BezHladovění.cz

Klára, zakladatelka Fit nad Tasty: Jedině s plnohodnotnou stravou dostává tělo vše, co potřebuje

Klára, jakožto fyzioterapeutka, trenérka a výživová poradkyně, zastává komplexní přístup ke zdraví člověka. Každý den pracuje nejen na sobě, ale také na zdraví svých klientů. Jakou roli hraje u poruch pohybového aparátu strava?

Obsah článku:

1. V době dospívání ses potýkala se zdravotními problémy pohybového aparátu. Z jakého důvodu k nim podle tebe docházelo?

Vrcholově jsem sportovala. Důraz byl kladen hlavně na výkon, a ne na provedení. Do toho zápřah ve škole a problém je na světě. Stres dokáže mnoho.

2. Řešíš stejné potíže také u svých klientů?

U klientů řeším rozličné potíže. Jednak jsou to neúrazové stavy a poté i ty úrazové. Valná většina (cca 80 %) jsou ty neúrazové tzv. funkční, kdy ještě nejde o změnu struktury, ale funkce. Problémy, které často lékaři ještě nedokáží detekovat, protože jsou současnými zobrazovacími metodami nezjistitelné.

3. Existuje nějaká sada cvičení, která člověka při dlouhodobém praktikování „postaví zpět na nohy“?

Je to poněkud individuální a bohužel neexistuje jedna sada cvičení na všechny problémy a pro každého. I když jsou základní pohyby a pozice, které mohou dělat všichni a mohou tak rozvíjet své tělo. Proto jsem vytvořila program Krok vpřed s Fit and Tasty.

4. Jakou nejdůležitější informaci se snažíš svým klientům jako fyzioterapeutka předat?

Uf, toho bude asi více, ale základem je vědomý pohyb. Ale opět je to hodně individuální.

5. Důležité je podle tebe znát své tělo. S tím souhlasíme. Jak ale zjistím, co potřebuje, co mu neprospívá a kde má své limity?

V první řadě je to bolest. Pokud ji cítím, tak je to dost velká informace o tom, že něco nedělám dobře. A takový tvrdý náraz na limity svého těla je to, když dojde ke zranění.

6. Zastáváš komplexní přístup ke zdraví člověka. Co si pod tou komplexitou představit?

Možná to, že život člověka není jen o pohybu, regeneraci ale i o výživě a psychice. Jedna část bez druhé nemá moc smysl. A pokud budu cílit jen na jednu, tak mi uniknou ty další.

Člověk nemusí být odborníkem na všechny, ale měl by mít možnost klienty nasměrovat.

7. Jaký vliv má na funkci pohybového aparátu strava?

Zásadní. V prvé řadě je to energie, kterou stravou doplňujeme. Potom jsou to živiny, ať už ty hlavní, jakými jsou sacharidy, tuky a bílkoviny, nebo mikronutrienty (vitamíny a minerály).

Jedině s plnohodnotnou stravou dostává naše tělo vše, co potřebuje.

8. V čem dle tvých zkušeností lidé nejvíce chybují, pokud jde právě o stravování?

Jednostranná strava a omezování se buď v nějaké složce potravy (tuky, sacharidy) nebo nedostatek energie.

9. Lze stravou snížit riziko vzniku úrazu?

Ano, je to jeden z faktorů, kdy nedostatečný příjem energie způsobuje stres, únavu a následně snižuje i pozornost a ve výsledku náchylnost ke zranění.

10. Co bys poradila lidem, kteří k úrazu už přišli, pohyb téměř nemají, a přesto by si rádi udrželi zdravou váhu?

Upravit energetický příjem tak, aby byl stále plnohodnotný a s adekvátním energetickým příjmem. Pro regeneraci je energie důležitá. Samozřejmě to neznamená, že se budeme přejídat.

11. Váha je věčné téma, které řeší i naši čtenáři. Kde a jak mají začít, pokud chtějí upravit jídelníček ze zdravotních nebo estetických důvodů?

Prvně, než začneme škrtat, měli bychom si projít základní věci. Jak spíme, jestli máme dostatek pohybu a jak kvalitně jíme. Častým problémem je i to, že jíme nedostatečně a další snížení by nás dostalo do začarovaného kruhu.

Důležité je také dbát na kvalitu, čerstvost a pestrost jídelníčku. Nevynechávat ze stravy sacharidy, tuky nebo bílkoviny. Odpírání často vede k následnému odměňování a tím pádem k neudržitelnosti. Za mě je klíčová právě udržitelnost.

12. Najít cestu ke zdraví pomáháš lidem spolu s týmem Fit and Tasty s.r.o. Popíšeš nám projekt blíže?

Projekt Fit and Tasty je takové moje dítě. V době, kdy vznikl, mi bylo jasné, že musí dojít k propojení těchto složek.

Mou vizí je ukázat lidem i jinou cestu ke zdraví, než znají. Předat jim i zodpovědnost za svůj stav a navést je správným směrem.

13. V čem je váš přístup ke klientům ojedinělý v porovnání s konkurencí?

Nevím, jestli je ojedinělý, ale klientům naslouchám. Respektuji individuální odlišnosti a beru každého klienta jako jedinečnou bytost. Také se neustále vzdělávám, a tak nezůstávám s přístupy na jednom místě.

Řekla bych, že mám rozhled a je možné se se mnou bavit téměř o všem. Takže to bude asi ono. Ale beru to jako svou přirozenost.

14. O svých znalostech a zkušenostech z praxe také přednášíš. Kam si tě mohou naši čtenáři přijít v blízké době poslechnout?

Přednáším na fakultě sportovních studií, ale veřejně je možné si mě 20. 8. 2020 vyslechnout na konferenci, kterou pořádá Fitness institut.

Případně na dalších kurzech a seminářích, které s Fitness institutem chystáme. Čerstvé novinky postuji na Instagramu.

15. Otázka na závěr: Kdo je pro tebe ve tvé profesi největší inspirací?

Nemám jeden vzor. Ráda se inspiruji od více lidí, ať už jsou to lektoři, trenéři, fyzio nebo koučové.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Lyžařka a trenérka Klára Křížová: Každou hodinu se zvedněte ze židle

Každý člověk, kterého potkám, mi často přináší něco, co mě může posunout dál anebo mě nasměruje dalším směrem. Nechci být jako někdo jiný, vytvářím si svoji vlastní cestu.

Klárko, děkujeme za rozhovor a do budoucna přejeme mnoho inspirativních setkání. 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend