Jak venku padají stupně, klesá i chuť na studené zeleninové saláty. Ke slovu přicházejí hřejivé polévky a různé varianty pečené zeleniny. Přesně jako je tento báječný podzimní recept.
Doporučujeme udělat rovnou celý plech pečené zeleniny a pak jen ubírat. Do salátu, na křupavé pečivo, jako přílohu k obědu…možností je nespočet….
Obsah článku:
Glazovaná zelenina s balzamikovo-javorovým přelivem
Ingredience:
Zelenina
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 1 cibule
- Cca ½ košťálu brokolice
- + jakákoliv jiná zelenina (růžičková kapusta, pór, batáty, červená řepa, dýně atd.)
Balzamikovo-javorový přeliv
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- Větvička čerstvého rozmarýnu, příp. sušeného
- 2 lžíce javorového sirupu
- 5 lžic balzamikového octa
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Mrkev, petržel a cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na menší kousky.
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Vše přendáme do velké mísy.
- V hrníčku prošleháme olivový olej se solí, pepřem, rozmarýnem, javorovým sirupem, balzamikovým octem.
- Přelijeme zálivkou zeleninu a důkladně promícháme, aby se každičký kousek obalil směsí.
- Zeleninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.
- Sem tam zkontrolujeme a promícháme.
Počet porcí: 2
TIP: Pečená zelenina se skvěle hodí jako příloha k masu. Poslouží i jako hlavní chod. Třeba se salátovými listy, semínky a čerstvým sýrem se promění v báječnou, zdravou večeři.