reklama
prodietix-5299209258-2017-03-16-970x210-uprava.jpg
BezHladovění.cz

3 tradiční velikonoční recepty, které se vyplatí vyzkoušet

Blíží se Velikonoce a s nimi i některé tradice, které stojí za to dodržovat. Patří sem i typické recepty spojené s oslavami svátků jara.

Dnes nebudeme mluvit o tom, jak nejlépe uvařit vajíčka, ale ukážeme si také, že i tradiční pokrmy mohou být zdravé a vhodné při redukčním režimu. Nevěříte?

Zkuste následující tipy na zdravé velikonoční pokrmy, které potěší nejenom vás, ale i celou vaši rodinu.

Pučálka

Pučálka patří mezi klasická postní jídla Velikonoc a díky vysoké výživové hodnotě se řadí mezi zdravé pokrmy. Jedná se o naklíčený a opečený hrách, který si můžete připravit buď jako přílohu, pohoštění pro návštěvu, anebo místo popcornu na večerní křupání k televizi. Jak ji připravit?

Ingredience:

  • Hrách
  • Řepkový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránku
reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Postup:

  1. Nejdříve poctivě přeberte hrách, aby v něm nezůstaly žádné slupky a poškozené kusy.
  2. Hrách poté propláchněte, dejte do větší zavařovací sklenice (hrách postupně nabyde a naklíčí) a zalijte vlažnou vodou.
  3. Poté sklenici uložte na teplé místo a nechejte 1 až 2 dny klíčit.
  4. Třetí den vodu slijte, nalijte novou asi do půlky a nechejte hrách ještě jeden den klíčit, přičemž byste už měli pozorovat jeho klíčky.
  5. Naklíčený hrách potom stačí naposledy slít, nechat okapat a opražit na troše řepkového oleje.
  6. Hotovou pučálku dochuťte solí, majoránkou, pepřem a pokrm můžete podávat.

pučálka

Bramborové placky

Placky a kaše dříve patřily k základním postním jídlům. Jsou velmi chutné a přitom mohou být i zdravé. Vyzkoušejte je jako přílohu, nebo lehký hlavní chod.

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 1-3 vejce (nebo 1 vejce a 3 bílky)
  • Muškátový oříšek
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř
  • 5 lžic celozrnné nebo kukuřičné mouky
  • 100 g strouhaného nízkotučného sýra
  • Řepkový olej

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce a poté nastrouhejte.
  2. Přidejte vejce, mouku, nastrouhaný sýr a dochuťte dle potřeby.
  3. Z těsta tvořte placičky, které buď můžete opéct na trošce řepkového oleje na pánvi, nebo dát placičky na pečicí papír a péct v troubě, dokud nezezlátnou (cca 30 minut).

bramborové placky

Zdravý celozrnný mazanec

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Jde to i zdravě!

Ingredience:

  • 400 g celozrnné mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky a bílek na pomazání
  • 50 g přepuštěného másla ghee nebo rozpuštěného másla
  • 50-100 g sušených brusinek
  • Citrónová kůra
  • Med nebo stévie na doslazení těsta
  • Muškátový oříšek
  • Špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Připravte si kvásek z droždí, mléka a lžíce cukru, který nechejte pár minut odstát.
  2. V míse smíchejte mouku, žloutky a brusinky, doslaďte medem či stévií a přilijte pře- nebo rozpuštěné máslo.
  3. Do těsta přidejte i předpřipravený kvásek.
  4. Z těchto ingrediencí dokonale zpracujte těsto, které poté vytvarujte do tvaru bochánku na lehce pomoučněném vále.
  5. Bochánek nechejte asi hodinu nakynout na teplejším místě, poté ho znovu propracujte a položte na plech s pečicím papírem.
  6. Hotový mazanec potřete bílkem a dejte péct asi na 180 stupňů po dobu 45 minut.
  7. Hotovo! Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!

mazanec

A jaké recepty by podle vás neměly chybět na velikonoční tabuli? Napište nám na našem Facebooku. Těšíme se na všechny tipy!

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama