BezHladovění.cz

Co je pravdy na tom, že jsou biopotraviny zdravější?

Jedná se o potraviny z ekologicky kontrolovaného zemědělství, které se dnes těší poměrně velkému zájmu.

Biopotraviny mohou být ovoce, zelenina, vejce, obiloviny i masa.

Podléhají zvláštním legislativním předpisům a musí se označovat příslušným logem.

Pro versus proti

Podle realizovaných studií obsahují biopotraviny prokazatelně méně zbytků pesticidů (chemických postřiků proti škůdcům), protože se při pěstování plodin striktně nepoužívají.

Dále mají nižší obsah nitrátů (dusičnanů). Ty se dostávají do rostlin především prostřednictvím hnojení umělými hnojivy. Dusičnany jsou nebezpečné z toho důvodu, že se v těle rozkládají a s bílkovinami pak vytvářejí karcinogenní nitrosaminy.

Při výrobě biopotravin se nepoužívají žádná umělá ochucovadla, ani barviva a konzervační látky.

Obsah kontaminantů bývá v biopotravinách obvykle nižší než v potravinách z konvenčního zemědělství, ale obsah přírodních toxických látek a mikroorganismů může být vyšší!

Jsou naprosto stejně striktně kontrolovány ohledně zdravotní nezávadnosti. Jejich výživová hodnota se nijak výrazně neliší.

Uvádějí se u nich vyšší hodnoty některých vitaminů, minerálních látek a vlákniny, ale nižší hodnoty hlavních živin!

Nevýhodou je jejich stále vyšší cena oproti sousedním zemím jakými jsou Německo nebo Francie, kde jsou biopotraviny již poměrně dlouho zařazeny mezi běžné potraviny.

Člověk dá logicky přednost cenově dostupnějším potravinám, které jsou pomocí aditiv ošetřeny tak, že déle vydrží čerstvé a jsou déle konzumovatelné.

Ačkoliv z biopotravin vyplývá spousta výhod, sladké cereálie, čokoláda nebo zmrzlina s označením bio jsou stále jen luxusnějšími jídly s použitím méně chemikálií.

Lidé konzumující výrobky z ekologického zemědělství se obvykle snaží dbát na zdraví, paradoxně ale produkce biopotravin daleko více zatěžuje přírodu.

Biopotraviny ano či ne?

Biopotraviny si kupuje větší množství lidí než dříve, je jen otázkou času, než budou cenově dostupnější.

Jejich koupí do sebe dostáváme méně chemikálií, ale co se týče výživové hodnoty, je to poměrně vyrovnané. Prozatím stále vyhrává cena!

Čím méně nepřírodních látek budeme přijímat, tím lépe. Nikdy se tomu však stoprocentně nevyhneme!

Důležité je, jakou technologickou úpravou budeme u biopotravin následně používat. Pokud plánujeme bio zeleninu grilovat, škodlivým látkám se stejně s velkou pravděpodobností nevyhneme!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend