BezHladovění.cz

Hubnutí s „light“ výrobky? Chyba!

Abychom mohli sami posoudit, zda jsou nebo nejsou „light“ výrobky zlem pro náš organismus, a zda nejsou za maskováním svého dobrého úmyslu spíše škodlivé, je třeba se o nich více dozvědět.

V čem spočívá označení „light“

„Light“ někdy znamená snížení tuků ve výrobku, jinde jde o snížení celkové energie a neposledně se může jednat o sacharidy. Výraz „light“ není plně vyhraněn. Problém je ten, že pokud se zákazník dobře neorientujete v etiketách, může být lehce oklamán.

Obecně je známo, že tuky mají kromě dvojnásobné energetické hodnoty oproti bílkovinám a sacharidům na 1 gram, i velmi důležitou vlastnost podněcovat chuť v pokrmech.

V tucích se rozpouští významné látky (vitaminy A, D, E, K – vitaminy rozpustné v tucích) a jsou zdrojem žádoucích nenasycených mastných kyselin. Jejich nadměrný příjem ovšem způsobuje zvýšené ukládání tuků v těle s následnou nadváhou a obezitou.

Kladné i záporné vlastnosti tuků závisí především na jednotlivých poměrech mastných kyselin a ne/adekvátního příjmu tuků v potravě. Naše populace trpí hlavně neblahými důsledky nadměrného příjmu tuků (uzeniny, vepřové maso, tučné mléčné výrobky, máslo atd.).

Nadměrný příjem je mimo jiné spojen se zvýšeným rizikem vzniku některých nádorových a srdečně-cévních onemocnění.

Rádi si dopřáváme, tvrdíme, že nízkotučný tvaroh není tvaroh, a tak dále. Začalo se víc diskutovat o vztahu jídla ke zdraví a postupně přišel trh s „light“ výrobky. Byla to snaha vyjít vstříc lidem, kterým to bylo doporučeno jednak ze zdravotních důvodů, nebo se rozhodli z vlastní iniciativy energii v jídle omezit.

A jak to udělat, abychom snížili množství tuku ve výrobku a výrobek zůstal stejně chutný?! Většina „light“ výrobků to musí bohužel dohánět přídavkem všemožných aditiv.

reklama

Kaliper od Bezhladovění.cz

FotoPopis
Kaliperační kleště

Pořiďte si vlastní kaliper a zjistěte, kolik máte % podkožního tuku v pohodlí domova

Psalo nám hodně čtenářů, kde kaliper koupit. Na českém trhu není tolik možností a tak jsme se rozhodli, že vám kaliperační kleště seženeme sami. Proto jsme založili specializovaný miniobchod kaliper.cz, kde si můžete kaliper od nás koupit - ještě máme pár kusů skladem. Zařaďte se mezi naše čtenáře, kteří sledují pokroky při hubnutí správně!

Jsou aditiva škodlivá?

Se stejnou situací se setkáváme u „light“ výrobků nahrazující cukr za umělá sladidla. Ano, příliš sladkého škodí, pro sladidla to platí v každém případě. V potravinách se nejčastěji setkáme se sacharinem, aspartamem, sukralózou, xylitolem a acesulfamem K. Sladidla se mohou označovat také číselným kódem, v tomto případě je najdeme pod zkratkou začínající na E 9. Sladidla jsou synteticky připravené látky mající vysoký sladící efekt.

Příjmem umělých látek ve snaze vyhnout se cukru za účelem žít zdravěji si moc nepomůžeme. Do “ light“ výrobků, které jsou vyvažovány umělými sladidly patří: limonády, džusy, energetické nápoje, ovocné jogurty.

U sladkostí je snížený obsah cukrů řešen zvýšením tuků. Diabetici si vybírají výrobky podle obsahu cukrů, ale mnohdy již nezaregistrují, že byly sníženy na úkor přidání tuků, na které si také musí dávat ze zdravotních důvodů pozor!

U některých umělých sladidel se dokonce stále spekuluje o jejich karcinogenitě.

Co raději nechat příště v obchodě

„Lehké“ ještě nemusí být synonymem pro „zdravé“. Někdy je zkrátka lepší si dopřát nešizených tučnějších produktů. Namísto toho je lepší si kontrolovat porci a dát si menší množství lahodnějšího produktu. Co se týče „light“ výrobků, základem je dobře si přečíst složení na obalu výrobku a nutriční hodnoty. Pak poznáte, která složka je eliminována a kterou složkou byla nahrazena.

Nepodlehněte představě, že jíte stejné množství a přitom méně energie. Nutně to tak být nemusí. Samy o sobě nám „light“ výrobky redukci kilogramů nezajistí.

Vyhýbejte se sladkým nápojům, jogurtům s označením light a uděláte lépe. Menší množství cukru za den není až tak škodlivé a pokud vás honí mlsná dejte si raději ovoce.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend