Blíží se Velikonoce a s nimi i některé tradice, které stojí za to dodržovat. Patří sem i typické recepty spojené s oslavami svátků jara.
Dnes nebudeme mluvit o tom, jak nejlépe uvařit vajíčka, ale ukážeme si také, že i tradiční pokrmy mohou být zdravé a vhodné při redukčním režimu. Nevěříte?
Zkuste následující tipy na zdravé velikonoční pokrmy, které potěší nejenom vás, ale i celou vaši rodinu.
Pučálka
Pučálka patří mezi klasická postní jídla Velikonoc a díky vysoké výživové hodnotě se řadí mezi zdravé pokrmy. Jedná se o naklíčený a opečený hrách, který si můžete připravit buď jako přílohu, pohoštění pro návštěvu, anebo místo popcornu na večerní křupání k televizi. Jak ji připravit?
Ingredience:
- Hrách
- Řepkový olej
- Sůl
- Pepř
- Majoránku
Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu
Postup:
- Nejdříve poctivě přeberte hrách, aby v něm nezůstaly žádné slupky a poškozené kusy.
- Hrách poté propláchněte, dejte do větší zavařovací sklenice (hrách postupně nabyde a naklíčí) a zalijte vlažnou vodou.
- Poté sklenici uložte na teplé místo a nechejte 1 až 2 dny klíčit.
- Třetí den vodu slijte, nalijte novou asi do půlky a nechejte hrách ještě jeden den klíčit, přičemž byste už měli pozorovat jeho klíčky.
- Naklíčený hrách potom stačí naposledy slít, nechat okapat a opražit na troše řepkového oleje.
- Hotovou pučálku dochuťte solí, majoránkou, pepřem a pokrm můžete podávat.
Bramborové placky
Placky a kaše dříve patřily k základním postním jídlům. Jsou velmi chutné a přitom mohou být i zdravé. Vyzkoušejte je jako přílohu, nebo lehký hlavní chod.
Ingredience:
- 400 g brambor
- 1-3 vejce (nebo 1 vejce a 3 bílky)
- Muškátový oříšek
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
- 5 lžic celozrnné nebo kukuřičné mouky
- 100 g strouhaného nízkotučného sýra
- Řepkový olej
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a poté nastrouhejte.
- Přidejte vejce, mouku, nastrouhaný sýr a dochuťte dle potřeby.
- Z těsta tvořte placičky, které buď můžete opéct na trošce řepkového oleje na pánvi, nebo dát placičky na pečicí papír a péct v troubě, dokud nezezlátnou (cca 30 minut).
Zdravý celozrnný mazanec
Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Jde to i zdravě!
Ingredience:
- 400 g celozrnné mouky
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml mléka
- 2 žloutky a bílek na pomazání
- 50 g přepuštěného másla ghee nebo rozpuštěného másla
- 50-100 g sušených brusinek
- Citrónová kůra
- Med nebo stévie na doslazení těsta
- Muškátový oříšek
- Špetka soli
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
- Připravte si kvásek z droždí, mléka a lžíce cukru, který nechejte pár minut odstát.
- V míse smíchejte mouku, žloutky a brusinky, doslaďte medem či stévií a přilijte pře- nebo rozpuštěné máslo.
- Do těsta přidejte i předpřipravený kvásek.
- Z těchto ingrediencí dokonale zpracujte těsto, které poté vytvarujte do tvaru bochánku na lehce pomoučněném vále.
- Bochánek nechejte asi hodinu nakynout na teplejším místě, poté ho znovu propracujte a položte na plech s pečicím papírem.
- Hotový mazanec potřete bílkem a dejte péct asi na 180 stupňů po dobu 45 minut.
- Hotovo! Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!
A jaké recepty by podle vás neměly chybět na velikonoční tabuli? Napište nám na našem Facebooku. Těšíme se na všechny tipy!