BezHladovění.cz

Chcete si udržet zdraví? Jezte mák!

Jedni se po něm mohou utlouct, jiní jeho výraznou chuť nemusí. Mák setý má v našich kuchyních letitou tradici. Používá se k přípravě zdravých náplní do pečiva, lahodného mléka i oleje.

Málokdo ví, že jeho nutriční vlastnosti jsou opravdu významné. Zařadit maková semínka do jídelníčku přináší spoustu výhod. Jakých?

Co se z článku dozvíte:

O máku setém

Mák setý je jednoletá bylina dorůstající výšky až 2 metry. Od červeně kvetoucího máku vlčího ho rozeznáme podle nápadně bílých květů s tmavým středem. Květy uzrávají v 3 až 8 cm velké plody – makovice. Ty obsahují tmavě modrošedá semena, která se dále zpracovávají pro potravinářský i farmaceutický průmysl. Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům.

Ne každá země má tu čest

Pěstování máku úřady pečlivě sledují a schvalují. Obsahuje alkaloidy typu morfin, kodein, narkotin či papaverin, důležité pro farmaceutický průmysl. Nezralá semena jsou také zdrojem opia, často zneužívaného k výrobě drog – například heroinu. Z toho důvodu se v některých zemích vůbec pěstovat nesmí.

Nutriční složení

Maková semena obsahují až 60 % „hodných“ tuků – především zdravé mastné kyseliny stearové, palmitové a linolové. Ve 100 gramech průměrně najdeme:

Tuky

–          Z toho zdravé polynenasycené tuky

44 g

28 g

Bílkoviny 20 g
Sacharidy

–          Z toho cukry

24 g

1 g

Vláknina 15 g
Vápník 1357 mg

Z vitaminů obsahují nejvíce vitaminu E. Dále A, B1, B2, B3, B6, C i kyselinu listovou. Z minerálů je zásadní vápník, kterého obsahuje až 12× více než kravské mléko. Za zmínku stojí i obsah hořčíku, železa, draslíku, zinku, manganu, mědi, sodíku nebo fosforu.

mák setý

5 důvodů, proč jíst mák

  1. Pevné kosti a zdravé zuby – obsahuje 12× víc vápníku než mléko. Navíc se velmi dobře vstřebává. Působí jako účinná prevence osteoporózy i zubního kazu.
  2. „Věčné“ mládí – vitamin E jako skvělý antioxidant chrání buňky proti předčasnému stárnutí.
  3. Krásné vlasy, pleť a nehty – přírodním koktejlem živin podporuje růst buněk, pevnost i pružnost.
  4. Úleva při bolesti a nachlazení – uvolňuje svalstvo, zmírňuje bolest a pomáhá při léčbě respiračních onemocnění.
  5. Klidný život bez stresu – zahání nespavost i deprese. Zlepšuje paměť.

Působí také jako prevence rakoviny, posiluje svaly i nervy, snižuje krevní tlak a bojuje proti překyselení organismu.

Mák v kuchyni

Výraznou, lehce natrpklou, chutí připomíná oříšky. Zvýrazňuje vařené i pečené pokrmy. Chuťově se báječně doplňuje se švestkami či povidly, skořicí a mandlemi. Představuje oblíbenou náplň i posypku pečiva nebo sladkých i slaných salátů.

TIP: Chybí vám omega-3 a omega-6 mastné kyseliny? Vyzkoušejte makový olej. Nutričními hodnotami se podobá lněnému nebo konopnému. Působí jako prevence před kardiovaskulárními nemocemi. Při vnějším použití – například masáži – ulevuje od bolesti a stresu.

Vyzkoušejte:

·         Maková náplň

Namelte si hrnek makových semínek. Vařte je v mléce, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Dochuťte skořicí, citronovou kůrou, vanilkou a trochou zdravého sladidla.

·         Makové mléko

Celá semínka louhujte ve vodě cca 4 hodiny. Občas promíchejte. Poté pomelte tyčových mixérem najemno. Hotové (ne)mléko neobsahuje laktózu a představuje zdravý základ kaší nebo chutných koktejlů a smoothie. Makové mléko dodává spoustu energie a bojuje proti překyselení organismu.

Nejoblíbenější recepty s mákem:

  • Makovec
  • Plněné buchty
  • Závin
  • Bramborové šišky/nudle s makovou posypkou
  • Bramborové šulánky/škubánky
  • Makové vánoční cukroví

makovec

TIP: Vyzkoušejte lehké tvarohovo-makové knedlíčky s jahodovým přelivem.

Udělejte z makových semínek, oleje nebo mléka svého spojence ve zdravém stravování. Předejdete tak mnoha zdravotním problémům. Kdy naposled jste měli babiččin makový koláček nebo škubánky?

Chcete si udržet zdraví? Jezte mák!
5 (100%) 6 hlasů

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.