Jedni se po něm mohou utlouct, jiní jeho výraznou chuť nemusí. Mák setý má v našich kuchyních letitou tradici. Používá se k přípravě zdravých náplní do pečiva, lahodného mléka i oleje.
Málokdo ví, že jeho nutriční vlastnosti jsou opravdu významné. Zařadit maková semínka do jídelníčku přináší spoustu výhod. Jakých?
O máku setém
Mák setý je jednoletá bylina dorůstající výšky až 2 metry. Od červeně kvetoucího máku vlčího ho rozeznáme podle nápadně bílých květů s tmavým středem. Květy uzrávají v 3 až 8 cm velké plody – makovice. Ty obsahují tmavě modrošedá semena, která se dále zpracovávají pro potravinářský i farmaceutický průmysl. Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům.
Ne každá země má tu čest
Pěstování máku úřady pečlivě sledují a schvalují. Obsahuje alkaloidy typu morfin, kodein, narkotin či papaverin, důležité pro farmaceutický průmysl. Nezralá semena jsou také zdrojem opia, často zneužívaného k výrobě drog – například heroinu. Z toho důvodu se v některých zemích vůbec pěstovat nesmí.
Nutriční složení
Maková semena obsahují až 60 % „hodných“ tuků – především zdravé mastné kyseliny stearové, palmitové a linolové. Ve 100 gramech průměrně najdeme:
Tuky
– Z toho zdravé polynenasycené tuky |
44 g
28 g |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy
– Z toho cukry |
24 g
1 g |
Vláknina | 15 g |
Vápník | 1357 mg |
Z vitaminů obsahují nejvíce vitaminu E. Dále A, B1, B2, B3, B6, C i kyselinu listovou. Z minerálů je zásadní vápník, kterého obsahuje až 12× více než kravské mléko. Za zmínku stojí i obsah hořčíku, železa, draslíku, zinku, manganu, mědi, sodíku nebo fosforu.
5 důvodů, proč jíst mák
- Pevné kosti a zdravé zuby – obsahuje 12× víc vápníku než mléko. Navíc se velmi dobře vstřebává. Působí jako účinná prevence osteoporózy i zubního kazu.
- „Věčné“ mládí – vitamin E jako skvělý antioxidant chrání buňky proti předčasnému stárnutí.
- Krásné vlasy, pleť a nehty – přírodním koktejlem živin podporuje růst buněk, pevnost i pružnost.
- Úleva při bolesti a nachlazení – uvolňuje svalstvo, zmírňuje bolest a pomáhá při léčbě respiračních onemocnění.
- Klidný život bez stresu – zahání nespavost i deprese. Zlepšuje paměť.
Působí také jako prevence rakoviny, posiluje svaly i nervy, snižuje krevní tlak a bojuje proti překyselení organismu.
Mák v kuchyni
Výraznou, lehce natrpklou, chutí připomíná oříšky. Zvýrazňuje vařené i pečené pokrmy. Chuťově se báječně doplňuje se švestkami či povidly, skořicí a mandlemi. Představuje oblíbenou náplň i posypku pečiva nebo sladkých i slaných salátů.
TIP: Chybí vám omega-3 a omega-6 mastné kyseliny? Vyzkoušejte makový olej. Nutričními hodnotami se podobá lněnému nebo konopnému. Působí jako prevence před kardiovaskulárními nemocemi. Při vnějším použití – například masáži – ulevuje od bolesti a stresu.
Vyzkoušejte:
· Maková náplň
Namelte si hrnek makových semínek. Vařte je v mléce, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Dochuťte skořicí, citronovou kůrou, vanilkou a trochou zdravého sladidla.
· Makové mléko
Celá semínka louhujte ve vodě cca 4 hodiny. Občas promíchejte. Poté pomelte tyčových mixérem najemno. Hotové (ne)mléko neobsahuje laktózu a představuje zdravý základ kaší nebo chutných koktejlů a smoothie. Makové mléko dodává spoustu energie a bojuje proti překyselení organismu.
Nejoblíbenější recepty s mákem:
- Makovec
- Plněné buchty
- Závin
- Bramborové šišky/nudle s makovou posypkou
- Bramborové šulánky/škubánky
- Makové vánoční cukroví
TIP: Vyzkoušejte lehké tvarohovo-makové knedlíčky s jahodovým přelivem.
Udělejte z makových semínek, oleje nebo mléka svého spojence ve zdravém stravování. Předejdete tak mnoha zdravotním problémům. Kdy naposled jste měli babiččin makový koláček nebo škubánky?