BezHladovění.cz

Léčivé potraviny – Celer

V našem dalším díle o léčivých potravinách svou pozornost zaměříme na celer. Jde o na první pohled velice obyčejnou kořenovou zeleninu.

Asi málokdo z nás si tento přírodní produkt kupujeme pro jeho vydatnou chuť, abychom mohli malé kostičky chroupat doma před televizí.

Česká kuchyně na celer pohlíží, jako na součást polévek, tedy vývarů. Někdo si tu a tam udělá pomazánku a samozřejmě má své místo i v bramborovém salátu.

Jinak je celer zapovězený a nepatří ke standardním pochutinám na naší tabuli, ovšem to je velká škoda, jelikož právě celer má v sobě nenahraditelné pomocné látky.

V případě, že se chcete udržet dlouho zdraví, měla by zelenina nebo ovoce v syrovém stavu tvořit nedílnou součást vašeho každodenního jídelníčku. Celer je známou dvouletkou, která se správně nazývá miřík celer.

Podmínky v našem kraji celeru přímo nahrávají, takže s jeho pěstováním na zahrádkách není žádný větší problém.

Bulva i listy se konzumují po celé Evropě, takže z tohoto ohledu není Česká republika žádnou raritou. Dokonce se objevuje i v Asii nebo Jižní Americe.

Díky dlouhodobému šlechtění se na trhu objevují křupavější a chutnější verze, takže se pozvolna dostává na talíře i nejzarytějším odpůrcům.

Celer v jakékoliv podobě dodává tělu velké množství důležitých minerálních látek, ale především fytonutrienty.

Celer obsahuje

Jak už to tak u zdravých a tělu prospěšných potravin bývá i celer obsahuje celou řadu důležitých substancí. Mimo lehce stravitelných bílkovin v něm nalezneme vitaminy B1, B2 niacin nebo cholin. Samozřejmostí jsou vitaminy A, E,C.

Z minerálních látek je hojně zastoupen hořčík, vápník, který vyživuje kosti a zuby, ne jak je tomu u mléčných výrobků, kde se vápník z těla dokonce odnímá. Nadále zinek, fosfor, chrom. Za zmínku stojí i silice, puriny a glycidy.

Léčivé účinky

Velkou předností pravidelné konzumace celeru, nebo pití čerstvě vylisovaných šťáv je očistný proces celého organismu.

Celer je diuretikem, čímž napomáhá k vyplavení škodlivin z těla. Vhodný je tedy pro všechny pacienty, kteří trpí na bolesti pohybového aparátu. Rovněž se doporučuje lidem ve stresu a depresích.

Pokud vypijete denně půl litru mrkvové s celerovou a bramborovou šťávou v poměru 5:1:1, tak u vás depresivní nálady povolí. Je to z důvodu vysokého obsahu vitaminu skupiny B a niacinu, který se dokonce objevuje v medikamentech na potlačování stresu. Jde o preventivní opatření proti usazování toxinů v těle.

Celer nabízí celou paletu prospěšných účinků. Mimo jiné snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi. Stimuluje produkci žaludečních šťáv. Pokud trpíte na vředy, pravidelné pití mrkvové a celerové šťávy vás z toho dostane. Také má pozitivní vliv na pokožku a vlasy.

Celer na maximum

Pokud chcete celer využít na maximum, tak zapomeňte na tepelnou úpravu. Malé nakrájené kostičky, které se topí v polévce, nemají s celerem už nic společného.

Zachování cenných látek je úzce závisle na jeho přípravě. Pokud ho nemůžete jíst syrový, dejte si ho na malou chvíli do pařníku, ale i tak ztratíte některé cenné látky.

Nejvhodnějším způsobem je pití zeleninových šťáv a celer používat v menší míře jako ochucovadlo. Účinky se při takové konzumaci dostavují opravdu rychle. Oddejte se této chuti a přidávejte si ho k nedělnímu obědu v podobě salátu.

Nezapomínejte na to, že příroda potřebuje na nápravu vašich prohřešků v podobě zdravotních komplikací čas. Pokud si myslíte, že vypijete dvě sklenky celeru a stane se zázrak, tak v to nedoufejte.

Musí se nejprve změnit váš přístup k životnímu stylu a teprve až po té můžete sklízet plody vaší snahy.

Vyzkoušejte si v parném dni udělat 3 dcl čerstvé šťávy a uvidíte, jak vás sluníčko nezaskočí. Celer upravuje vnitřní teplotu těla, takže se nebudete potit.

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

reklama