3 recepty z patizonu

Patizon (správně česky „patison“) dodává množství vitaminů, vlákniny i minerálů. Zároveň se pyšní nízkým obsahem kalorií. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z patizonu podle BezHladovění.

Tato lahodná zelenina je nenáročná na pěstování. Do jídelníčku ji bez obav zařaďte i při dietě.

Zapečený patizon

Ideální recept do chladných dní. Provoní a prohřeje celou kuchyni. Obměňte si ho podle toho, co máte v pečené zelenině nejraději.

Ingredience:

  • 3 patizony
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 250 g tvarohového sýra light
  • Libová šunka
  • Kukuřice
  • 150 g nízkotučného sýra
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Postup:

Patison rozpůlte a dužinu vyškrábejte lžící. Na pánvi si opečte šunku na cibulce, přidejte lisovaný česnek, kukuřici a dužinu z patizonu a dochuťte kořením. Nakonec do směsi vmíchejte i tvarohový sýr. Touto směsí plňte vydlabané patizony a zalijte vajíčky. Můžete pokapat i olivovým olejem. Přikryjte patizony v pekáči a dejte péct na cca 180 stupňů na hodinu. Poté odkryjte, posypejte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut, aby se sýr rozpustil a vytvořil křupavou krustu. Hotovo!

Patizonové řízky

Zdravá variace na klasické řízky v trojobalu. Můžete použít jakýkoli druh mouky – je jí tak maličko, že se nic špatného nestane.

Ingredience:

  • Patizon
  • 2 vejce
  • Trochu mléka
  • Strouhanka
  • Špaldová mouka
  • Sůl a pepř
  • Olej vhodný ke smažení či opékání

Postup:

Patizon nakrájejte na plátky a nechejte vypotit, abyste z nich dostali vodu. Poté obalujte v tradičním trojobalu, můžete použít zdravější mouku či cornflakes. Nakonec smažte na rozpáleném oleji, nebo můžete využít zdravější variantu a dát řízky na pečicí papír do trouby.

Patizon na cibulce s brokolicí

Dušený patizon má nezaměnitelnou chuť i aroma. Spolu s brokolicí tvoří pár plný vitamínů a vlákniny. Nezapomeňte, že čím kratší dobu brokolici vaříte, tím více živin v ní zůstane.

Ingredience:

  • 2 patizony
  • 1 brokolice
  • 2 cibule
  • Bazalka
  • Česnek
  • Sůl a pepř

Postup:

Patizon oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté osmahněte cibulku. Mezitím dejte vařit brokolici. K cibulce přidejte osolený a opepřený patizon a nechte dusit, dokud nezměkne. Nakonec přidejte brokolici, dochuťte česnekem a bazalkou. Podávejte buď s celozrnným chlebem, nebo opečeným bramborem. Dobrou chuť!