BezHladovění.cz

Fitness recepty z tofu

Tofu, potravina vyráběná z extraktu sójových bobů, obsahuje zdraví prospěšné tuky a velké množství rostlinných bílkovin. Energeticky se řadí mezi potraviny s nižší kalorickou hodnotou, neobsahuje žádný cholesterol a sodík pouze v minimálním množství.

Tofu je vhodnou alternativou masa a poměrně dobrým zdrojem vápníku, zvláště pro ty, kteří se z různých důvodů vyhýbají mléčným výrobkům. Je lehce stravitelné, daleko lépe než samotné sójové boby.

Existuje široké spektrum možností, jak jej v kuchyni upravovat. Příprava tofu je rychlá a nenáročná. Navíc dokáže absorbovat jakoukoliv chuť a vůni.

Pomazánka z tofu a kokosového mléka

Postup přípravy:150 g tofu dáme do mixéru, přisypeme k němu sůl, a kurkumu (s tou však zacházejte opatrně, ve větším množství je hořká).

Přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladké konzistence.

Zbytek tofu nakrájíme na malé kostičky a vmícháme k rozmixované směsi.

Tip! Pomazánka se hodí ke svačině či pozdní večeři. Ingrediencí nemá mnoho, ale svou méně tradiční chutí příjemně překvapí a zpestří váš jídelníček. Pomazánka z tofu skvěle chutná s celozrnnou bagetou a zeleninovou oblohou. Na odlehčení jídelníčku ji lze servírovat na plátcích okurek.

Medovo-česnekové tofu kostičky

Postup přípravy:Tofu osušíme ubrouskem a nakrájíme ho na libovolně velké kostky. Smícháme ho s kukuřičným škrobem a rozmístíme na pečicí plech.

Pečeme zhruba 30 – 45 minut na 200 ⁰C. V průběhu pečení kostky obrátíme, aby se upekly rovnoměrně ze všech stran.

V posledních 5ti minutách, když je tofu lehce zezlátlé, začneme vytvářet omáčku. V malé pánvi rozehřejeme med, sójovou omáčku a česnek. Omáčku vaříme dokud nezačne jemně bublat a houstnout.

Dochutíme ji čerstvě namletým pepřem a smícháme ji s opečeným tofu. Na závěr můžeme pokrm posypat sezamovými semínky.

Špenátový wrap s uzeným tofu

  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 balení kukuřičných tortill
  • 1 menší cibule
  • 1 balení baby špenátu
  • Houby shiitake
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy: Nejprve necháme na pánvi zesklovatět cibuli, orestujeme česnek a houby.

Po několika minutách, až houby změknou, k nim přidáme listy špenátu a tofu nakrájené na kostky.

Vše ještě krátce podusíme. Pokrm okořeníme dle chuti a směs podáváme v kukuřičných tortillách.

Tip! Tento úžasný recept z uzeného tofu je vhodný například ke snídani. Lze ho pojmout i jako rychlý oběd nebo večeři.

 

Jak se vám článek líbí?

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.