Chřestová sezóna je stále v plném proudu a receptů není nikdy dost. Než ale s vařením začneme, měli bychom se dozvědět, jak si v obchodě vybrat ty správné potraviny. Není na tom vůbec nic obtížného.
Obsah článku:
Jak vybrat chřest v obchodě?
- Především se zaměřte na celkový stav. Nápadně zvadlý nebo oschlý chřest nekupujte. Stejně tak se vyvarujte viditelným skvrnám nebo náznakům plísně. Nebojte se ke chřestu přičichnout, dříve než je plíseň vidět, ta totiž bývá cítit.
- Čerstvý chřest je pevný na omak a při ohnutí by vydal slyšitelné křupnutí.
- Další známkou čerstvosti je fakt, že pokud do chřestu uděláme nehtem rýhu, vytéká z ní tekutina.
- Nejlepší je podporovat místní prodej. Chřest přepravovaný z velkých vzdáleností to často odnese a odráží se to na jeho kvalitě.
- Vyvarujte se pokud možno příliš dřevnatým koncům, které jsou pro kuchyňské zpracování nepoužitelné.
Salát ze zeleného chřestu a pohanky
Ingredience:
- 200 g čerstvého zeleného chřestu
- 1 svazek ředkviček
- 200 g cherry rajčátek
- 100 g pohanky
- Čerstvá bazalka (hrst), oregano
- Olivový olej
- Třtinový cukr (1 lžička)
- Čerstvě mletý pepř, sůl
- Francouzská hořčice
- Javorový sirup
Příprava:
- Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky.
- Na rozehřátém oleji orestujeme rajčátka, cukr, sůl a bylinky.
- Pohanku, kterou jsme si přes noc nechali odmočit ve vodě, zlehka zamícháme do výpeku v pánvi.
- Posléze pohanku společně s rajčaty přemístíme do větší mísy, do které přidáme také na tenké plátky nakrájené ředkvičky a bazalku.
- Zálivku na salát smícháme z javorového sirupu, olivového oleje, pepře a hořčice, a dobře se zeleninou promícháme.
Chřestová polévka s hráškem a kokosovým mlékem
Ingredience:
- 17 výhonků zeleného chřestu
- 200 čerstvého hrášku
- 2 menší brambory
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce kokosového mléka
- 1,5 l vody
- Sůl
- Pepř
- Rostlinný olej
- Čerstvá bazalka
Příprava:
- Zelený chřest omyjeme, odkrájíme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky.
- Brambory oloupeme a také nakrájíme na menší kostičky.
- V hrnci zesklovatíme jarní cibulku, poté přidáme hrášek, chřest i brambory.
- Vše zalijeme předvařenou vodou a dochutíme.
- Vaříme do změknutí.
- Přidáme kokosové mléko a bazalku.
- Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem. Je-li polévka moc hustá, zředíme vodou.
Zeleninovo-ovocný fresh s chřestem
Ingredience:
- 2 stonky zeleného chřestu
- 1 mrkev
- 1 jablko
- Citrónová šťáva (několik kapek)
- Chia semínka (1 lžička)
- Kokosové mléko nebo voda (podle chuti)
Příprava:
- Omyté jablko nahrubo nakrájejte a očistěte od jadřince.
- Mrkev oškrábejte a nahrubo předstrouhejte.
- Oboje dejte do mixéru.
- Spodní polovinu stonků chřestu oloupejte a nožky zkraťte zhruba o 10 cm.
- Vše dáme do mixéru, přidáme citrónovou šťávu a trochu kokosového mléka nebo vody.
- Rozmixujeme dohladka, a pokud se nám bude zdát fresh příliš hustý, ještě zředíme.
- Závěrem můžeme přidat chia semínka.
- V tom případě je nutné nechat fresh odležet, aby se semínka nasákla.
Zaujali jsme vás? Vyzkoušejte také naše tipy na recepty z bílého chřestu.