BezHladovění.cz

Jak se stravovat na běžkách a lyžích?

Seznámení se sportem

Jak běžkování tak lyžování patří mezi poměrně energeticky náročné sporty.

Abychom si to uměli alespoň orientačně představit, jedna hodina na běžkách pro 70 kilogramovou osobu znamená při střední rychlosti výdej zhruba 2730 kJ.

Při vysoké zátěži již mluvíme o téměř dvojnásobném energetickém výdeji – 5250 kJ. Klasické lyžování na sjezdovkách se pohybuje okolo 1850 kJ na hodinu.

Proč je správně stravování na místě

Rádi jezdíte za zimními sporty? Ať je to jen jednou za sezónu nebo pravidelně o víkendech, určitě má smysl přemýšlet nad tím, jak se budete celý den stravovat.

Zdravý úsudek nám jistě radí se před během nepřejídat nebo naopak nesníst vůbec nic. Buď se stane, že se nám poběží velmi těžko nebo nám nebudou stačit síly z nedostatečné energie v poměru k její velké potřebě.

Zejména u běžkování je velmi podstatné, podobně jako u běhu, vytrvalost. Vytrvalostní sportovci už dobře chápou důležitost výživy a jejího správného načasování, neboli odborně „nutričního timingu“.

V dobrém individuálně sestaveném jídelníčku, totiž strava může podpořit naše vynakládané úsilí k tomu, abychom uloženou energii využili efektivně a v momentě, kdy je opravdu třeba.

Jak by měl vypadat jídelníček

Podstatou vytvoření jídelníčku pro sportovní aktivity, které vykonáváme, většinou pouze několikrát do roka není naučit se přesně kolik kalorií je v každém jídle obsaženo a nedat si ani o gram víc či méně.

Není jeho podstatou přemýšlet, o kolik se nám přesně zvýší výdej oproti obvyklému stereotypnímu pracovnímu týdnu, že si večer můžeme více dopřát. Jeho stěžejní podstatou je vědět jak se stravovat racionálně, aby nám nebylo těžko, a zároveň jsme byli schopní většího sportovního výkonu.

Studovaný odborník ve výživě by sestavil zvlášť jídelníček pro sportovce a pro rekreačního sportovce, ale jedno by měly společné (nebrat v potaz odlišnou energetickou potřebu obou skupin) – zdravé potraviny. Tzn., že skladba jídelníčku by se řídila dle zásad zdravého racionálního stravování.

Omezit potraviny s nasycenými živočišnými tuky (tučné uzeniny, maso, plnotučné mléčné výrobky, atd.), sladkosti s jednoduchými cukry nahradit raději ovocem, a další.

Sportovci by měli mít navýšený příjem sacharidů (přílohových potravin). Jedincům co preferují fyzickou zátěž s prázdným žaludkem nebo hůř snáší pohyb s pocitem nasyceného břicha, nedostatek sacharidů (např. pečivo ke snídani) naopak brání v plné intenzitě a omezuje jejich výdrž. Někteří to řeší popíjením sportovních drinků během výkonu.

Nesmíme opomenout na pravidelné doplňování tekutin, na což někteří při fyzickém výkonu zapomínají, pokud nemají zdroj pití hned při ruce! Dobře mohou posloužit lehké vaky na záda, které mají vyústění v podobě hadičky prakticky uložené na dosah úst. Vhodnější jsou nechlazené nápoje.

Vše je o individuální snášenlivosti. Hlavní je se cítit při sportu v pohodě. Běžky jsou vytrvalostní aktivita, pracují zde pomalá svalová vlákna a přednostně se spalují tuky. Pravidelností se zvyšuje naše vytrvalostní kondice a formuje sportovní postava. Zima ještě nekončí, tak hurá za zimními aktivitami do hor!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend