Hlavička, perníčky, jidáše: velikonoční recepty, které možná neznáte

Mazanec s beránkem patří mezi velikonoční stálice. Typické krajové dobroty však také stojí za vyzkoušení. Zpestřete si svátky jara hlavičkou, jidášky nebo medovými perníčky.

Velikonoční hlavička neboli nádivka

velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka z prvních bylinek patří k jaru už po staletí. Do nádivky se správně přidává také jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso z hlav mladých zvířat. Proto se v jižních Čechách ujalo pojmenování „hlavička“.

Suroviny:

  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 9 starších celozrnných rohlíků, nebo 2 starší bagetky
  • 6 vajec
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky pokrájené pažitky
  • 2 lžičky pokrájené petrželky
  • Hrst čerstvých kopřiv
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek

Postup:

  1. V misce smíchejte rozšlehaná vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  2. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte je mléčnou směsí. Přebytečné mléko z rohlíků vymačkejte a slijte.
  3. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte k rohlíkům.
  4. Rovnou přidejte i všechny najemno nasekané zelené bylinky a prášek do pečiva.
  5. Směs pořádně promíchejte a rozetřete do vymazaného pekáče.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 50 minut, dokud hlavička nezezlátne.

Velikonoční perníčky

velikonoční perníčky

Perníčky patří mezi krajové speciality, kterou si na Velikonoční pondělí nosili domů úspěšní koledníci. Pusťte se letos do zdravých perníčků i vy a vezměte si k ruce veselá jarní vykrajovátka v podobě vajíček, zajíčků, kuřátek nebo třeba oveček.

Ingredience:

Postup:

  1. Nejprve oddělte žloutky od bílků.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  3. Máslo, med, cukr a žloutky pořádně promíchejte.
  4. Přidejte mléko, koření, mouku, sníh z bílků a vypracujte těsto.
  5. Bochánek těsta nechte odpočívat v lednici alespoň 12 hodin.
  6. Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte libovolné tvary.
  7. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 6 až 8 minut.
  8. Upečené perníčky nazdobte cukrovou polevou.

Tradiční jidáše

tradiční jidáše

Pečené jidáše už se dnes moc často nevidí. Dříve však nesměly o Velikonocích chybět v žádné domácnosti. Hospodyňky je připravovaly na Bílou sobotu společně s mazancem a velikonoční nádivkou.

Suroviny:

Postup:

  1. Do hrníčku rozdrobte kostku droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny.
  3. Přidejte špetku soli, kvásek, zbytek mléka, rozinky a vypracujte těsto.
  4. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, tvarujte z nich válečky a stočte je do spirály.
  6. Jidáše položte na plech, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte dalších 20 minut kynout.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  8. Upečené jidášky potřete medem.

Vyzkoušejte také další velikonoční recepty podle BezHladovění:

Přejeme krásné Velikonoce!