BezHladovění.cz

Karob neboli svatojánský chléb a hubnutí

Karob již dávno nevnímáme jen jako náhražku kakaa. Naopak, kraluje řadě zdravých receptů. Jak je to tedy s karobem a hubnutím?

Co je karob?

Karob je technicky vzato luštěnina pocházející z rohovníku obecného, také známého jako Svatojánský chléb. Získává se mletím lusku na velmi jemný prášek, zvaný karobová mouka. Ten se často používá jako náhražka čokolády, resp. kakaa, a to do nejrůznějších sladkých dobrot.

Karob versus naše staré známé kakao

Na 100 g vychází kakao a karob s energetickou hodnotou podobně. Bílkovin má karob oproti čokoládě (16,8 g/100 g) pramálo – 3,8 g/100 g, ovšem zajímavý je obsah tuku. Právě obsah rychlých cukrů a nasycených tuků ve sladkostech, dělá z mlsání oprávněného strašáka diet. V tomto ohledu vyhrává na plné čáře karob s pouhými 0,2 g tuku na 100 g. Kakao s 23,7 g tuku na 100 g nemá šanci.

  • 100 g karobu představuje asi 1600 kJ ~ 100 g kakaa
  • 100 g karobu má 3,8 g bílkovin ~100 g kakaa 16,8 g bílkovin
  • 100 g karobu obsahuje pouze 0,2 g tuku ~ 100 g kakaa 23,7 g tuku
  • 100 g karobu má 90,6 g cukrů ~ 100 g kakaa okolo 45 g cukrů

Další složení karobu

Příznivý je poměr sodíku a draslíku. Obvykle bývá všude moc vysoké množství sodíku, karob ho má pouze 10 mg/100 g a 800 mg/100 g draslíku. U kakaa se v obou případech pohybujeme kolem 700 mg/ 100g.

Karob má dvojnásobné množství vápníku, ale také dvojnásobné množství cukru oproti kakau (90,6 g/100 g). S tím se musí při vaření počítat, protože při práci s kakaem jsme zvyklí doslazovat dezert cukrem. V případě karobu to není potřeba.

Dále obsahuje vitamíny A a B,  11 % vlákniny a 6 % minerálních látek (kromě vápníku i draslík, hořčík, železo nebo fosfor).

Na rozdíl od čokolády neobsahuje karob žádné stimulanty, přesto tělu dodává energii. V čokoládě najdeme třeba theobromin, který má podobné účinky jako kofein.

karob

Karob a jeho pozitivní účinky

  • Je téměř hypoalergenní, tzn. mohou jej jíst i ti, kdo jsou alergičtí na čokoládu. Chuťově navíc o nic nepřijdou, chuť karobu je velmi srovnatelná kakau, navíc neobsahuje lepek.
  • Dodává energii a usnadňuje vykašlávání.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak organismus před civilizačními chorobami.
  • Reguluje hladinu krevního cukru.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny je vhodný jako prevence osteoporózy.

Tip! Objednejte si karob pohodlně přes internet ->

Karob a hubnutí

Přestože je karob výbornou alternativou do dezertů i domácího müsli, opět zde platí pravidlo – všeho s mírou!

Karob je výhodný svým nízkým obsahem tuků, na druhou stranu má vysoký obsah jednoduchých sacharidů. Je bohatým zdrojem vlákniny, podporuje trávení a uklidňuje žaludeční sliznici.

Nejlepší recepty z karobu

Karobový prášek můžete přidat do všech moučníků, od piškotového těsta až po cukroví. Vaše chuťové buňky však může roztančit již po ránu, pakliže ho přidáte do jogurtu nebo ovesné kaše. Aby váš pokrm dostal kakaový nádech, postačí jen pár lžic karobového prášku. 400g pytlík prášku pak vypadá téměř bezedný.

Nebojte se ani kombinace karobu s kakaem. Mezi nejoblíbenější recepty patří tiramisu s karobem, karobový dort nebo karobové muffiny.

Karob existuje také ve formě chutného sirupu, který můžete použít jako sladidlo. Existuje i řada receptů, kde je karob využit jako bezlepková náhražka mouky, což ocení nejen celiaci.

tiramisu s karobem

Dodržíte-li zásadu „všeho s mírou“, nic nebrání zdravému mlsání. Přejeme vám dobrou chuť!

Karob neboli svatojánský chléb a hubnutí
5 (100%) 1 hlasů

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.