BezHladovění.cz

3 recepty z patizonu

Patizon (správně česky „patison“) dodává množství vitaminů, vlákniny i minerálů. Zároveň se pyšní nízkým obsahem kalorií. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z patizonu podle BezHladovění.

Tato lahodná zelenina je nenáročná na pěstování. Do jídelníčku ji bez obav zařaďte i při dietě.

Zapečený patizon

Ideální recept do chladných dní. Provoní a prohřeje celou kuchyni. Obměňte si ho podle toho, co máte v pečené zelenině nejraději.

Ingredience:

  • 3 patizony
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 250 g tvarohového sýra light
  • Libová šunka
  • Kukuřice
  • 150 g nízkotučného sýra
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Postup:

Patison rozpůlte a dužinu vyškrábejte lžící. Na pánvi si opečte šunku na cibulce, přidejte lisovaný česnek, kukuřici a dužinu z patizonu a dochuťte kořením. Nakonec do směsi vmíchejte i tvarohový sýr. Touto směsí plňte vydlabané patizony a zalijte vajíčky. Můžete pokapat i olivovým olejem. Přikryjte patizony v pekáči a dejte péct na cca 180 stupňů na hodinu. Poté odkryjte, posypejte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut, aby se sýr rozpustil a vytvořil křupavou krustu. Hotovo!

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Patizonové řízky

Zdravá variace na klasické řízky v trojobalu. Můžete použít jakýkoli druh mouky – je jí tak maličko, že se nic špatného nestane.

Ingredience:

  • Patizon
  • 2 vejce
  • Trochu mléka
  • Strouhanka
  • Špaldová mouka
  • Sůl a pepř
  • Olej vhodný ke smažení či opékání

Postup:

Patizon nakrájejte na plátky a nechejte vypotit, abyste z nich dostali vodu. Poté obalujte v tradičním trojobalu, můžete použít zdravější mouku či cornflakes. Nakonec smažte na rozpáleném oleji, nebo můžete využít zdravější variantu a dát řízky na pečicí papír do trouby.

Patizon na cibulce s brokolicí

Dušený patizon má nezaměnitelnou chuť i aroma. Spolu s brokolicí tvoří pár plný vitamínů a vlákniny. Nezapomeňte, že čím kratší dobu brokolici vaříte, tím více živin v ní zůstane.

Ingredience:

  • 2 patizony
  • 1 brokolice
  • 2 cibule
  • Bazalka
  • Česnek
  • Sůl a pepř

Postup:

Patizon oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté osmahněte cibulku. Mezitím dejte vařit brokolici. K cibulce přidejte osolený a opepřený patizon a nechte dusit, dokud nezměkne. Nakonec přidejte brokolici, dochuťte česnekem a bazalkou. Podávejte buď s celozrnným chlebem, nebo opečeným bramborem. Dobrou chuť!

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama