a rozetřete do vymazaného pekáče.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 50 minut, dokud hlavička nezezlátne.

Velikonoční perníčky

velikonoční perníčky

Perníčky patří mezi krajové speciality, kterou si na Velikonoční pondělí nosili domů úspěšní koledníci. Pusťte se letos do zdravých perníčků i vy a vezměte si k ruce veselá jarní vykrajovátka v podobě vajíček, zajíčků, kuřátek nebo třeba oveček.

Ingredience:

  • 400 g bio špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 150 g medu
  • 150 g třtinového cukru (můžete vynechat, med stačí)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kvalitního kakaa
  • Skořice
  • Hřebíček
  • Badyán
  • Anýz

Postup:

  1. Nejprve oddělte žloutky od bílků.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  3. Máslo, med, cukr a žloutky pořádně promíchejte.
  4. Přidejte mléko, koření, mouku, sníh z bílků a vypracujte těsto.
  5. Bochánek těsta nechte odpočívat v lednici alespoň 12 hodin.
  6. Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte libovolné tvary.
  7. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 6 až 8 minut.
  8. Upečené perníčky nazdobte cukrovou polevou.

Tradiční jidáše

tradiční jidáše

Pečené jidáše už se dnes moc často nevidí. Dříve však nesměly o Velikonocích chybět v žádné domácnosti. Hospodyňky je připravovaly na Bílou sobotu společně s mazancem a velikonoční nádivkou.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 70 g třtinového cukru (lze vynechat, med stačí)
  • 100 g másla
  • 150 ml medu
  • 50 g rozinek sultánek
  • 1 vejce
  • 2 vaječné žloutky
  • Špetka soli

Postup:

  1. Do hrníčku rozdrobte kostku droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny.
  3. Přidejte špetku soli, kvásek, zbytek mléka, rozinky a vypracujte těsto.
  4. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, tvarujte z nich válečky a stočte je do spirály.
  6. Jidáše položte na plech, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte dalších 20 minut kynout.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  8. Upečené jidášky potřete medem.

Vyzkoušejte také další velikonoční recepty podle BezHladovění:

Přejeme krásné Velikonoce!

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít

reklama
reklama