Co by to bylo za Velikonoce bez beránka? Samozřejmě můžete skočit do obchodu a přinést si domů již hotového bez vynaložení práce.
Není ale nad to vytvořit ho vlastnoručně, s láskou a radostí. Zvlášť když beránek patří k nejjednodušším pečeným moučníkům vůbec.
Velikonoční beránek
Těsto je obdobné jako na jakoukoli bábovku, kterou umícháte v jedné nádobě během čtvrt hodiny. Tím získáte základ, pak si samozřejmě můžete dál hrát a recept vyšperkovat.
Beránka lze polít čokoládovou či jinou polevou, kokosem atp. I děti se rády zapojí a rázem bude o zábavu postaráno.
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky + na vymazání
- ½ balení prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička Bio citrónové kůry
- 50 g nesířených rozinek
- 50 g mandlí
- 150 g sójového jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 lžic ořechového oleje (vlašský, lískový aj.) + na vymazání
- 5 lžic rýžového sirupu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Ve velké míse smícháme pšeničnou mouku se špaldovou, práškem do pečiva, citrónovou kůrou, rozinkami a mandlemi.
- V menší misce prošleháme jogurt s vanilkovým extraktem, olejem a sirupem.
- Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v tekutější těsto.
- Formu na beránka vymažeme olejem, vysypeme moukou, na místo, kde bude nos a oči, vložíme rozinky a opatrně vlijeme těsto.
- Beránka pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut.
- Necháme ho 5-10 minut vychladnout a opatrně ho vyklopíme.
- Na závěr můžeme beránka ozdobit mašličkou a pocukrovat ho dle libosti.
Veselé Velikonoce!