RECEPT: Pečená zelenina s balzamikovo-javorovým přelivem

Jak venku padají stupně, klesá i chuť na studené zeleninové saláty. Ke slovu přicházejí hřejivé polévky a různé varianty pečené zeleniny. Přesně jako je tento báječný podzimní recept.

Doporučujeme udělat rovnou celý plech pečené zeleniny a pak jen ubírat. Do salátu, na křupavé pečivo, jako přílohu k obědu…možností je nespočet….

Glazovaná zelenina s balzamikovo-javorovým přelivem

Ingredience na 2 porce:

Zelenina

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1 cibule
  • Cca ½ košťálu brokolice
  • + jakákoliv jiná zelenina (růžičková kapusta, pór, batáty, červená řepa, dýně atd.)

Balzamikovo-javorový přeliv

glazovaná zelenina

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Mrkev, petržel a cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na menší kousky.
  3. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  4. Vše přendáme do velké mísy.
  5. V hrníčku prošleháme olivový olej se solí, pepřem, rozmarýnem, javorovým sirupem, balzamikovým octem.
  6. Přelijeme zálivkou zeleninu a důkladně promícháme, aby se každičký kousek obalil směsí.
  7. Zeleninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.
  9. Sem tam zkontrolujeme a promícháme.

TIP: Pečená zelenina se skvěle hodí jako příloha k masu. Poslouží i jako hlavní chod. Třeba se salátovými listy, semínky a čerstvým sýrem se promění v báječnou, zdravou večeři.