Zpovídáme Báru (Máma peče doma)

Foodblogerka Bára se experimentů v kuchyni rozhodně nebojí. Ze zdánlivě nesouladných surovin dokáže vykouzlit hotové delikatesy. Co ji kromě foodstylingu na práci baví, nám prozradila v dnešním rozhovoru.

1. Kým je Bára mimo sociální sítě?

Především mámou, potom partnerkou, kuchařkou, pekařkou a zdravotní sestrou.

2. Jak ses k blogování o jídle a všemu tomu kolem dostala?

Vždycky jsem ráda vařila, pekla a zkoušela v kuchyni „experimentovat“, ale se samotným blogováním jsem začala, když jsem si z jedné cukrárny přivezla domů extrémně drahé dorty, které byly hezké pouze na oko, ale chuťově umělé a nedobré. Říkala jsem si, že to přece nemůže být až tak těžké udělat dobrý dort.

Fotku mého prvního výtvoru jsem dala na facebook a strhla se lavina chvály a žádostí o recept, tak jsem si řekla, že si zkusím založit blog… a drží mě to už 2 roky 🙂

3. Kolik času blogu věnuješ při zaměstnání a péči o rodinu?

Nevěnuju se jen psaní na blogu, ale i sociálním sítím, které k blogování dnes už patří. Kdybych to měla říct denně, tak cca 1-2 hodiny, především pak večer, nebo když Vojta spí.

Pokud mám den, kdy vařím, fotím recepty a upravuju fotky, tak je to i těch 5-6 hodin. Takové dny mám cca 1x za 14 dnů a jsou dost náročné jak pro mě, tak i pro mého partnera, který se věnuje dětem.

humus

4. Nad rámec všech uvedených aktivit ses stala i ambasadorkou sítí prodejen zdravých potravin. Co taková spolupráce obnáší?

Moje spolupráce spočívá především ve vytváření receptů, focení a sepsání toho, co jsem vytvořila. Začíná to výběrem tématu na aktuální měsíc, poté nákupem potravin, recept, vaření, sepsání, poslání, přidání receptu na blog, na sociální sítě…

Někdy je to dost náročné, ale mě to moc baví a jsem ráda, že mám možnost spolupracovat právě s takovou firmou.

5. U zdravých potravin ještě chvíli zůstaňme. Jako zdravotní sestra víš, jak prospěšná může zdravá strava pro člověka být. Jaký vztah k ní zaujímáš ty sama?

Tohle je pro mě trošku komplikované téma :), já totiž miluju jídlo. Miluju i jídlo, které není až tak zdravé, ale na konci svého studia jsem psala bakalářskou práci na téma nádorových onemocnění zažívacího traktu.

Zcela upřímně musím říct, že i se svými zkušenostmi a znalostmi jsem byla dost překvapená a občas i šokovaná, co všechno může volba a příjem stravy ovlivnit. Nevím, jestli strava může být úplně prospěšná, ale určitě dokážeme příjmem stravy ovlivnit to, co nás v budoucnu může čekat.

6. Věříš v její sílu a léčivé účinky při běžných zdravotních potížích (nachlazení, zažívací obtíže, oslabená imunita aj.), nebo tyto neduhy raději řešíš užíváním léčiv?

Já jako zdravotník razím heslo, že léčená rýma trvá 7 dní a rýma neléčená také 7 dní :). Takže v tomto ohledu jsem spíš skeptik, co se týká „léčivých“ účinků jídla při zdravotních obtížích.

Já se samozřejmě snažím příjem léků omezit na minimum, jak u sebe, tak u svých dětí (naštěstí jsme všichni relativně zdraví), ale na druhou stranu se jim zase až tak nebráním, pokud je jejich užívání nutné.

Mám onemocnění štítné žlázy, takže mě čeká doživotní užívání léku na její „fungování“ a rozhodně ani nepřemýšlím nad tím, že bych někde hledala nějakou alternativu :).

7. Hippokratés kdysi řekl „Nechť je jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Souhlasíš s jeho tvrzením?

Jak jsem psala v předchozích dvou otázkách, na jednu stranu jsem s jídlem a zdravím skeptik, na straně druhé věřím, že svým chováním vůči jídlu a stravování můžeme ovlivnit budoucnost výskytu nemocí sami u sebe i u svých blízkých.

makový cheesecake

8. Sama o sobě prohlašuješ, že jsi kuchařka a pekařka amatérka. My si to rozhodně nemyslíme, proto nás zajímá, jak své dovednosti v kuchyni zdokonaluješ (praxí, absolvováním workshopů či kurzů vaření)?

Předem moc děkuju :). Nejvíc praxí a radami mojí babičky. Kdykoliv s ní telefonuju, tak se mě ptá, co nového jsem dala na ten blog a Instagram :D, a nebo co chystám. Takže jí odvyprávím recept a ona mi vždycky řekne, ať tam zkusím něco přidat, ubrat, vyměnit nebo udělat jinak a je to vždycky ještě o kousek lepší než poprvé.

9. Mnoho tvých receptů odpovídá moderní gastronomii, v níž si každý najde to své. V čem oslovila tebe samotnou?

Asi tím, jak je variabilní. Já sama si o sobě myslím, že jsem jedna z těch „konzervativnějších“ blogerek.

Nejvíc mě ale baví, že se nezapomíná na suroviny, které jsou původem české, ale tolik se nepoužívají. Baví mě variabilita kombinací různých surovin, které by podle mě třeba někdy nešly ani dohromady.

Baví mě foodstyling, který se teď dostává hodně do popředí. Mám ráda nové chutě a baví mě jedlé květy, které sama hodně používám.

10. Kdo je pro tebe v malém českém rybníčku foodblogerů největší inspirací a proč právě on/a?

Tahle otázka je pro mě dost těžká… nedokážu asi jmenovat jednoho blogera. Inspiruje mě moc lidí, každá fotka jídla je vlastně inspirace pro mě.

Pokud bych měla někoho jmenovat, tak to jsou určitě PG Foodies (i když se lišíme recepty, ale tihle dva lidi na co sáhnou, to promění v nádheru), Kitchenette, protože má krásný fotky a každé jídlo od ní vypadá dokonale.

Těch lidí je opravdu moc, ale tyhle dva foodblogy mě napadnou vždy mezi prvníma.

Báro, děkujeme za rozhovor a přejeme, nechť i ty jsi inspirací pro mnohé!

Zpovídáme Báru (Máma peče doma)
4.6 (91.54%) 26 hlasů